Închide

O inimă pentru Centenar

OpinieSportTop News by Catalin Suciu - mart. 25, 2019 0 451

Fanii Universității au demarat un proiect unic în România. Suporterii, aceiași de pe stadion, se strâng, colaborează cu Universtiatea de Științe Agricole și pentru a celebra centenarul clubului, plantează o pădure în formă de inimă.

Este „Pădurea ”U”nor Inimi Românești”. Sute de puieți au fost plantați în prima etapă de împădurire, iar acțiunea va continua și în duminicile ce urmează, pentru ca la final, pe dealul din zona Donath Park să apară o inimă-gigant, în mijlocul căreia să se afle inițiala lor mult iubită, ”U”. Măreția Univerisității a stat mereu în gesturi de acest fel. Fie că vorbim de marșurile fanilor, aprinderea a zeci de mii de lumânări pe vechiul „Ion Moina”, deplasările de la Alba Iulia sau Mediaș, atunci când Universitatea nu avea stadion sau strângerea de haine groase de iarnă pentru oamenii străzii. Atunci când Radu Țenter – un mare fan al Universității – a murit în urma unui cumplit accident, numele i-a fost cinstit la unison de fani, de foștii săi camarazi și nu numai. Tot Radu Țenter  a fost unul dintre inițiatorii proiectului cu pădurea în formă de inimă.   Toate aceste lucruri au în comun solidaritatea. E ceva ce a salvat Universitatea întotdeauna și a purtat-o pe cele mai înalte culmi fără să câștige vreodată ceva, în afara Cupei din secolul trecut.

În noianul pseudo-fotbalistic din Liga a II-a, „U” Cluj se salvează acum prin aparențe. Fiindcă, aparent joacă fotbal. Aparent va și promova în felul acesta.  Nici un meci reușit n-au avut studenții de la reluarea campionatului. Partidele au fost chinuitoare și salvate, pe alocuri, de portar sau de noroc. Jocul e deficitar și pentru a promova în acest moment, trebuie să speri că Academica Cliceni, Snagov și Târgoviște vor fi și mai poticnite în exprimare. Dar Chindia pare să dețină toate atuurile pentru a urca în Liga 1. Dincolo de lotul de jucători, unul omogen, formația din Târgoviște are și adversari care îi înlesnesc direcția, unul fiind FC Argeș. De altfel, în meciul direct, piteștenii au fost acuzați de fani că s-ar fi dat la o parte. Buhăescu a și ratat un penalty atunci. Argeșul, echipă fără drept de promovare, n-are nici o reacție cu Chindia, iar cu celelalte adversare ale Chindiei să luptă ca și cum ar fi un meci decisiv.

Dar e firesc să te aștepți la așa ceva. Iar Universitatea ar trebui să facă un pas în față în privința fotbalului. E datoare până acum. Deși rezultatele sunt excelente, cinci victorii în șase partide cu Lobonț, jocul e palid. Multe greșeli defensive, lipsă de coerență la mijloc și în atac. Cu Luceafărul, Universitatea n-a contat în prima repriză, de exemplu. A intrat Goga în partea a doua și-a pasat decisiv la golul de 2-1.  La Bacău U a suferit și mai mult, iar acolo a intervenit salvator portarul Bozoancă.
Cu FC Argeș, „U” Cluj n-a dat impresia nici o secundă că ar putea câștiga. Deși atmosfera creată de fani, a fost peste Liga 1, jocul Universitatății e mediocru în liga a II-a, iar acum vine meciul cu Petrolul, din deplasare. „Sunt convins că vom juca și ceea ce îmi doresc eu”, a anunțat Bogdan Lobonț. Când?

E timpul ca „U” să se diferențieze față de celelalte competitoare și prin performanță sportivă, iar ratarea promovării ar fi un veritabil dezastru. Sponsorii se pot și ei retrage, fiindcă, nu-i așa, de ce-ar vrea să susțină mediocritatea?

Mesaj emoționant al Peluzei Șepcile Roșii după moartea lui Radu Țenter

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.