Închide

O casă de sondaje din Cluj întreabă românii ce părere au despre vaccinul anti-Covid. O cincime nu vor să se vaccineze, nehotărâții sunt o treime. Principalii ”influenceri” sunt Iohannis și Arafat

SănătateTop News by Actual de Cluj - ian. 21, 2021 0 336

Mai mult de jumătate dintre români cunosc pe cineva bolnav de infecția cu coronavirus, ori au fost ei înșiși infectați, și aproape un sfert spun că cunosc pe cineva care a decedat din cauza infecției, arată un chestionar realizat de o casă de sondaje din Cluj.

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie, o casă de sondaje din Cluj, a întrebat peste 1.500 de români dacă sunt pregătiți să se vaccineze împotrva coronavirusului. Aproape opt din zece români spun că au o părere bună și foarte bună despre vaccinuri iar în ce privește opiniile defavorabile, principalul motiv îl constituie reacțiile adverse.

Altă concluzie a chestionarului este că televiziunea, internetul și discuțiile cu medicii generaliști sau specialiști alcătuiesc top trei al surselor principale de informații despre sănătate. Sondajul a evaluat percepțiile, atitudinile și comportamente românilor cu privire la vaccinarea anti Covid-19, în contextul mai larg al informării lor cu privire la sănătate, dar și al modului în care aceștia se raportează la vaccinuri. Sondajul a arătat că procentul românilor care spun că se vor vaccina împotriva coronavirusului este în creștere față de măsurătorile anterioare, tendința fiind explicabilă prin dezbaterile intense din spațiul public cu privire la acest subiect. Astfel, patru din zece români spun că sigur se vor vaccina cu un vaccin anti Covid-19, atunci când va fi disponibil pentru ei. De cealaltă parte, o cincime dintre respondenți spun că sigur nu se vor vaccina, în vreme ce nehotărâții sunt o treime dintre respondenți. ”Nehotărâții sunt mai curând femei, persoane ocupate, cei care utilizează internetul și rețelele sociale”, arată IRES.

Printre cele mai frecvent declarate motive invocate de cei care nu doresc să se vaccineze se regăsesc teama de reacțiile adverse, lipsa încrederii în aceste vaccinuri și respectiv starea personală de sănătate. ”I-ar face să își schimbe părerea dacă ar primi informații mai detaliate și pe înțelesul lor, garantarea siguranței vaccinului, informațiile sau reacțiile de la persoane care deja s-au vaccinat ori condiționarea anumitor activități de vaccinare”, e concluzia sondajului. Chiar și cei care declară că se vor vaccina cu siguranță sau deja s-au vaccinat au temeri legate de vaccin, efectele adverse și reacțiile alergice fiind cel mai frecvent întâlnite.

”În contextul în care campania de informare privind vaccinarea împotriva Covid–19 a fost criticată în spațiu public, am dorit să evaluăm în ce măsură există categorii de persoane sau persoane publice care îi pot determina pe români să fie mai deschiși ori să aibă mai multă încredere în vaccinarea anti Covid-19. Datele arată că, în acest moment, medicii de familie, propriii copii, Klaus Iohannis și Raed Arafat sunt principalii ”influenceri” pentru români în ceea ce privește vaccinarea împotriva Covid-19”, arată casa de sondaje din Cluj.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu