Închide

Boc despre actualizarea Planului Urbanistic General în cazul căruia Primăria a decis rezilierea contractului: „Dacă ei vor ataca în instanță, se așteaptă câteva luni până se soluționează, dacă nu atacă în instanță, reluăm licitația”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - sept. 09, 2022 2 338

Primarul Emil Boc a reiterat din nou că rezilierea contractului pentru actualizarea PUG-ului, semnat în urmă cu doi ani cu cei de la Synergetics Corporation, este o decizie corectă și că Primăria intenționează să reia licitația.

”Bun, acuma toți hoții strigă hoțul. Nu pot să spun altceva decât că am avut pe masă un document legal ântocmit de departamentele de specialitate, urbanism și juridic, care mi-au precizat că nu au fost respectate clauzele contractuale și că soluția este aceasta, de reziliere. Au dreptul să spuna ce vor, noi aplicam soluțiile legale. Eu nu mai tolerez întârzieri majore pentru proiectele importante. Dacă ei vor ataca în instanță, se așteapta câteva luni până se soluționează, dacă nu atacă în instanță, reluăm licitația”, a declarat edilul Boc la ședința Consiliul Local din 7 septembrie.

 

Într-o conferință de presă, oficialii companiei Synergetics au arătat că au fost notificați în 5 septembrie asupra rezilierii unilaterale a contractului pentru PUG Cluj (încheiat în toamna lui 2020), dar că vor contesta decizia Primăriei Cluj, având în vedere că, susțin aceștia, municipalitatea nu le-a pus la dispoziție date în format digital, așa cum spune legea, pentru a putea realiza studiile de fundamentare (prima etapă a contractului). Mai mult, Adrian Ilie, cel care conduce compania, a arătat că societatea sa a început în același timp cu contractul din Cluj alte două PUG-uri la Constanța și Brașov, contracte în cadrul cărora s-au furnizat date și pe care deja municipalitățile respective au recepționat etape de contract.

„Suntem mâhniți de acuzațiile pe care ni le aduce Municipiul Cluj-Napoca, precum și de acțiunea întreprinsă, în condițiile în care, de doi ani, lucrările de reactualizare a PUG Cluj-Napoca au fost întârziate tocmai de Primărie, prin refuzul de a ne pune la dispoziție toată documentația necesară, solicitată și la care ar fi trebuit să avem acces, conform obligațiilor asumate de Municipalitate prin contract. Synergetics a semnalat nu o dată acest lucru, prin notificări trimise Municipiului Cluj-Napoca, căruia i-a solicitat asumarea de urgență a responsabilităților până la o dată certă, iar, în luna februarie a acestui an, ca măsură provizorie, chiar dispunerea suspendării contractului, până la clarificarea modalității și a termenului de îndeplinire, de către achizitor, a obligațiilor prevăzute la art. 12.1 și 14.1 din contract (a se vedea Notificarea nr. 71/18.02.2022). Considerăm că rezilierea contractului este o decizie nefericită, care va avea un impact, în principal, asupra cetățenilor, prin consecințele pe care le angrenează: urbanism derogatoriu, dezvoltare urbană haotică, fără o viziune de ansamblu, necunoașterea și neintegrarea nevoilor reale ale locuitorilor, menținerea situațiilor litigioase, neconstituirea bazei de date urbane necesare pentru îmbunătățirea procesului de lucru al departamentului de Urbanism și a relației cu cetățenii, amânarea pentru cel puțin doi ani a realizării unui nou plan urbanistic general, respectiv un an pentru organizarea și finalizarea unei noi proceduri de achiziție publică și cel puțin un an alocat pentru atingerea unui stadiu similar celui în care suntem astăzi. Or, continuarea în condiții firești a prezentului contract ar fi însemnat ca în 2024 noul regulament de urbanism să fie în curs de aprobare. Așadar, soluția nu era rezilierea contractului, ci punerea la dispoziție, la timp și în totalitate, de către Primărie, a datelor necesare, solicitate în repetate rânduri, pentru a ne putea îndeplini obligațiile asumate și pe care considerăm în continuare că le putem duce la capăt”, au arătat cei care dețin compania, Adrian Ilie și Claudiu Băjenaru.

foto: Emil Boc, la o plantare de copaci în Cluj-Napoca/Facebook

2 comentarii

Scrie un comentariu

Articole similare