Închide

Nae Caranfil la Cluj: mă consider mai degrabă povestitor decât regizor

CulturăTop News by Actual de Cluj - iul. 28, 2021 0 229

Regizorul Nae Caranfil, un obișnuit al festivalului internațional de film Transilvania de la Cluj, a vorbit cu cinefilii despre ce înseamnă să fii regizor, de ce aceasta e o meserie foarte solicitantă cu recompense puține, și ce meserie ar alege dacă ar fi renunțe la regie.

”Să fii regizor în România e altfel, nu mai dificil. Sunt tipuri de finanțare dar aș spune chiar că e mai puțin dificil pentru că presiunea producătorului asupra regizorului se impune mai puțin. Chiar și în Europa am văzut asta, când producătorul vrea să se impună. În Statele Unite eș și mai drastic, acolo dacă nu ești un regizor-vedetă nu ai dreptul de final-cut. Tu ți-ai prestat serviciul de regizor, după care filmul rămâne în mâinile producătorului, care face cam ce vrea cu el”, a spus el. ”Nu sunt genul de cineast care să-și propună să facă film dificil, pentru les connaisseurs. Mă consider mai degrabă un povestitor decât un regizor, regia este doar o componentă a demersului meu, care pornește de la idee, se naște un scenariu, după care acest scenariu se fabrică de către regizor, este asamblat în montaj, și pe urmă oferit publicului. Regia e o componentă a profesiei mele. Boala vine din familie. Poate dacă tatăl meu nu ar fi fost critic de film m-aș fi îndreptat spre muzică. Dar acesta  afost de la început drumul. Eu copilărind în anii ’60, care chiar și în România comunistă au fost un paradis pentru mersul la cinema. Erau niște ani în care se făceau filme mari, a fost un deceniu extraordinar pentru cinema-ul european. Copil fiind am fost atras ca de un magnet de mersul la cinema. Azi, dacă ar trebui să o iau de la capăt, m-aș gândi de două ori înainte de a alege regia. Pentru că profesia de cineast înghite extrem de mult timp, adică sacrifici un număr de ani, uneori mai mult de cinci, pentru un singur proiect, iar la sfârșit, satisfacțiile, în comparațiile cu așteptările pe care le-ai avut, sunt invariabil mai mici. Pe când dacă aș fi ales o profesie tot artistică, dar mai puțin solicitantă din punct de vedere al investiției de timp, ca de exemplu să scriu și să interepretez piese muzicale, să fiu cantautor, mi-ar fi plăcut foarte mult și cred că aș fi avut și talent pentru așa ceva. Am și făcut asta, dar sporadic, în unele dintre filmele mele. Cred că asta aș fi ales astăzi, dacă aș fi fost invitat să îmi schimb meseria”.

Nae Caranfil este unul dintre cei mai iubiți regizori români și va fi distins cu Premiul de Excelență la cea de-a 20-a ediție a festivalului de film Transilvania. Regizorul este parte a istoriei TIFF încă de la prima ediție, iar cel mai recent film al său, comedia ”6,9 pe scara Richter”, a deschis festivalul în 2016. La TIFF 2021, în onoarea sa, a fost proiectat lungmetrajul său de debut, ”E pericoloso sporgersi”, într-o copie proaspăt restaurată în format 4K.

„Nu sunt părintele TIFF-ului – nici n-aș fi avut cum! – dar un fel de unchi tot mi se pare că-i sunt. Am participat la botezul lui în 2002 cu Filantropica; am sacrificat somnul câtorva sute de oameni prin avanpremiera în miez de noapte a lui Restul e tăcere în 2007; am testat Closer to the Moon ca work in progress în 2013; am celebrat 20 de ani de la debutul meu cu E pericoloso sporgersi cam tot atunci; în fine, am inaugurat ediția din 2016 în Piața Unirii cu 6,9 pe scara Richter…”, a spus regizorul într-un mesaj transmis echipei TIFF.

Filmele lui Nae Caranfil au câștigat premii și au umplut, de-a lungul anilor, sălile de cinema din România. A debutat în 1993, cu ”E pericoloso sporgersi”, la Cannes, a continuat cu ”Asfalt Tango” în 1995, apoi cu ”Dolce far niente” (1998), ”Filantropica” (2002), un mare succes de public și de critică, urmat de filmul de epocă ”Restul e tăcere” (2007), premiat cu nouă trofee Gopo și propus de România la Oscar. În 2014, în ”Closer to the Moon”, Caranfil a adus împreună pe ecran vedete ca Vera Farmiga, Mark Strong și Harry Lloyd, iar doi ani mai târziu a lansat musicalul ”6,9 pe scara Richter”, pentru care a compus și muzica, și versurile.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu