Muzicainstantelor.ro: Cum s-a apărat fostul viceprimar Anna Horvath în procesul de corupție judecat la Cluj
ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - oct. 07, 2017 1 840
Fost viceprimar în Cluj, acum doar simplu consilier local, Anna Horvath a dat declarații în instanță la primul termen al procesului de corupție judecat de Curtea de Apel. La fel și omul de afaceri Fodor Zsolt. Ambii au fost trimiși în judecată de procurorii DNA și sunt judecați pentru trafic de influență, respectiv cumpărarea de influență.
La primul termen de judecată, atât Horvath cât și Fodor au respins toate acuzațiile aduse. În plus, Anna Horvath a arătat magistratului că, de fapt, viceprimarul nu are niciun fel de putere în Primăria Cluj. Așa că n-ar fi putut oricum interveni pentru Fodor.
Potrivit muzicainstanțelor.ro, fostul viceprimar a admis că s-a interesat la una dintre direcţiile de specialitate din Primăria Cluj, la Patrimoniu, despre stadiul autorizării unei intervenţii la o clădire de patrimoniu din Piaţa Muzeului, la solicitarea omului de afaceri Fodor Zsolt, dar a pus acest fapt pe seama atribuţiilor de servici şi a angajamentelor luate faţă de cetăţenii care au venit în audienţă la cabinetul său, ori în alte ocazii private. Întrebată de magistratul Monica Rodina de măsurile luate după ce a aflat stadiul autorizării solicitării lui Fodor, Horvath a declarat că nu putea sancţiona funcţionarii şi nici nu putea să-i impulsioneze. “Este o bună întrebare, viceprimarul nu are o putere executivă reală. Puteam doar să propun primarului sancţionarea funcţionarilor”, a spus Horvath.
Procesul a primit o puternică notă politică şi etnică, nu doar prin prisma declaraţiilor ce l-au precedat, din partea unor înalţi oficiali maghiari, a prezenţei unor lideri UDMR la proces, din organizaţia judeţeană, inclusiv preşedintele, dar şi prin declaraţiile oferite ca mobil pentru contractul de sponsorizare, dintre omul de afaceri Fosdor Zsolt şi UDMR, care face obiectul dosarului.
Horvath Anna a susţinut că acest contract de sponsorizare, constând într-un număr de 60 de abonamente, la concertele din cadrul festivalurilor Electric Castel şi Untold, viza recompensarea voluntarilor din cadrul campaniei electorale a UDMR, dar şi din pregătirea unor acţiuni de promovare a etniei, respectiv Ziua Maghiarilor.
Fostul viceprimar a mai afirmat că a apelat la Fodor Zsolt, pe care-l cunoştea încă de pe băncile şcolii, cu care a avut întâlniri atât la Primărie, cât şi în cadrul unor evenimente private.
Mai multe despre primul termen al procedului Annei Horvath și despre ședința maraton care a avut loc la la Curtea de Apel Cluj, pe muzicainstanțelor.ro, AICI – ANNA HORVATH A SPUS INSTANŢEI CĂ VICEPRIMARUL NU ARE PUTERE EXECUTIVĂ REALĂ, ÎN PROCESUL DE CORUPŢIE DIN CURTEA DE APEL
Horvath Anna a fost trimisă în judecată fiind cercetată sub control judiciar – ceea ce înseamnă între altele că nu-și poate exercita funcția în care procurorii spun că ar fi comis faptele de corupție. Omul de afaceri Fodor Zsolt a fost și el trimis în judecată în același dosar, e acuzat de spălare de bani și cumpărare de influență și cercetat în stare de libertate.
Procurorii o acuză pe Horvath că din februarie până în mai și-a folosit influența pe lângă funcționari publici din cadrul Primăriei pentru urgentarea avizării unor proiecte imobiliare în care inculpatul Fodor Zsolt avea interese economice. “Derularea acestor proiecte imobiliare presupunea obținerea în prealabil a mai multor documente: eliberarea unor certificate de urbanism, confirmarea avizelor de oportunitate, concesionarea unei suprafețe de teren, eliberarea autorizațiilor de construire”, explică procurorii, care adaugă că în 13 mai 2016 Anna Horvath i-ar fi cerut lui Fodor 60 de abonamente la două festivaluri de muzică, pe care să le ofere voluntarilor care o sprijineau în campania electorală de la alegerile locale. “Cele două persoane au convenit să disimuleze remiterea abonamentelor sub forma unui contract de sponsorizare, încheiat între o societate administrată de inculpatul Fodor Zsolt și o firmă ‘agreată’ de inculpata Horvath Anna”, explică procurorii, adăugând că au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai unui imobil ce aparține viceprimăriței.
La primarie se lucreaza foooooaaarte lent la emiterea certificatelor de urbanism sau autorizatii, etc. Deci acei functionari ar trebui sa fie sanctionate o data nu cei care incearca sa ii urgenteze sa lucereze mai cu spor. Cat despre 60 de bilete de festival…Da, asta e marea coruptie din Romania, cand sponzorizezi legal cu bilete o campanie. Aaaaa, nicidecum nu etnia respectiilor e miezul problemei! Bravo Secu! Pardon, SRI, ooo, pardon DNA! Oare de ce incurc mai nou astea?