Închide

O femeie de 50 de ani, angajată la o firmă de curățenie într-un mall din Cluj, care a găsit un card bancar pe jos după care a cheltuit toți banii de pe el într-o serie de tranzacții frauduloase, a fost condamnată la închisoare, doi ani și zece zile, cu suspendare

Actualitate by Actual de Cluj - dec. 15, 2022 0 8147

O femeie de 50 de ani, angajată la o firmă de curățenie într-un mall din Cluj, care a găsit un card bancar pe jos după care a cheltuit toți banii de pe el într-o serie de tranzacții frauduloase, a fost condamnată la închisoare, doi ani și zece zile, cu suspendare.

Femeia are 50 de ani, e angajată la o firmă de curățenie și a găsit un card bancar pe jos după ce noaptea la 1 angajatul firmei de pază și-a cumpărat o cafea cu cardul bancar și, după cum spune acesta, probabil l-a pierdut atunci. După câteva ore femeia a găsit cardul și a cheltuit toți banii de pe el, într-o serie de nu mai puțin de 14 tranzacții în doar câteva ore. Prinsă după o vreme, femeia a negat totul, recunoscând faptele doar în fața instanței.

Organele de cercetare penală au fost sesizate în 16 martie anul trecut de către proprietarul cardului, un bărbat care a relatat că în 12 martie în jurul orei 1.30 dimineața a achitat cu cardul personal o cafea la aparatul situat pe culoarul grupului sanitar din vecinătatea dispeceratului mall-ului, împrejurare în care bănuieşte că şi-a pierdut cardul bancar, iar ulterior a constatat că de pe acesta s-au efectuat mai multe tranzacţii pe care nu le-a autorizat. A încercat, și parțial a reușit, să blocheze tranzacțiile, în sumă de aproape patru sute de lei, cu excepția unei sume de 99 de lei – maximul necesar pentru plăți cu cardul fără introducerea codului PIN.

Pe parcursul urmăririi penale inculpata nu a recunoscut săvârşirea infracţiunilor pentru care este cercetată şi nu a fost de acord să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii sau să repare prejudiciul cauzat persoanei vătămate. În instanță însă aceasta a recunoscut faptele și a fost judecată în baza procedurii recunoașterii învinuirii, care prevede doar administrarea probelor din faza de urmărire penală și, în cazul condamnării, reducerea cu o treime a pedepsei.

De menționat că într-un caz administratorul uneia dintre firmele în care s-au făcut plățile a recunoscut-o pe femeie din vedere, astfel că după câteva zile, văzând că femeia intră din nou în magazinul său, a alertat organele de poliţie.

Pe parcursul urmăririi penale, cu prilejul audierii în calitate de suspect şi mai apoi de inculpat, femeia a negat săvârşirea infracţiunilor, explicând că nu a găsit vreun card bancar iar cumpărăturile efectuate în cursul dimineţii au fost achitate prin intermediul propriului card bancar. Verificându-se însă extrasul de cont depus de inculpată la dosarul cauzei s-a constatat că singurele tranzacţii care figurează în luna martie 2021 sunt o încasare din 12 martie în cuantum de 1.746 lei şi o retragere de numerar în cuantum de 1.164 lei în  15 martie, apărarea acesteia fiind înlăturată întrucât nu se coroborează cu restul materialului probator administrat în cauză.

Femeia, care nu are antecedente penale, a fost condamnată la o lună de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de însuşire a bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor și doi ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos în forma continuată, nu mai puțin de 14 acte materiale. Cum cele două infracţiuni au fost comise în condiţiile concursului real de infracţiuni cele două pedepse cu închisoarea au fost contopite, instanța aplicând pedeapsa cea mai grea, aceea de 2doiani închisoare la care adaugă sporul obligatoriu de o treime din pedeapsa de 1 lună stabilită, rezultând pedeapsa finală de 2 ani şi 10 zile de închisoare – cu suspendare pentru un termen de supraveghere de trei ani. Decizia a fost luată de instanța Tribunalului Cluj în 5 decembrie și e atacabilă cu apel în zece zile de la comunicare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu