Închide

Noul teren de joacă în creșterea orașului: Bulevardul Muncii. Cum se desenează Clujul din nord, cu propuneri de “dezvoltare imobiliară masivă”?

Economie by Kristina Reştea - sept. 03, 2020 3 1536

 

 

Peisaj nou pentru nordul cândva industrial al orașului: sute de locuințe și clădiri de birouri moderne, alături de spații publice, comerciale, zone verzi și grădiniță, plus, desigur, condiție esențială de oraș civilizat: infrastructura adecvată. Deocamdată, toate acestea sunt doar la nivel de proiect și doar în planșele arhitecților se văd zone dezvoltate cu utilități, servicii, infrastructură și coerență. O serie de ezvoltatori imobiliari anunță însă planuri noi de ansambluri de mari dimensiuni în zona Bulevardului Muncii. Mai multe proiecte se discută încă din 2018, dar la ședința de urbanism de săptămâna trecută unul dintre acestea a mai făcut un pas în față: a primit un aviz favorabil în Comisia de Urbanism a orașului. Ansamblul propunea imobile cu locuințe, birouri și servicii și „accente” de 16 etaje. În urma discuțiilor din ședință, numărul de niveluri s-a redus, dar dezbaterea abia a început: vorbim de o zonă cu rezerve de teren, unde orașul poate să se dezvolte. Cum va arăta fosta zonă industrială, unde se prefigurează “o dezvoltare imobiliară masivă”?

 

O serie de proiecte au fost lansate pe traseul de avizare de mai bine de doi ani:

Noul „orășel” de la Bulevardul Muncii: dezvoltatorii aduc proiecte cu sute de apartamente în nordul orașului

 

 

Societățile Lucarom Impex și Annadona Residence sunt beneficiarele unui proiect aici: un Plan Urbanistic Zonal de restructurare, pentru a construi un ansamblu mixt pe un teren cu acces la Bulevardul Muncii și str Byron. Este vorba despre un teren de 2,2 ha, unde ar urma să apară mai multe clădiri cu un etaj, 6, 11 și 15 etaje (plus etaj tehnic). Acesta ar beneficia de 796 locuri de parcare, din care 777 în subteran,

Conform propunerii desenate de proiectanții de la Ektra, ansamblul urma să aibă trei niveluri subterane, cu o înălțime maximă de 15 etaje pentru „clădirile aflate în poziție urbană privilegiată”. În ceea ce privește destinația clădirilor, ansamblul imobiliar include locuire colectivă, funcțiuni de birouri, spații comerciale și pentru servicii. Parterele către Bulevardul Muncii vor avea funcțiuni publice: spații comericale, servicii birouri. “Reglementările propuse prin Planul Urbanistic Zonal se înscriu în procesul de restructurare a fostelor zone industriale din zona nordică a orașului prin conturarea unui ansamblu multifuncțional cu funcțiuni de locuire, servicii, comerț și dotare publică în regim de construire închis tip cvartal cu grad de ridicat de finisare urbană și spații publice – zone verzi», se arată în proiectul semnat de biroul Ektra.

Proiectanții și dezvoltatorii au trasat și un plan de șantier, în patru etape, dintre care prima vizează lucrări de infrastructură, realizarea grădiniței și a unul bloc de șase etaje.

“În următorii ani va avea loc o dezvoltare imobiliară masivă, aceste proiecte vin și a 5-a oară în comisie, tocmai pentru că ne dorim ecosisteme aici, funcțiuni, grădiță, școală, de care să se bucure toți locuitorii zonei”, i-a asigurat viceprimarul Dan Tarcea pe locuitorii din zonă, în ședința de urbanism programată în primă zi de campanie electorală oficială. La intervenția arhitectului șef Daniel Pop, ansamblul ar urma să mai scadă în înălțime și să se limiteze la un maxim de 9 etaje, în concordanță cu alte proiecte propuse în zonă și analizate în CTATU. Pe de altă parte, arhitectul Vlad Negru, membru în comisie, a venit cu o altă perspectivă, ce a redeschis discuția despre felul în care ar urma să se redeseneze fosta zonă industrială.  “Susțin și eu corelarea regimului de înălțime de-a lungul Bulevardului Muncii, dar în ceea ce privește clădirea de birouri de pe colț am susținut să fie aici un imobil accent. Mi s-ar părea o greșeală urbanistică să nu fie. E o intersecție ce va căpăta mult mai multă greutate. Ceea ce se întâmplă aici anunță o zonă în care restructurarea poate deveni exemplu, are școală, grădiniță, merită un accent în zona asta. Apoi, cred că în Cluj avem nevoi de un portofoliu de birouri extins, mai ales în perioada următoare, cu distanțarea socială, în contextul pandemiei. Se va reveni la lucrul din birouri în viitorul nu foarte îndepărtat. Cred că ar merita menținut acest accent, e unul din puținele locuri din oraș unde putem avea așa ceva”, a suținut Negru.

După intervenția sa, Pop a menționat că susține și el “accentele”, dar a revenit la discuția despre tratament egal pentru investitori. În plus, acesta a susținut că le recomandă investitorilor chiar să organizeze concursuri de soluții private, pentru a culege cele mai bune propuneri în astfel de cazuri de proiecte majore. Viceprimarul Dan Tarcea a propus însă ca proiectul să fie lăsat să avanseze pe traseul de avizare, în formula aceasta. “Dacă se avizează azi P+9, dacă vor dori ulterior, investitorii pot să intre cu altă documenație”, a sintetizat Tarcea. Vlad Negru a mai subliniat că e esențial ca șantierul să se înceapă cu lucrările de infrastuct rutieră. “Acestea trebuie să fie „la gata”. Străzi să avem, nu începuturi de străzi”. La rândul său, arhitectul Voicu Bozac, membru în CTATU a intervenit cu o propunere: chestiunea cu clădirea înaltă de pe colț sau cu cele înalte propuse în alt Plan Urbanistic Zonal din apropiere, realizat de biroul Arhimar, se decide prin studiu de altimetrie. Trebuie să decidem care sunt punctele de care suntem interesați, să vedem cum aceste clădiri ar influența impresia asupra orașului și să îi rugăm pe domnii arhitecți să facă aceste simulări – de pe Cetățuie, de pe Blvd Muncii, să vedem dacă merită încălcate anumite reguli ale Planului Urbanistic General sau nu”, a propus Bozac.

Un alt proiect propus în zonă, desenat de Arhimar, pentru societatea Noroc, va trebui să revină în comisie:

Cum a tăiat Boc 4 etaje din ansamblul imobiliar propus în locul fostei Fabrici de Cărămidă din cartierul Iris, unde era ghetoul evreiesc

 

Vezi și:

Întrebare de la arhitecţi pentru oraşul viitorului: un „downtown” de Cluj, de-a lungul căii ferate?

 

 

 

3 comentarii

  1. BLOCURI langa Auchan, la fosta fabrica Iris, la Armatura, in spate la Dedeman, pe Muncii. Pai ma BOC, pe ce drumuri vor circula oamenii astia? Strada Oasului si Muncii e full. Pe Oasului circula toate tirurile care trec prin Cluj si merg inspre Bistrita sau Zalau. Strada Garii e full ! Strada Maramuresului e FULL ! Votati boc si veti muri intre betoane ! El si mafia lui sa se imbogateasca, asta e important…

  2. […] ! Noul teren de joaca in cresterea orasului: Bulevardul Muncii. Cum se deseneaza Clujul din nord, cu propuneri de “dezvoltare imobiliara masiva”? Peisaj nou pentru nordul candva industrial al orasului: sute de locuinte si cladiri de birouri moderne, alaturi de spatii publice, comerciale, zone verzi si gradinita, plus, desigur, conditie esentiala de oras civilizat: infrastructura adecvata. Deocamdata, toate acestea sunt doar la nivel de proiect si doar in plansele arhitectilor se vad zone dezvoltate cu utilitati, servicii, infrastructura si coerenta. Sursa: actualdecluj.ro […]

  3. Cluj-Napoca riscă să nu se poată dezvolta pe verticală. Dacă un dezvoltator imobiliar propune 15-16 etaje, Primăria „taie” din înălţime. Poate că primarul nostru vrea ca imobilele să fie aliniate la statura sa.

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare