Închide

Chirii versus salarii în 10 oraşe europene: cum stă Clujul pe „hartă”?

EconomieTop News by Kristina Reştea - aug. 30, 2018 3 1406

 

Cluj-Napoca este cel mai scump oraş din ţară, pe piaţa imobiliară şi centrul universitar unde viaţa de chiriaş este cea mai împovărătoare, dacă ne uităm la nivelul chiriilor. Oraşul este unul scump şi dacă analiza trece de graniţele ţării. Dacă în oraşe ca Lyon, Salonic, Munchen, Varna sau Debrecen sau Barcelona costul chiriei reprezintă între 46% şi 72% din salariul mediu, în Cluj-Napoca procentul ajunge la 78%, conform unei analize realizată de o agenţie imobiliară. Reprezentanţii agenţiei  Blitz Imobiliare au comparat „capitala Transilvaniei” cu oraşe din alte nouă ţări europene, în ceea ce priveşte costul chiriei şi salariul mediu.

Analiza a luat în calcul nouă orașe din nouă țări europene, niciunul nefiind capitală: Barcelona, Debrecen, Istanbul, Lyon, Milano, Munchen, Porto, Thessaloniki și Varna.

Cu 423 euro/ lună, într-un top în funcție de costul mediu al chiriilor între orașele menționate, Cluj-Napoca se situează pe poziția a șasea, între Porto și Thessaloniki.

1. Munchen, Germania: 1.430 euro / lună
2. Milano, Italia: 1.255 euro / lună
3. Barcelona, Spania: 1.028 euro / lună
4. Lyon, Franța: 853 euro / lună
5. Porto, Portugalia: 711 euro / lună
6. Cluj-Napoca, România: 423 euro / lună
7. Thessaloniki, Grecia: 359 euro / lună
8. Debrecen, Ungaria: 312 euro / lună
9. Istanbul, Turcia: 312 euro / lună
10. Varna, Bulgaria: 267 euro / lună

Munchen, Milano și Barcelona au prețuri medii peste 1.000 euro / lună, în timp ce la Cluj-Napoca, Thessaloniki, Debrecen, Istanbul și Varna chiria medie pe lună e de sub 500 euro / lună.

„Comparația nu ar fi completă dacă nu am lua în calcul și salariile medii din aceste locații europene, pentru a putea analiza diferențele procentuale – cât din salariul mediu reprezintă prețul mediu al unei chirii”, precizează reprezentanţii Blitz.

1. Munchen, Germania: 2.542 euro / lună
2. Lyon, Franța: 1.847 euro / lună
3. Milano, Italia: 1.561 euro / lună
4. Barcelona, Spania: 1.422 euro / lună
5. Porto, Portugalia: 794 euro / lună
6. Thessaloniki, Grecia: 654 euro / lună
7. Cluj-Napoca, România: 545 euro / lună
8. Debrecen, Ungaria: 522 euro / lună
9. Varna, Bulgaria: 460 euro / lună
10. Istanbul, Turcia: 402 euro / lună

Cluj-Napoca în acest top se află pe poziția șapte, între Thessaloniki și Debrecen. „Acest lucru înseamnă că diferența dintre salariul mediu și prețul mediu al unei chirii în oraș este destul de mică față de majoritatea celor analizate”, subliniază autorii analizei.

Costul mediu al unei chirii în apartament reprezintă 78% din salariul mediu în Cluj-Napoca.

„Cu cât diferența este mai mare sau procentul chiriei din salariu este mai mic, cu atât traiul în oraș este mai relaxant. În acest top, orașele în care se câștigă cel mai bine, iar prețul chiriei reprezintă un procent semnificativ mai mic sunt Lyon, Thessaloniki și Munchen”, se arată în continuare.

 

1. Lyon, Franța: 46%
2. Thessaloniki, Grecia: 55%
3. Munchen, Germania: 56%
4. Varna, Bulgaria: 58%
5. Debrecen, Ungaria: 60%
6. Barcelona, Spania: 72%
7. Istanbul, Turcia: 78%
8. Cluj-Napoca, România: 78%
9. Milano, Italia: 80%
10. Porto, Portugalia: 90%

 

În Debrecen și Varna salariul mediu este mai mic decât în Cluj-Napoca, procentul costului chiriei este de asemenea mai mic – sub 60%, ceea ce reprezintă un aspect pozitiv pentru locuitori. La polul opus se află Milano și Porto, unde deși salariul mediu este mai mare față de Cluj-Napoca, costul chiriei reprezintă un procent semnificativ din salariu, de 80, respectiv 90 la sută, relevă analiza. Acestea sunt, de altfel, singurele oraşe în care acest procent îl depăşeşte pe cel înregistrat în oraşul universitar românesc.

„Salariile mari comparativ cu alte orașe la nivel național și dezvoltarea economică sunt doar două dintre motivele acestei creșteri. Când vorbim de Cluj-Napoca nu putem trece cu vederea aspecte ce țin de dinamica orașului. Municipiul este considerat capitala economică, culturală și sportivă a regiunii Transilvania, lucru ce va spori cu siguranță atât calitatea vieții, cât și nivelul salarial din ce în ce mai mult”, susţin reprezentanţii agenţiei imobiliare.

Datele prezentate în analiză au fost extrase de pe numbeo.com în luna august 2018 și reprezintă media chiriilor din ultimele 18 luni înregistrare pe site, la apartamentele de 1 și 3 camere, respectiv salariile medii înregistrate în aceeași perioadă.

Să menţionăm, însă, şi că media luată în calcul pentru chirii, de 423  de euro/lună, pare destul de ridicată. Conform Imobiliare.ro, în capitala Transilvaniei, bugetul mediu necesar pentru închirierea unei garsoniere a ajuns la 250 de euro pe lună în vara acestui an, ceea ce marchează un avans considerabil față de media de 220 de euro pe lună consemnată în 2017. Așteptările proprietarilor s-au majorat și pe segmentul apartamentelor cu două camere, care au ajuns la un nivel de 380-390 de euro pe lună, față de 360 de euro pe lună în iunie anul trecut.  O creștere semnificativă a avut loc în cazul locuințelor cu trei camere, care au ajuns la o valoare medie de listare de circa 470 de euro pe lună în luna iunie a acestui an, față de 445 de euro pe lună în urmă cu 12 luni.

Update. De asemenea, precizăm că potrivit Direcției Regionale de Statistică din Cluj, câștigul salarial mediu net din județ a fost în luna iunie mai mare cu 14,6% mai mare față de aceeași lună a anului trecut, ajungând la 3.065 lei net (aproximativ 666 euro).

Vezi şi:

Chirii în Cluj versus Viena, Munchen sau Berlin

 

 

3 comentarii

 1. datele au fost extrase si netrecute prin filtrul gandirii nici de blitz nici de actual de Cluj.
  1. cate camere / ce suprafata se incadreaza la acele medii? comparam chestii egale? cam vaga formularea.
  2. ce incredere sa am in studiu cand la CLuj e prezentat un salarmediu de aprox 2500 ron?
  in conditiile in care insse a publicat in 2018 un salar mediu lanivel de judet cluj de 3000 ron. cea ce inseamna ca in oras sigur valoarea e mai mare ( nu stim cat dar sigur > 3000) poate 3500.
  atunci ce valoare mai are studiu cand venitul e calculcat gresit cu o eroare de 40%???
  ca sa fiu bine inteles 40% = eroare calculata ca diferenta intre estimarea lor si realitate impartit la estimare. (3500-2500)/ 2500 RON
  2500 ron = aprox 545 euro venit.
  deci ne cerem scuze? revenim cu precizari? sau manipulam lumea cu stiri false?

  • Buna ziua! Multumim pentru feedback! Subliniem, in primul rand, ca datele la care faceti referire sunt preluate dintr-o analiza a agentiei imobiliare citate, cu toate sursele prezentate. In plus, pentru context, in articol sunt mentionate si informatii complementare, din alte surse, inclusiv chiriile solicitate in oras, pe diverse categorii de locuinte. De asemenea, am adaugat si cifrele oficiale (Directia Regionala de Statistica Cluj) privind salariile la nivel de judet.
   Conform unei alte analize (Storia), anul trecut inchirierea unei locuințe cu două camere reprezinta 72% din salariul mediu net al unui angajat din Cluj; asadar, un procent destul de apropiat de cel de 78% mentionat aici.
   Consideram ca prezentarea unor diverse analize, cu surse mentionate nu face decat sa contribuie la o imagine mai generala asupra pietei.
   Multumim, inca o data, pentru observatii! Si va asiguram ca, alaturi de datele lansate de diversi analisti, vom incerca sa adaugam, de fiecare data, si cifre oficiale (in masura in care ele exista; in ceea ce priveste chiriile, de exemplu, asta e destul de complicat, in lipsa unui sistem oficial de monitorizare a acestui sector de piata)

 2. buna ziua.
  multumesc si eu pt interesul acordat. e imp sa discutam pe cifre reale.
  numbeo de ex astazi spune asa:
  salar mediu munich 2500e, chirie 1bedroom ap 840e (outside center)=>33%
  salar mediu cluj 550e, chirie 1bedroom ap 260e (outside center)=>47%

  verificand pe datele lor realizez greseala blitz. ei au calculat „pret mediu de inchiriere” in cluj de 430 euro/apartament facand medie aritmetica la cele 4 date de pe site –
  ap cu 1 dormitor in centru
  ap cu 1 dormitor in afara centrului
  ap cu 3 dormitoare in centru (asta e echivalent la 4 camere in vest)
  ap cu 3 dormitoare in afara centru
  ori ponderile aceestor chirii sunt diferite nu se pot calcula ca medie aritmetica. numarul de apartematente de 4 camere din cluj este departe de cel cu 1-2camere. verificarea asta ma face cu atat mai mult sa ignor pe viitor studii venite de la blitz sau agentii mici imobiliare care nu au expertiza necesara pt asemenea calcule simple.
  asta binenteles e o greseala matematica si de logica, pe langa omiterea datelor oficiale de la insse in studiul lor
  va multumesc

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.