Închide

O expoziție despre tehnica realizării iei cu altiță, de Ziua Universală a Iei, la Muzeul Etnografic din Cluj

Actualitate by Actual de Cluj - iun. 16, 2023 0 201

O expoziție despre tehnica realizării iei cu altiță, de Ziua Universală a Iei, la Muzeul Etnografic din Cluj.

Expoziția se deschide cu un vernisaj vineri 23 iunie la ora 14, la sediul muzeului din palatul Reduta, pe strada Memorandumului 21. Curatori sunt Sebastian Paic și Laura Cristina Pop. Tehnica realizării cămașii cu altiță a fost inclusă, începând cu 1 decembrie 2022, în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanităţii UNESCO. ”Altița este un element de croi caracteristic doar cămășii femeiești”, spun cei doi curatori. ”Din punct de vedere decorativ, mânecile acestei piese vestimentare sunt împărțite în trei registre ornamentale numite: altiță, încreț și râuri. Încrețul, după cum indică și numele, este realizat printr-o tehnică specială care are ca rezultat o cutare decorativă a pânzei. Râurii se întind de-a lungul mânecii, pornind de la încreț și acoperă de la câțiva centimetri până la întreaga suprafață a acesteia. Poziționată în dreptul umărului, altița este realizată dintr-o bucată de pânză separată, prinsă în partea de jos de mâneca propriu-zisă și este considerată un element identitar pentru românii din Sudul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Moldova”.

Cu ocazia Zilei Universale a Iei, de Sânziene, Muzeul Etnografic al Transilvaniei propune sărbătorirea acestei piese de vestimentație în cadrul unei expoziții care va prezenta exemple de cămăși cu altiță provenind din diferite zone etnografice transilvănene. Expoziția va fi deschisă până în 30 iulie, de miercuri până duminică, între orele 10-18, ultima intrare ora 17.

Citește și:

Credeai că știi ce e portul popular românesc? „Costumul popular nu mai există, nu e viu” – sau cum a murit ia românească înainte să fie populară

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare