Închide

O echipă de roboţi construită cu sprijin din Cluj poate curăța deșeurile marine automat cu ajutorul unui sistem bazat pe inteligență artificială

Educaţie by Actual de Cluj - feb. 16, 2024 0 287

O echipă de roboţi construită cu sprijin din Cluj poate curăța deșeurile marine automat cu ajutorul unui sistem bazat pe inteligență artificială.
Cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca anunță că au contribuit la crearea unei echipe funcționale de roboți inteligenți pentru a curăța deșeurile de pe fundul mării. Sistemul SeaClear, creat în cadrul unui proiect european de cercetare de patru ani, a trecut cu succes o serie de teste atât în ape limpezi, cât și în ape tulburi.

”Problema care stă la baza proiectului SeaClear este criza tot mai gravă a deșeurilor oceanice, ce reprezintă o amenințare pentru ecosistemele marine, animalele sălbatice și sănătatea umană”, arată cercetătorii clujeni. ”În prezent, oceanele sunt împovărate de zeci de milioane de tone de deșeuri, multe dintre acestea din plastic. Microplasticul produs prin descompunerea obiectelor din plastic de dimensiuni mai mari intră în lanțul alimentar și prezintă riscuri pentru sănătatea vieţii marine și a oamenilor. Problema este agravată de faptul că o mare parte din aceste deșeuri ajung pe fundul mării, unde sunt greu de găsit și de îndepărtat”.

SeaClear folosește o tehnologie robotică despre care echipa arată că e ”inovatoare și autonomă” – din mai multe componente interconectate. ”Nava-mamă” SeaCAT (foto) lansează și gestionează două vehicule subacvatice acționate de la distanță (ROV): MiniTortuga pentru explorare și Tortuga, mai mare, pentru colectarea deșeurilor. Deşeurile sunt depozitate într-un coș proiectat special. În plus, o dronă aeriană monitorizează și cartografiază suprafața mării, ajutând la identificarea zonelor cu densitate mare de deșeuri. Aceste elemente funcționează împreună pentru a crea o hartă a fundului mării, pentru a detecta deșeurile și, ulterior, pentru a le colecta și a le îndepărta. Inteligența artificială (AI) este esențială pentru funcţionarea SeaClear. Algoritmii de AI au fost antrenaţi pentru a detecta deșeurile și pentru a le diferenția de viața marină”, arată cercetătorii.

Rolul echipei din Cluj, condusă de profesorul Lucian Bușoniu, a fost de a localiza roboții și de a crea o hartă a deșeurilor subacvatice pe baza detecțiilor AI. Au fost de asemenea dezvoltate metode de învățare automată care să le permită roboților subacvatici să navigheze în aşa fel încât să găsească deşeurile mai repede. Rețelele neurale mari nou apărute, similare cu ChatGPT, ar putea ajuta pe viitor la planificarea la nivel înalt a traiectoriilor roboţilor. Cu toate acestea, rămân încă provocări dificile în automatizarea robotică la nivel inferior. ”Imaginați-vă că îi cereți unui robot să vă aducă o bere din frigider”, explică Bușoniu. ”Orientarea dispozitivul de prindere, prinderea sticlei, aplicarea forţelor potrivite – această interfață între robot și lumea reală este locul unde lucrurile se complică”.
În stadiul său actual, sistemul SeaClear poate ridica până la 7 kg, dispozitivul de prindere are volumul a două sticle de do litri, iar roboții colectează deșeuri în ape aflate la adâncimi de până la zeci de metri. După ce va fi îmbunătățit pentru a fi comercializat, sistemul va funcționa cu un cost cu 70% mai mic decât cel al scafandrilor.

Pornind de la succesul SeaClear, echipa a obținut o finanțare adiţională de 9 milioane de euro incluzând cofinanţarea în cadrul programului Orizont Europa pentru un nou proiect numit SeaClear 2.0, care ar urma să construiască un sistem pentru deşeuri mai grele la adâncimi mai mari din Marea Mediterană. Consorțiul are 13 parteneri din 9 țări.

Citește și:

Primul sistem robotic pentru curățarea deșeurilor de pe fundul oceanului, realizat cu ajutorul cercetătorilor din Cluj, a trecut cu succes de primele teste, a cules o sticlă de pe fundul mării

Nici un comentariu

Scrie un comentariu