Închide

O nouă companie IT din Cluj se listează la bursă: AROBS ajunge pe piața AeRo până la finalul anului. Voicu Oprean: „Avem pregătite câteva tranzacții”

Economie by Kristina Reştea - oct. 14, 2021 0 422

Compania clujeană de IT AROBS Transilvania Software vrea să se listeze pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a anunțat azi CEO-ul firmei. Conducerea companiei vorbește de mai mulți ani de intenția de listare. Capitalul obţinut în cadrul plasamentului privat va fi utilizat pentru achiziţionarea altor companii din domeniul IT. Primul producător de software din Cluj listat pe o piaţă administrată de Bursa de Valori Bucureşti a fost Life is Hard. Din această primăvară, pe piața AeRo e și producătorul de jocuri Firebyte Games.

„Vreau să anunț intenția de listare pe piața AeRO a companiei AROBS. Compania își propune să devină listată până la sfârșitul anului”, a anunațat azi Voicu Oprean, într-un video postat de companie.  „Listarea la bursă prin derularea de operațiuni corporative, prin intermediul pieței de capital, cu sprijinul investitorilor, reprezintă un nou vehicul de creștere a afacerii. Avem pregătite câteva tranzacții, ne dorim câteva achiziții, câteva companii care să intre în portofoliul AROBS, atât în zona de produse cât și în zona de servicii”, a anunțat Oprean.

Înainte de listarea pe bursă, AROBS va realiza un plasament privat pentru acţiuni cu intenţia de a atrage aproximativ 75 milioane de lei prin majorarea capitalului social al companiei cu 13,62%, transmite Agerpres. Plasamentul pentru noile acţiuni ordinare ale AROBS va avea loc în această lună şi va fi intermediat de casa de brokeraj BRK Financial Group SA.

“Am reuşit să combinăm, sub o singură umbrelă, partea de servicii de dezvoltare software, cu zona de creare de soluţii software. Am început, încă din 2002, acest proces de dezvoltare a unor soluţii unde deţinem proprietatea intelectuală”, a declarat Voicu Oprean, fondator şi CEO al AROBS.

AROBS Transilvania Software, fondată în anul 1998 de către Voicu Oprean, este specializată în furnizarea de soluţii software personalizate, dar deţine, de asemenea, mai multe soluţii software care sunt deja impuse pe piaţa românească şi în Europa Centrală şi de Sud-Est.

“Dezvoltarea de soluţii personalizate pentru clienţi este realizată prin folosirea de tehnologii pentru web, mobile, embedded şi cloud de ultimă generaţie. Toate aceste servicii sunt folosite de companii globale din industrii precum automotive, turism & ospitalitate, IoT, industria farmaceutică, instituţii bancare, întreprinderi majore din diverse domenii de activitate”, se menţionează într-un comunicat al companiei.

Portofoliul de clienţi al AROBS cuprinde peste 8.000 de companii din 14 ţări din Europa, America şi Asia, atât în zona de produse, cât şi în cea de servicii.

Începând cu anul 2003, compania dezvoltă produse software şi soluţii proprii precum TrackGPS, o soluţie de gestionare şi monitorizare a flotelor auto, Optimall, o suită de automatizare a companiilor din retail HoReCa şi distribuţie, RateWizz – aplicaţie dedicată industriei hoteliere, precum şi o soluţie pentru digitalizarea manualelor şcolare. În urmă cu câteva luni, AROBS a lansat MonePOS, soluţie de plăţi prin mobile POS, contactless şi paperless.

Ca urmare a unor achiziţii efectuate de AROBS în ultimii trei ani, compania deţine şi următoarele produse software: SASFleet – cunoscut ca şi alarma.ro – pentru monitorizarea prin GPS a flotelor auto (soluţie complementară TrackGPS), TrueHR şi dpPayroll – soluţii de gestionare a resurselor umane şi proceselor de salarizare, şi SoftManager – soluţie de tip CRM care funcţionează ca o extensie a unui ERP. Prin achiziţia CoSo Benelux, în 2018, AROBS a deschis o nouă linie de business în subsectorul RPA (robotic process automation) în zona de logistică şi TMS.

“Capitalul obţinut în cadrul plasamentului privat va fi utilizat pentru achiziţionarea altor companii din domeniul IT – servicii software, soluţii de management de flotă, precum şi pentru optimizarea afacerilor – atât la nivel naţional, cât şi internaţional, prin intermediul cărora compania îşi va putea accelera creşterea şi îşi va consolida poziţia pe pieţele în care este prezentă”, susţin reprezentanţii companiei.

Totodată, AROBS are în vedere extinderea şi în plan geografic, prin întărirea filialelor din Germania şi Marea Britanie şi prin deschiderea unei filiale în America de Nord, precum şi prin dezvoltarea unor noi linii de expertiză şi specializări, compania considerând că cererea tot mai ridicată pentru servicii şi soluţii software pe plan global reprezintă un context de piaţă benefic pentru AROBS.

În ceea ce priveşte structura acţionariatului companiei, Voicu Oprean deţine 72,77% din acţiuni, 10% sunt acţiuni ce urmează a fi utilizate în programul de tip Stock Option Plan, care va fi implementat în cadrul companiei, Cabrio Investment SRL deţine 10%, iar managementul şi angajaţii cheie deţin 7,21% din acţiunile AROBS. Compania are un Consiliu de Administraţie format din trei membri: Voicu Oprean, Preşedinte, Mihaela Cleja, membru şi CFO la nivelul grupului, şi Răzvan Gârbacea, membru independent, care are o experienţă de 20 de ani în domeniul bancar.

În anul 2020, AROBS Transilvania Software a înregistrat, la nivel individual, o cifră de afaceri de 154,5 milioane de lei, EBITDA de 46,6 milioane lei şi un profit net de 40,4 milioane. Pentru anul 2021, compania estimează venituri la nivel consolidat în Grupul AROBS, de 192,7 milioane de lei şi EBITDA consolidat de 52,8 milioane lei.

AROBS Transilvania Software este o companie românească specializată în furnizarea de servicii software şi soluţii pentru industrii diverse, cu peste 8000 de parteneri din Europa, America şi Asia. În cele 7 sedii din România şi 7 din străinătate, sute de specialişti AROBS construiesc soluţiile viitorului.

„Antecedente” de la Cluj

Firebyte Games, o companie înființată la Cluj în 2017, este primul dezvoltator de jocuri pentru dispozitive mobile listat la BVB, pe piața AeRO. Acțiunile Firebyte Games sunt tranzacționate, din 6 aprilie, sub simbolul FRB. Compania a dezvoltat până acum 45 de jocuri sau prototipuri de jocuri pentru dispozitive mobile, are 25 de angajați și plănuiește să ajungă la 100. Clujul a mai marcat o premieră în zona companiilor din Tehnologie: Life is Hard, cu sediu la Cluj, a fost primul producător de software listat pe o piaţă administrată de Bursa de Valori Bucureşti (tot pe piaţa AeRO) şi a doua companie listată pe bursa din România, după Bittnet Systems.

Urmează AROBS, ai cărei reprezentanți vorbesc despre acest pas de ani de zile. „Vedem bursa ca oportunitate de a sprijini creșterea companiei, aș prefera să folosesc această sursă ca finanțare pentru creștere, pentru achiziția de alte firme”, spunea Oprean într-un interviu pentru Actual de Cluj, încă din 2015.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.