Închide

Avocată din Cluj condamnată la închisoare cu suspendare după ce ar fi falsificat mai multe documente ca să ceară amânarea unor procese, inclusiv un certificat de deces sau o decizie de carantinare în pandemie. I s-a interzis să profeseze 2 ani

ActualitateTop News by Actual de Cluj - iul. 03, 2023 0 576

O avocată din Cluj a fost condamnată la închisoare, cu suspendare, după ce ar fi falsificat mai multe documente ca să ceară amânarea unor procese, inclusiv un certificat de deces sau o decizie de carantinare în pandemia de coronavirus.

Avocata, căreia nu îi publicăm numele căci decizia nu e definitivă, a fost condamnată în urmă cu câteva zile, vineri, de către Curtea de Apel Cluj, după ce și-a recunoscut faptele. Pentru fiecare caz de falsificare a primit o pedeapsă de șase luni de închisoare, dar pentru că faptele au fost comise în concurs de infracțiuni a fost condamnată la pedeapsa cea mai grea – șase luni – plus un spor de o treime din celelalte pedepse, respectiv un total de un an și patru luni de închisoare. Acesteia i-au fost interzise și mai multe drepturi, inclusiv dreptul de a exercita profesia de avocat pentru doi ani. Decizia nu e definitivă și poate fi atacată cu apel.

Conform motivării deciziei de condamnare, consultată de actualdecluj.ro, în 10 noiembrie 2020 avocata a depus la dosarul unui proces de la Judecătoria Cluj-Napoca o cerere de amânare a judecării cauzei, atestând în cuprinsul cererii împrejurări  necorespunzătoare adevărului şi anume faptul că s-a aflat în imposibilitatea de a se prezenta la termenul de judecată din 12 noiembrie deoarece ar fi fost plasată în carantină între 30 octombrie și 12 noiembrie 2020. În aceeaşi dată de 10 noiembrie 2020 inculpata a anexat cererii de amânare a judecării cauzei o copie a unei decizii plăsmuite, pretins emise de către Direcţia de Sănătate Publică, ce ar atesta faptul că s-ar fi aflat în carantină în perioada 30 octombrie 2020 – 12 noiembrie 2020. Judecătoria a decis să dea curs cererii de amânare, justificată în fals.  Dar în 22 aprilie 2021 DSP Cluj, după verificări, a arătat că avocata a fost carantinată între 29 octombrie 2020 și 9 noiembrie 2020 inclusiv, nicidecum între 30 octombrie și 12 noiembrie, aşa după cum inculpata a consemnat în decizia falsificată.

În 23 martie 2021 inculpata, în calitate de avocat în cadrul Baroului Bucureşti, a depus la dosarul unei cauze de la Judecătoria Cluj-Napoca o cerere de amânare a judecării cauzei, atestând în cuprinsul cererii împrejurări necorespunzătoare adevărului şi anume faptul că s-a aflat în imposibilitatea de a se prezenta la termenul de judecată din 25 martie 2021 deoarece ar fi fost plasată în carantină în perioada 21 martie – 3 aprilie 2021, și a anexact cererii de amânare a judecării cauzei o copie a unei decizii plăsmuite, pretins emise de către DSP, care atesta faptul că s-ar fi aflat în carantină în perioada 21 martie – 3 aprilie 2021. Instanța a dat curs cererii. Dar într-o adresă din 22 aprilie 2021, după o lună, DSP Cluj ca răspuns la adresa Judecătoriei Cluj-Napoca a arătat că în anul 2021 deciziile de carantinare au fost emise printr-o aplicaţie în care numărul deciziei este generat automat. Astfel, deciziile din 2021 nu mai conţin  – spre deosebire de cele emise în anul 2020 – număr de registru şi nici antetul DSP, semnătura olografa a persoanei împuternicite şi nici ştampila.

Acesta nu sunt primele abateri: în 23 septembrie 2019, ziua termenului de judecată într-un dosar la Judecătoria Cluj-Napoca, avocata a transmis prin e-mail o cerere de amânare a judecării cauzei, în cuprinsul căreia au fost atestate împrejurări necorespunzătoare adevărului şi anume faptul că avocata s-a aflat în imposibilitatea de a se prezenta la termenul de judecată fixat pentru data de 23 septembrie 2019 deoarece cu o zi înainte a decedat cumnatul ei, iar clienţii ei nu acceptă substituirea cu un alt apărător, obligându-se ca până la termenul care va fi acordat să depună dovada justificativă, respectiv copia certificatului de deces, ”având în vedere că până la formularea cererii acesta nu fusese eliberat”. Instanța a încuviinţat cererea de amânare dar a cerut avocatei să depună la dosarul cauzei, sub sancţiunea aplicării amenzii judiciare, dovada survenirii evenimentului care a condus la imposibilitatea prezentării sale în faţa instanţei la acel termen, adică decesul. În 4 noiembrie, pentru a evita sancţionarea sa cu amendă judiciară, avocata a depus la dosar o copie a certificatului de deces pe care l-a falsificat, eliberat de Primăria Comunei Iclod, în care a completat, contrar realităţii, data decesului ca fiind ”22.09.2019”, precum şi date nereale privitoare numărul actului de deces (nr. ”31”) şi data eliberării actului de deces („23.09.2019”). Dar potrivit fişei de evidenţă a persoanei, existentă în baza de date a Direcţiei pentru Evidența Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, data reală a decesului cumnatului era 1 februarie 2015, iar actul de deces poartă numărul 3 şi a fost eliberat în 2 februarie 2015.

În 9 februarie 2020 avocata a transmis prin poşta electronică o cerere de amânare a judecării cauzei, pentru a fi depusă la dosarul unei cauze de la Judecătoria Cluj-Napoca, o cerere în cuprinsul căreia au fost atestate împrejurări necorespunzătoare adevărului şi anume faptul că avocata s-a aflat în imposibilitatea de a se prezenta la termenul de judecată fixat pentru 10 februarie 2020 deoarece ”în dimineaţa zilei de 9.02.2020” a decedat cumnatul ei, iar clienţii ei nu acceptă substituirea cu un alt apărător, obligându-se ca până la termenul care va fi acordat să depună dovada justificativă, respectiv copia certificatului de deces, ”având în vedere că până la formularea cererii acesta nu fusese eliberat”. Și în acest caz instanţa a încuviinţat cererea de amânare şi i-a pus în vedere avocatei  să justifice lipsa la acel termen de judecată, sub sancţiunea aplicării amenzii judiciare. În 20 iunie 2020, pentru a evita sancţionarea sa cu amendă judiciară, avocata a depus la dosar o copie a certificatului de deces pe care l-a falsificat, eliberat de Primăria Comunei Iclod, după deces, în care a completat, contrar realităţii, data decesului ca fiind „09.02.2020”, precum şi date nereale privitoare numărul actului de deces (nr. „37”) şi data eliberării actului de deces („10.02.2020”). Aşa după cum s-a precizat anterior, data reală a decesului este 1 februarie 2015, iar actul de deces poartă numărul 3 şi a fost eliberat în data de 2 februarie 2015.
Cu ocazia audierii sale, inculpata a recunoscut faptele reţinute în sarcina ei şi a arătat că a comis faptele în modalităţile în care au fost descrise în actul de învinuire.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu