Închide

O femeie de 66 de ani a fost bătută cu bestialitate pe un drum forestier izolat din Cluj și lăsată în agonie, agresorul a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare și la achitarea a mii de euro daune morale

Actualitate by Actual de Cluj - nov. 21, 2022 0 1415

O femeie de 66 de ani a fost bătută cu bestialitate pe un drum forestier izolat din Cluj și lăsată în agonie, agresorul a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare și la achitarea a mii de euro daune morale.

Faptele s-au petrecut în 13 noiembrie 2020 în jurul orei 17.30, când o femeie de 66 de ani la acea vreme s-a deplasat pe jos, singură, pe un drum forestier aflat într-o zonă izolată și împădurită de pe raza localității Săcuieu, zonă denumită popular Podaie și aflată la o distanță de aproximativ 2 km de zona locuită a satului, unde femeia deține în proprietate o suprafață de pădure, cu privire la care aceasta avea suspiciuni că ar face obiectul unor tăieri ilegale și furturi de material lemnos. Cu această ocazie femeia, în timp ce vorbea la telefonul mobil cu o consăteană s-a întâlnit cu inculpatul, un bărbat de 35 de ani la acel moment, care era singur și cu care persoana vătămată se afla într-o stare conflictuală mai veche.

În acest context, inculpatul , fără să țină cont de faptul că persoana vătămată era o femeie cu mult mai în vârstă decât acesta, pe fondul stării conflictuale existente între cei doi, a lovit-o cu un corp contondent – cu pumnul sau o piatră – în zona capului, proiectând-o pe sol, după care, în timp ce aceasta se afla căzută pe pământ și în imposibilitate de a se apăra, i-a mai aplicat persoanei vătămate mai multe lovituri succesive cu picioarele în zona toracelui și a abandonat-o pe acel drum forestier, ”fără să țină cont de faptul că persoana vătămată era o persoană în vârstă, care rămăsese întinsă la sol în urma loviturilor aplicate, de caracterul izolat al locului și de faptul că temperatura era foarte scăzută”, după cum se arată în documentele dosarului, soluționat definitiv în urmă cu câteva zile de Curtea de Apel. Femeia agresată a apucat să-i spună consătenei cu care vorbea la telefon să sune la numărul de urgență 112. Astfel, femeia a auzut cum persoana vătămată exclamă brusc ”loi nu da! Nu mă omorî! Ajutor! Sună la 112!”. Alarmată de această situație, martora a apelat numărul de urgență 112, reclamând starea de pericol în care se afla persoana vătămată.

Femeia a reușit să se deplaseze până aproape de sat, unde a fost găsită de un martor cu fața plină de sânge. Acesta din urmă a sunat la rândul său la numărul de urgență 112 cerând sprijinul unei ambulanțe la fața locului, membrii ai cărui echipaj au îngrijit-o și i-au acordat primul ajutor.

A fost deschis dosar penal și, audiat în calitate de inculpat, agresorul a susținut că în momentul în care persoana vătămată a trecut pe acea potecă de pădure prin dreptul său, numita s-a întors cu fața spre inculpat, gest pe care inculpatul arată că l-a interpretat ca pe un gest prin care persoana vătămată, o femeie în vârstă de 66 ani, se pregătea să îl lovească. Deoarece inculpatul s-a simțit amenințat, acesta a indicat că s-a împins cu umărul în persoana vătămată, care a căzut la sol. Inculpatul a adăugat că și-a continuat drumul, desi a auzit-o pe persoana vătămată ”cum gemea și striga după ajutor”, fiind întinsă pe sol, într-o pădure aflată la o distanță de aproximativi un kilometru de drumul principal și 2 km. de localitatea Săcuieu.

În finalul declarației, inculpatul a fost întrebat de către organele de cercetare penală ale poliției judiciare dacă nu a apreciat că persoana vătămată putea deceda, fiind abandonată în acel loc, rănită și fără ajutor, la o distanță de aproximativ 2 km de sat, iar acesta a răspuns ”nu m-am gândit, dar dacă murea nu îmi părea rău, că știu ce fel de om este bătrâna. Și-a meritat bătaia”.

Din actele medico-legale a rezultat că victima a suferit mai multe fracturi costale, traumatisme la nivelul craniului, a toracelui cât şi la nivel coloanei vertebrale şi a zonei lombare.

Femeia a cerut daune morale de 20.000 de euro, dar instanța de fond a apreciat că sunt suficiente 5.000 de euro; a atacat decizia cu apel, fapt pe care l-a făcut și inculpatul, care fusese condamnat la închisoare cu executare și a cerut suspendarea pedepsei. Curtea de Apel a majorat cuantumul daunelor morale la 8.000 de euro, dar a respins apelul inculpatului ca nefondat. Pe fond inculpatul a fost condamnat la un an de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe.

Să menționăm că inculpatul se află la primul contact cu legea ca inculpat, dar, a apreciat Curtea de Apel, ”a debutat în câmpul infracţional printr-o faptă extrem de gravă împotriva persoanei, nu a manifestat nici un fel de empatie pentru persoana vătămată, nu a oferit o explicaţie raţională a motivului pentru care a acţionat în acest mod şi mai mult, nici măcar când a fost audiat de către organele de cercetare penală nu a conştientizat gravitatea faptei sale, ceea ce rezultă în mod cert din afirmaţia:”Nu m-am gândit, dar dacă murea nu îmi părea rău, că știu ce fel de om este bătrâna. Și-a meritat bătaia””. ”Convingerea Curţii este de altfel că nici în faţa instanţei nu a manifestat un regret sincer, iar singura raţiune a recunoaşterii comiterii faptei a fost obţinerea beneficiului conferit de ” dispozițiile care prevăd că recunoașterea faptei reduce pedeapsa cu o treime.

Decizia a fost luată joi și e definitivă.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu