Închide

O companie aerospațială din Europa deschide fabrică în Cluj după investiții de 12 milioane de euro, angajează 200

EconomieTop News by Mihai Prodan - feb. 28, 2017 0 3053

Fabrica de componente aerospațiale din Cluj, construită cu împrumut BERD, se deschide în sfârșit – peste o săptămână.

E vorba de fabrica din comuna Moldovenești a companiei belgiene Sonaca, ce se deschide în 10 martie. La ceremonie vine ministrul Economiei Alexandru Petrescu, secretarii de stat Ilan Harry Laufer de la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Enache Jiru de la Ministerul Finanțelor Publice, precum și Thomas Baekelandt, ambasadorul Belgiei în România.

Fabrica din Moldovenești a fost ridicată într-un an și jumătate iar primele linii de producție funcționează din septembrie anul trecut. Acum fabrica are 30 de angajați, dar compania vrea să ajungă la 200 în următorii ani.

Sonaca are sediul în Gosselies, în Belgia, și operează în România prin firma Sonaca Aerospace Transilvania SRL, prin care a atras și un ajutor de stat de la Guvern, de 24,1 milioane de lei. În fabrică, firma a investit până acum 52 de milioane de lei, adică aproape 12 milioane de euro. Mare parte din banii necesari pentru investiția în fabrică au venit printr-un împrumut de 8,5 milioane de dolari de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Sonaca Aerospace Transilvania SRL este subsidiara locală a grupului belgian Sonaca SA. Obiectul principal de activitate al grupului belgian este dezvoltarea, producția, ansamblarea și testarea de structuri și sisteme destinate industriei aerospațiale, cum ar fi componente ale aripilor aeronavelor sau fuselaje complexe. Compania mai are fabrici și în China, Canada și Brazilia.

Noua fabrică de producție e programată să funcționeze în două ture, iar salariații să fie angajați pe măsură ce activitatea de producție se va intensifica.

Citește și:

Fabrică de componente aerospațiale la Cluj, cu împrumut BERD de 8.5 milioane $

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.