Închide

Nord Conforest va moderniza centrul de cartier din Iris potrivit celui mai felicitat concept de amenajare, prezentatat în dezbatere publică de Primărie

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - sept. 09, 2022 0 279

Licitația pentru proiectul denumit „Amenajarea unor legături pietonale între Piața Karl Liebknecht – Parcul Iris și străzile adiacente, în municipiul Cluj-Napoca” s-a încheiat. Câștigător a fost desemnat Asocierea Nord Conforest (lider) – NV Construct cu oferta financiară de aproape 5 mil euro (25.079.584 lei cu TVA), a anunțat primarul Emil Boc. Potrivit oficialului, perioada de depunere a contestațiilor se va încheia în 14 septembrie, după care se va trece la semnarea contractului, dacă nu vor exista contestații.
Finanțarea pentru modernizare centrului de cartier din Iris este asigurată din bugetul local sau alte surse externe. Emil Boc a arătat că proiectul va fi depus spre finanțare din fonduri nerambursabile în perioada de programare 2021-2027. Durata estimată de execuție a lucrărilor de la emiterea ordinului de începere este de 19 luni: 4 luni proiectare și 15 luni execuție.
„Zona vizată este situată în centrul cartierului Iris și are o suprafață de peste 2,3 hectare. Intervenția acoperă Piața Karl Liebknecht și Parcul Iris, Parcul Liebknecht, strada Războieni, strada Puieților, strada Gheorghe Asachi, strada Spiru Haret, strada Postăvarul, strada Nicolae Românul, strada Iris. Modernizarea acestei zone cuprinde lărgirea trotuarelor, amenajarea de piste de biciclete (str. Puieților, str. Gheorghe Asachi, str. Postăvarului, str. Nicolae Românul) și 90 locuri de parcare, instalarea a 10 stații de încărcare autovehicule electrice și 40 stații de încărcare pentru biciclete/trotinete electrice. De asemenea, se plantează noi arbori pe lângă cei existenți, se instalează mobilier urban modern, iluminat public cu tehnologie LED și se înființează o nouă zonă de joacă și fitness”, a mai scris primarul Emil Boc pe Facebook.

Conceptul de amenajare a zonei centrale din cartierul Iris a fost supus și dezbaterii publice în 2021, a fost realizat de proiectanții de la Planwerk și mizează pe optimizarea rețelei de spații publice și spații verzi prin instituirea de sensuri unice, aplicarea conceptului de shared-space prin coborârea trotuarelor la nivelul carosabilului, plantări de copaci sau reconfigurarea unui circuit de piste de biciclete cu un singur sens. Spațiile publice vor fi pavate cu piatră, de maniera celor deja configurate în centrul orașului, se va moderniza rețeaua de iluminat public, zona va fi dotată cu mobilier urban modern, va avea puncte îngropate pentru gunoi, dar și o componentă tehnologică – stații de încărcare pentru vehicule electrice, sisteme wi-fi etc.

În cadrul dezbaterii organizate sub umbrela Centrului de Inovare și Imaginației Civică al Primăriei, conceprul de amenajare a fost extrem de lăudat de către riveranii care au participat la întâlnire.

Detalii: Cel mai lăudat proiect propus de Primărie într-un cartier. Reamenajarea pieței Karl Liebknecht din Iris aduce mai multă liniște riveranilor. Oamenii au cerut doar schimbarea numelui pieței: „Să revină la denumirea Sf. Treime”

sursă foto: simulări modernizare în cartierul Iris/Planwerk

Nici un comentariu

Scrie un comentariu