Închide

UPDATE O cafenea altfel se va deschide în centrul Clujului. Majoritatea angajaților sunt persoane cu dizabilități iar unitatea va funcționa ca o întreprindere socială

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - iun. 15, 2021 0 179

Cofeels va fi deschisă pe strada Gheroghe Șincai, în Cluj-Napoca, cel mai probabil săptămâna următoare, după cum spune Lucian Butnaru, cel care a venit cu ideea deschiderii cafenelei sociale. El are o dizabilitate de vedere și a venit cu ideea unui business social după ce a făcut un master în economie socială în 2017, după cum explică într-un inteviu acordat Radio Cluj.

4 din 5 angajați sunt persoane cu dizabilități. Pentru deschidere se pregătesc evenimente speciale, chiar pahare cu totul inedite pentru cafeaua la pachet.

UPDATE. Lucian Butnaru a explicat pentru Actualdecluj.ro că investiția este susținută din fonduri europene, 100% nerambursabile și este cifrată la 100.000 de euro. „Eu, cu ajutorul prietenilor am scris acest proiect pe care l-am și câștigat. Datorită statutului de întreprindere socială am putut primi ajutor din partea autorităților pe baza legii econonomiei sociale. După ce se termină banii europeni continuăm activitatea. Acest proiect nu este o aventură de o noapte cu un grant de finanțare! Este șansa vieții mele să pot face ceea ce mă pasionează”, a arătat Lucian Butnaru.

„Sunt organizat ca un SRL, cu diferenţa că 90% din profit este destinat scopului social. O altă chestiune e legată de cum se stabilesc salariile în astfel de firme, în aşa fel încât să nu se adâncească inegalitatea dintre acţionari şi angajaţi. Am avut numeroase aventuri în obţinerea autorizaţiilor, dar ne dorim din tot sufletul să avem săptămâna viitoare deschiderea. A fost o problemă de carte funciară: chiar dacă fac doar cafea, trebuie să fiu înscris ca unitate de alimentaţie publică. Am depus toate eforturile, dar am intrat într-un fel de blocaj birocratic. Am avut mare noroc cu oamenii care s-au adunat în jurul acestei idei. Domnul primar a descâlcit ițele”, a explicat Butnaru pentru Radio Cluj.

Detalii AICI.

„Îmi doresc ca oamenii cu dizabilități să fie tratați egal pentru orice loc de muncă. Să primească șansa să-și exploreze pasiunea. Să poată avea acces la un loc de muncă dorit, nu oferit! Să fie tratați cu demnitate”, spune Butnaru pe pagina sa personală unde invită oamenii să se aboneze ca să îi învețe cum să își facă o cafea bună.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare