Închide

VIDEO „N-au vrut să fie boilere, ci avioane”. TIFF-ul e primul festival major organizat în pandemie

ActualitateFestivalTop NewsUncategorized by Actual de Cluj - aug. 01, 2020 0 700

Organizat în condiții atipice, exclusiv în aer liber, festivalul ajuns la a 19-a ediție și-a primit oaspeții vineri seara cu trei proiecții La Belle Epoque /Cei mai frumoși ani în trei locații diferite, în Piața Unirii, în campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară și în curtea Liceului Bathory. Toate spectacolele au fost sold-out. Ce urmează la TIFF ? 152 de filme din 49 de țări, întâlniri cu actori, regizori, spectacole de teatru și pentru copii.

E pentru prima dată când TIFF-ul ajunge și în campusul USAMV, unde, potrivit directorului festivalului – Tudor Giurgiu- organizatorii au mai fost invitați să proiecteze filme la edițiile trecute, dar unde nu au reușit să ajungă întrucât erau deja foarte multe locații. Acum, campusul USAMV a devenit  „locația premium pentru filmele din competiție”, potrivit lui Giurgiu.

Festivalul se ține în condiții de maximă siguranță, cu distanțare fizică și cu obligativitatea de a purta în permanență mască. Fanii TIFF-ului s-au conformat. În Piața Unirii s-a format o coadă de zeci de metri la intrarea  în festival, dar oamenii au respectat măsurile cerute de organizatori.

foto: Andi Daiszler/facebook

N-au mai fost 3000 de persoane la deschiderea din centrul Clujului, ci în jur de 500. Zeci de clujeni s-au strâns și în afara perimetrului pentru a viziona deschiderea.

Câteva sute de persoane au fost și în campusul USAMV, unde, înainte de proiecția la Belle Epoque, s-a ținut un concert simfonic de tango argentinian.

 

TIFF-ul s-a adaptat condițiilor din pandemie.

Directorul Festivalului, Tudor Giurgiu

„E o zi istorică. Suntem primul mare eveniment cultural care se ține în pandemie, primul mare festival de film. După noi vor mai fi Sarajevo, San Sebastian, Veneția. Dar suntem primii care pornesc motoarele. A fost complicat, dar meritul e al întregii echipe. Oamenii au stat în martie și aprilie la voluntariat, pentru învăța norme de siguranță, cum se pot organiza evenimente în aer liber. Nu ne-am gândit nici o clipă să anulăm festivalul. Chiar dacă nu se țin UNTOLD și Electric Castle, sunt oameni în echip care asta fac în timpul anului, pe ei ne-am bazat când am făcut festivalul.”

 

Foto: Tiff, Nicu Cherciu

Organizarea TIFF on-line e o variantă care n-a fost luată în calcul nici o secundă, mai spune directorul festivalului.

„Am vrut să inovăm și pe cât posibil ne-a reușit asta. N-am vrut să fierbem pe interior, ca un boiler, să ne măcinăm în frustrări sau să facem festivalul on-line. Văzând atmosfera din oraș, ideea de a face on-line festivalul a ieșit din calcul. Am fost crescut în cultul acesta al cumințeniei, al siguranței,dar mie și multor altor colegi ne place să zburăm, așa că îi invit pe toți în călătoria asta. Vreau să îl parafrazez pe profesorul Mircea Miclea, fiindcă am preferat să fim un avion, să ne asumăm riscuri în mod responsabil ca să putem zbura.”

Recent, profesorul Mircea Miclea scria o analiză pentru edupedu.ro în care descria plastic societatea românească și măsurile restrictive luate de guvernanți, pe care le consideră, pe alocuri, exagerate.

Campusul de la USAMV

El spunea, între altele:  „În inginerie, când se construiește ceva, un pod, de exemplu, se stabilește care este rezistența pe care el trebuie să o aibă ca să își facă treaba. Apoi, această rezistență se înmulțește cu un factor de siguranță, adică de câte ori trebuie să crească rezistența pentru ca să facă față unor riscuri neprevăzute. Când faci un boiler, de pildă, factorul de siguranță este 6. Când faci un avion, factorul de siguranță variază între 1,2 și 2! Pentru că, dacă iei prea multe măsuri de siguranță, avionul devine sigur, dar nu se mai poate ridica de la sol!”

Ce urmează la TIFF până pe 9 august, când se încheie ediția? 152 de filme din 49 de țări, multe spectacole, concerte, întâlniri și dezbateri culturale, proiecții și spectacole pentru copii. Din program nu poate lipsi nici Castelul Banffy de la Bonțida.

Proiecția din campusul USAMV

„Weekend la Castel” vine cu  proiecții speciale. Sâmbătă (1 august) de la ora 21:30, Jean-François Zygel va acompania live Faust (1926), capodopera lui F.W.Murnau, urmată de proiecția filmului Geaca de piele (Deerskin, r. Quentin Dupieux), programată la ora 00:00. Duminică spectatorii vor urmări Fii ca apa (ora 21:30), un documentar despre Bruce Lee. Aproape de miezul nopții (23:45) va rulșa Le choc du futur (Noul Val), un documentar despre istoria muzicii electronice în prezența lui Marc Collin, co-fondator al trupei Nouvelle Vague.

 

PROGRAMUL TIFF- AICI

Locațiile TIFF 2020:

  • PIAȚA UNIRII OPEN AIR
  • MUZEUL DE ARTĂ, str. Piața Unirii, nr. 30
  • BÁTHORY, Curtea Liceului Teoretic „Báthory István”, str. Mihail Kogălniceanu nr. 2
  • COȘBUC, Curtea Liceului Național „George Coșbuc”, str. Avram Iancu, nr. 70-72
  • APÁCZAI, Curtea Liceului Teoretic „Apáczai Csere János”, str. Ion I. C. Brătianu, nr. 26
  • EPISCOPIA UNITARIANĂ, Curtea Liceului Unitarian „János Zsigmond”, B-dul 21 Decembrie 1989, nr. 9
  • UBB, Universitatea Babeș-Bolyai, Str. Mihail Kogălniceanu, nr. 1
  • USAMV, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Calea Mănăștur 3-5
  • IULIUS PARC OPEN AIR, str. Alexandu Vaida Voevod, nr. 53 B,
  • CLUB TRANSILVANIA, B-dul 1 Decembrie 1918, nr. 41
  • ECHINOX, Strada Universității, nr. 7-9
  • HOIA, Aleea Muzeului Etnografic
  • VLAHA, Arkhai Sculpture Park
  • BONȚIDA, Castelul Bánffy

Mențiune: Proiecțiile nocturne din Hoia, incluse în programul inițial de la orele 1:30, 1:45 și 2:00, au fost reprogramate într-o nouă locație, într-o zonă centrală de pe harta TIFF. Filmele vor putea fi urmărite în aer liber, la Echinox  (Str. Universității 7-9)

foto principal: Tiff/Nicu Cherciu

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu