Închide

O expoziție în memoria cunoscutei disidente anticomuniste Doina Cornea va fi deschisă la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca în decembrie

Actualitate by Actual de Cluj - nov. 22, 2023 0 234

O expoziție în memoria cunoscutei disidente anticomuniste Doina Cornea va fi deschisă la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca în decembrie.

Expoziţia ”Doina Cornea – Doamna din spatele ferestrei” va fi vernisată la Muzeul de Artă din Cluj în 15 decembrie și poate fi vizitată până în 7 ianuarie. În cadrul acesteia, arată organizatorii, fundația care poartă numele disidentei, ”personalitatea Doinei Cornea va fi dezvăluită în toată complexitatea ei, atât latura politică şi civică, cât și cea artistică, socială, și filosofică”.
”Este o expoziţie de memorie. O expoziţie de descoperire”, arată fundația: ”va fi recreat, și expus vizitării, spaţiul intim al Doinei Cornea, cel în care a trăit, a lucrat și in care îşi desfăşura activitatea de opozant al regimului, spaţiu în care pentru mai mulţi ani a fost plasată în arest la domiciliu, fiind in permanenţă ascultată și monitorizată de către securitate”.

”De aici au plecat cele câteva zeci de texte de protest împotriva atrocităţilor regimului comunist din anii ‘80, majoritatea difuzate la postul de radio Europa Liberă, Doina Cornea ajungând să fie cunoscută astfel în întreaga Europă ca cel mai important dintre opozanţii la regimul comunist din Romania”, arată curatorii. Astfel, vor fi expuse o parte din mobilierul, inclusiv masa de lucru a Doinei Cornea, pensula şi tuşul cu care a scris manifestele, maşina de scris cu care a redactat toate scrisorile ei deschise şi samisdatele. Vor putea fi văzute și unele dintre textele ei în original dar şi o parte dintre samisdatele traduse, multiplicate şi răspândite de către Doina Cornea – traduceri din Eliade, Monseniorul Vladimir Ghica, Lao Tse și altele. Totodată, vor fi expuse cărţile şi traducerile Doinei Cornea, articole din presă, fotografii din toate perioadele vieţii, decoraţii primite, și în premieră vor fi expuse un număr de peste o sută de tablouri şi desene ale Doinei Cornea, dezvăluind astfel şi una dintre laturile ei mai puţin cunoscute.
Tot în premieră a fost reprodusă la scară reală instalaţia de ascultare montată de către Securitate în biroul fiului Doinei Cornea.

Expoziția include prezentarea documentarului ”Dezastrul Roşu” realizat în anul 1988 de ziaristul belgian Josy Dubié, film care a scos la lumină adevărata faţă a comunismului din România. ”Doina Cornea a fost atunci singura persoană din România care a avut curajul să-i răspundă la întrebări”, arată organizatorii. ”Documentarul a generat un puternic val de simpatie pentru România, stând la baza creării ”Operation Villages Roumains”, o iniţiativă belgiană în urma căreia mii de sate din Occident au adoptat localităţi din România care riscau să dispară din cauza planului de sistematizare a mediului rural impus de regimul lui Nicolae Ceausescu”.

Doina Cornea a fost unul dintre cei mai importanți opozanți ai regimului comunist din anii ‘80 din România, cu o largă recunoaştere atât internă cât şi internaţională.

Vernisajul e programat în 15 decembrie la ora 18. Aici pagina evenimentului

Doina Cornea e o cunoscută disidentă anticomunistă, fostă asistentă universitară la catedra de limba franceză din cadrul Facultății de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj. În 1980 a realizat primul „samizdat” (volum fabricat manual, distribuit prin rețele de prieteni), Încercarea labirintului, urmat de alte patru traduceri-samizdat din limba franceză, notează wikipedia.org. A intrat în atenția Securității după ce între 1982 și 1989 a difuzat 31 de texte și proteste prin radio „Europa Liberă”. În 1983 a fost destituită de la universitate și supusă unor anchete, interogatorii, bătăi și amenințări.

Împreună cu fiul ei, Leontin Iuhas, a răspândit 160 de manifeste de solidaritate cu muncitorii din Brașov răsculați la 15 noiembrie 1987, ambii fiind arestați pentru cinci săptămâni între noiembrie și decembrie 1987. În septembrie 1988, printr-o scrisoare deschisă adresată papei Ioan Paul al II-lea, scrisoare difuzată de Radio Europa Liberă, a solicitat împreună cu alți cinci intelectuali clujeni scoaterea Bisericii Române Unite cu Roma din ilegalitate. A fost urmărită de Securitate până la Revoluție, când a participat la manifestările de stradă în Cluj-Napoca.

Doina Cornea a decedat în 4 mai 2018 în locuința sa de pe strada Alba Iulia, din Cluj-Napoca. A fost înmormântată cu onoruri militare în Cimitirul Central al orașului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare