Închide

Muzeul de Istorie a Farmaciei se închide 2 ani, clădirea – una dintre cele mai vechi din Cluj – intră în reabilitare

ActualitateTop News by Mihai Prodan - aug. 30, 2018 0 1361

Una dintre cele mai vechi clădiri din Cluj, cea care adăpostește în centrul orașului Muzeul Farmaciei, intră în reabilitări, iar lucrările durează cam doi ani; între timp colecția de obiecte care compune Muzeul Farmaciei, administrată de Muzeul de Istorie a Transilvaniei, ajunge sub lacăt.

Clădirea care adăpostește Colecția de Istorie a Farmaciei, cunoscută drept Casa Hintz, una dintre cele mai vechi clădiri din Cluj, intră în reabilitare în octombrie, astfel că mobilierul și piesele de patrimoniu vor fi mutate, încă de săptămâna viitoare. Lucrările de reabilitare vor dura aproximativ doi ani, costurile fiind suportate integral de proprietarii imobilului, iar după terminarea acestora colecția va fi redeschisă pentru vizitare. “Invităm publicul să nu piardă ocazia de a vizita Colecția de Istorie a Farmaciei până la finalul acestei săptămâni. Menționăm că în acest scop, programul de vizitare va cuprinde şi zilele de sâmbătă şi duminică, interval de vizitare orele 10-16”, spune directorul muzeului, Felix Marcu.

Clădirea, monument istoric şi de arhitectură, construită în secolul al XVI-lea, a găzduit cea mai veche farmacie din Cluj, “La Sfântul Gheorghe”, a cărei primă atestare documentară datează din anul 1573. La originea colecției se află donația de obiecte farmaceutice transilvănene a profesorului Iuliu Orient (1869-1940), expusă în anul 1904 într-una dintre sălile Muzeului Ardelean şi îmbogățită pe parcursul timpului prin alte donații valoroase care ilustrează activitatea farmaceutică din Transilvania secolelor XVI-XIX. Șeful catedrei de Istoria Medicinei şi Farmaciei din cadrul Facultății de Medicină şi Farmacie din Cluj, profesorul Lucian Valeriu Bologa (1892-1971), a fondat în anul 1954 Muzeul Farmaciei din Cluj, care a primit ulterior numele de Colecția de Istorie a Farmaciei, fiind subordonată Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.