Închide

O clujeancă le cere mănășturenilor să nu mai arunce gunoaie în populara pădure Făget. ”Cu siguranță sunteți oameni faini și cu bun simț!”

ActualitateTop News by Mihai Prodan - iun. 12, 2020 0 475

Exasperată de ce găsește în pădurea Făget din vecinătatea probabil celui mai mare cartier din provincie, Mănăștur, o clujeancă a împânzit pădurea cu rugăminți adresate celor care se plimbă prin pădure, să nu arunce gunoiul. ”Cu siguranță sunteți oameni faini și cu bun simț! N-o să vă fie deci greu să adunați după voi și să duceți gunoiul la cea mai apropiată pubelă”, e unul dintre anunțuri.

Un alt afiș vine cu precizări: cele mai apropiate pubele sunt pe străzile Parâng și Mehedinți.
Geta Siedmiogrodka locuiește în Mănăștur de două decenii și vizitează regulat cunoscuta și populara pădure Făget, din vecinătate, zilnic de mai bine de zece ani. Sătulă să tot vadă gunaie prin pădure, mai ales că în numeroase rânduri le-a cules chiar ea ori a lăsat saci de gunoi agățați lângă potecile mai circulate, astăzi Siedmiogrodka a tipărit zeci de afișe pe care le-a agățat în copaci prin care le cere mănășturenilor să fie mai atenți la ce lasă în urmă în pădure. Siedmiogrodka pentru actualdecluj.ro: ”deocamdată am pus maxim 20 de afișe dar intenționez, pentru că am acoperit foarte puțin din pădure, doar aleea principală, să mai tipăresc câteva zeci. Sunt foarte multe alei și am încercat să pun lângă vetrele de foc, că sunt sute și sunt câteva foarte populare mai ales acum în timpul pandemiei. Într-o seară am abordat un grup de tineri, le-am spus să adune după ei. Dimineață am verificat și chiar au adunat”.

Siedmiogrodka spune că nu e singura care adună voluntar gunoaiele lăsate de alți clujeni în pădurea Făget, ”sunt câțiva oameni care mai adună ca și mine, câțiva pe care i-am observat că vin cu sticlele goale înapoi, și mi se pare că sunt foarte mulți care aruncă gunoaie probabil fără să-și dea seama”. În plus, pădurea Făget se află în imediata vecinătate a cunoscutei zone La Terenuri, acum părăginită dar altfel intens vizitată de mănăștureni, unde de ani de zile nu se află nicio pubelă de gunoi.

Am întrebat-o dacă ar fi să transmită o cerere Primăriei Cluj-Napoca referitor la situația din pădurea Făget, care ar fi aceea? ”Aș cere Primăriei ca cineva, de exemplu un polițist local, să încerce măcar în weekend când e mai aglomerată să dea câteva amenzi, să le spună oamenilor că nu e voie să arunce gunoaie sau să facă foc. Oamenii ar putea să aibă cu mult mai multă grijă de pădure. Mă refer la gunoaie, vetrele de foc, hamacele care sugrumă copacii care sunt foarte la modă acum în pădure, la zgomot – se iese cu boxe și se aude din orice parte a pădurii”.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.