Închide

Napoca a decis să ceară rezilierea contractului cu Primăria Florești pentru strada Eroilor. „Mergem în instanță să solicităm daune. N-am avut un receptor în Primărie”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - ian. 21, 2021 0 1060

Societatea de Construcții Napoca a decis să solicite rezilierea contractului cu Primăria Florești pentru lucrările de modernizare a străzii Eroilor. Directorul general al societății, Dan Canta, a anunțat că firma se va adresa instanței pentru a cere daune având în vedere că, în calitate de constructor, societatea s-a aflat în imposibilitatea de a respecta termenele contractuale. În plus, conducerea susține că administrația locală nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale și nu a predat amplasamentul liber de sarcini sau că  a formulat acuze publice la adresa constructorului care exced prevederilor contractuale. De anul trecut, noul primar al comunei Florești, Bogdan Pivariu, apare în filmulețe pe șantierul de pe strada Eroilor din Florești prin care arată că nu se lucrează, că există întârzieri serioase și că nu mai merge cu jumătăți de măsură. Ba, în plus, într-o conferință de presă de săptămâna aceasta, Pivariu a anunțat că a aplicat penalități de 1,2 milioane lei firmei pentru că a executat lucrări neconforme și a somat-o public să le remedieze.

Potrivit unui comunicat remis de societatea Napoca SA, firma a încercat să poarte un dialog constructiv cu Primăria Florești pentru a debloca situația șantierului de pe strada Eroilor. Din păcate, a spus directorul societății -Dan Canta-  nu s-a găsit un partener de dialog în noua administrație din Florești, care nu ar fi dorit normalizarea situației de pe șantier.

Din acest motiv, a arătat Canta, societatea Napoca a decis să solicite rezilierea contractului cu Primăria din Florești. „Mergem în instanță să solicităm daune. N-am avut un receptor în Primăria Florești. Noi am încercat pe toate căile să menținem o comunicare normală cu Primăria. Însă în orice tip de comunicare trebuie să existe și un receptor, iar noi n-am găsit deloc un receptor! Asta este, dacă nu s-a putut, mergem pe varianta rezilierii și vom solicita daune financiare în instanță”, a declarat Canta pentru Actualdecluj.ro.

„Primăria Florești a ignorat constant repetatele noastre solicitări de dialog constructiv pentru deblocarea situației, deși societatea noastră a depus o amplă și solidă argumentație tehnică, având în vedere soluțiile necesare depășirii impasului. Primăria Florești a sfidat obligațiile sale contractuale, printre altele încălcând obligația de a asigura frontul de lucru necesar derulării execuției. Am demonstrat că societatea noastră se află în imposibilitatea tehnico-obiectivă de a respecta calendarul execuției în absența predării unui amplasament liber de sarcini, posesorii rețelelor de utilități desfășurând în continuare operațiuni de relocare a acestora. Argumente neechivoce arată că executantului îi sunt imputabile întârzieri survenite din cauza unor impedimente independente de sine, care au obstrucționat evoluția lucrărilor, iar derobarea primăriei de responsabilitatea acestora este contraproductivă. Recent am notificat beneficiarul, regurgând la soluția ultimului apel la dialog avertizând asupra consecințelor nefaste ale atitudinii sale, de natură să pericliteze continuarea relațiilor contractuale. Constatând inutilitatea demersurilor noastre legale întreprinse prin intermediul unei corespondențe cu sens unic , cărora li se adaugă acuzații publice extra-contractuale, SCC Napoca SA a decis rezilierea contractului de execuție lucrări de modernizare strada Eroilor din Florești. Totodată societatea se va adresa instanțelor competente de judecată pentru recuperarea daunelor și prejudiciilor cauzate de Administrația Comunei”, mai detaliază situația șantierului comunicatul de presă remis de SCC Napoca.

Primarul din Florești a anunțat săptămâna aceasta că nu mai merge cu jumătăți de măsură în ceea ce privește lucrările din comună și a oferit exemplul șantierului de pe strada Eroilor, șantier contractat de vechea administrație din comună în 23 aprilie 2019 cu o durată de 6 luni. Despre acesta, Pivariu a spus că s-au făcut două prelungiri succesive pentru lucrări (fără a preciza despre ce termene și condiții este vorba). În schimb, a spus că a aplicat penalități de 1,2 milioane de lei firmei pentru nereguli constatate pe șantier și a somat-o printr-o adresă să remedieze respectivele nereguli. „Contractul a fost semnat în 23 martie 2019 și avea termen de realizare de 6 luni. S-au făcut 2 prelungiri ale contractului și tot nu s-a terminat. Din păcate, în ultimele două luni șantierul nu a înaintat. Am constatat o serie de neregularități. Am dat 1,2 milioane de lei penalități. Am trimis adresă și am cerut remedierea problemelor. Trebuie să înțeleagă că în Florești nu mai merge cu jumătăți de măsură”, a spus Pivariu la începutul acestei săptămâni.

Anul trecut, primarul Pivariu s-a mai pozat pe șantierul de pe strada Eroilor și a anunțat pe Facebook că nu e mulțumit că pe acesta nu se lucrează.

„Vineri  am fost din nou ȋntr-o vizită inopinată pe şantierul de pe strada Eroilor. Este a doua oară când nu găsesc activitate pe acest şantier, după cum se poate vedea şi ȋn filmare.Floreştiul are nevoie ca această arteră să fie modernizată ȋn cel mai scurt timp! Pentru a creşte calitatea vieţii ȋn Floreşti, avem nevoie de parteneriate oneste şi eficiente. De când am preluat mandatul şi până la efectuarea unui inventar al tuturor proiectelor pe care le aveam deja ȋn derulare, am pornit de la premisa că toţi cei care şi-au ȋnsuşit rolul de parteneri ȋn dezvoltarea Floreştiului, sunt de buna credinţă. Din păcate, ȋn această situaţie avem o realitate care este diferită de cea pe care mi-o doresc eu privind parteneriatul dintre administraţie şi colaboratori. Realitatea este că: lucrările la acest şantier sunt mult ȋntârziate; termenul de finalizare a lucrărilor este cu mult depășit; aria şantierului nu este delimitată corespunzător cu balize şi bandă de avertizare, în plus, nu se respectă reglementările legale privind semnalizarea întregului şantier; o mare parte din borduri sunt dislocate; nu au fost tratate ȋn nici un fel scurgerile apelor pluviale, formându-se astfel bălţi pe carosabil;
racordurile cu drumurile laterale nu au fost finalizate ȋngreunând astfel traficul foarte mult. Având ȋn vedere toate aceste considerente, am luat următoarele măsuri: s-a emis factura de penalități conform contractului; s-a emis o adresă prin care evidenţiem neregulile şi cerem remedierea lor cu celeritate. Ȋn Floreşti nu mai acceptăm jumătăţi de măsură!”, spunea Pivariu în 21 decembrie 2020.

Potrivit informațiilor apărute în media locală la momentul semnării contractului, durata acestuia era de 1 lună proiectare și 6 luni execuție de la ordinul de începere. Valoarea contarctului era de peste 11,7 milioane lei, investiție din care Primăria suporta peste 3 milioane lei, restul banilor urmând să vină din bugetul de stat.

Strada Eroilor urma să aibă trotuare de peste 2 metri, pistă de biciclete sau bandă pentru parcări.

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu