Închide

O clujeancă este nominalizarea României la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură

Cultură by Mihai Prodan - mart. 02, 2022 0 395

O clujeancă este nominalizarea României la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură.

Anunțul vine de la Institutul Cultural Român, după ce juriul responsabil cu nominalizarea unui scriitor român – compus din poeta clujeană Ruxandra Cesereanu, istoricul literar ieșean Bogdan Crețu și prozatorul sibian Radu Vancu, a decis candidatul român la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură, în persoana Ralucăi Nagy, cu romanul ”Teo de la 16 la 18”, apărut anul trecut la editura Nemira.

Iată ce spunea aceasta într-un interviu, în 2019:

”Copilăria mea în jurul Şcolii Generale nr. 21 din Mănăştur a fost perfectă; după aceea, imediat ce am primit buletin, am ajuns în Clujul propriu-zis, cu al cărui conservatorism provincial cu apucături de Silicon Valley, de care mă izbesc şi acum uneori când mă întorc, nu m-am potrivit. The silver lining a celor patru ani de liceu a fost profesoara de limba română, doamna Monica Onojescu, care mi-a pus în mână cărțile şi literaturile care trebuie. ”Un cal într-o mare de lebede” e probabil cea mai importantă teză la limba română din viaţa mea de până acum, şi sper să nu-mi dea pe ea notele pe care mi le dădea în liceu”.

Iată motivația juriului pentru această nominalizare:

„La fel de remarcabil sub raport literar ca și celelalte patru romane nominalizate (fiecare dintre ele excelente), Teo de la 16 la 18 ar putea interesa și convinge juriul final prin faptul că este un adevărat tur de forță din cel puțin două perspective. Mai întâi, cartea Ralucăi Nagy impresionează tematic, povestind lupta unei tinere femei cu propriul cancer, iar felul în care o face este o ultimă dovadă că literatura este salvare, în cel mai literal și mai nemetaforic sens cu putință. În al doilea rând, romanul Ralucăi Nagy documentează această luptă printr-un imens joc stilistic, amestecând stiluri, limbi și chiar alfabete, traversând geografii culturale occidentale și (extrem-) orientale, punând la lucru o cantitate incredibilă de cunoștințe, intra- și extraliterare. Arcul electric al cărții este generat de tensiunea dintre acești doi poli: posibila tragedie care se desfășoară sub ochii noștri și ludicul stilistic cu care ea este povestită. Literatura este ludică – dar ne poate salva: aceasta este lecția esențială pe care ne-o amintește romanul Ralucăi Nagy. Și avem atâta nevoie de astfel de cărți!“.

Raluca Nagy s-a născut în Cluj, în 1979, unde a rămas până la absolvirea liceului. A făcut studii de antropologie și sociologie la București, Rabat și Bruxelles. Câștigătorul EUPL 2022 va fi anunțat la Paris pe 21 aprilie, la ceremonia de deschidere a Festival du Livre.

EUPL este organizat de un Consorțiu de asociații care cuprinde Federația Editorilor Europeni (FEP) și Federația Difuzorilor de Carte Europeni și Internaționali (EIBF), cu sprijinul Comisiei Europene.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism Berlin.

Articole similare