Închide

Chirii în Cluj versus Viena, Munchen sau Berlin

EconomieTop News by Actual de Cluj - nov. 21, 2017 0 1603

Ştim deja că municipiul Cluj-Napoca e oraşul în care e cel mai greu să fii chiriaş în România: are cele mai ridicate preţuri pe piaţa imobiliară din ţară. Cum stăm, însă, la chirii şi salarii în comparaţie cu mari oraşe din alte ţări europene? Portalul Nemutăm.com a făcut o astfel de analiză. Chiar dacă preţurile de închiriere sunt mai mari în oraşele de la Vest de România, o comparaţie privind procentrul cu care e mai mare salariul acolo arată cât de împovărător e pentru un locuitor din Cluj costul cu locuinţa.

„Chiriile în Cluj au crescut semnificativ în ultimii ani. Cauzele sunt diverse: creșterea salariilor (în special în domeniul IT), numărul crescut al studenților străini, creșterea cererii pe piața imobiliară și renovarea sau modernizarea chiriilor, dar și faptul că mulți își oferă apartamentul în regim hotelier pentru turiști. Cele care au fost 200 euro acum 5 ani, după renovare/modernizare au ajuns acum la prețul de 250-300 de euro/lună. Prețurile au crescut atât de mult încât mulți le compară cu cele din orașe precum: Viena, Paris, Munchen”, arată reprezentanţii agregatorului de anunţuri imobiliare Nemutăm.com, care s-au încumetat să facă şi o analiză pe această temă. Analiza şi graficele aferente pot fi găsite AICI

Comparaţiile au fost realizate utilizând informaţii de pe site-urile cu anunțuri imobiliare și platforme cu statistici (numbeo.com, insse.ro).

 

Despre chiriile din Cluj, citeşte şi:

Cum a evoluat oferta de închirieri de apartamente în Cluj-Napoca

şi:

Cifrele care îţi arată cât de grea e viaţa de chiriaş de Cluj

 

Din cifrele comparate, pe oraşe, adunate de nemutăm.com:

Oslo, Copenhaga, Stockholm

În orașele din țările nordice chiriile sunt foarte mari, însă salariul locuitorilor din orașele precum Oslo, Copenhaga, Stockholm sau Helsinki sunt cu peste 300% mai mari decât la noi. În aceste orașe prețul apartamentelor cu o cameră este între 900 și 1200 de euro, dar un apartament cu trei camere poate fi de obicei închiriat cu preţuri cuprinse între 1500 și 1900 de euro. Asta înseamnă că o cameră costă între 500 – 633 de euro pe lună.

Viena

Cei care caută un loc mai ieftin de locuit în Viena au ca opţiuni rezidențialele studențești. Dimensiunea camerelor variază între 9 și 15 mp, iar prețul de închiriere este în jur de 230 de euro pe lună. Aceste unităţi sunt, de fapt, cămine mai moderne, cu spații comune, băile fiind amplasate pe hol, la fel și bucătăria. Unele complexe au doar 6 camere, iar altele pot ajunge la o capacitate de 70 de camere.

Prețul camerei într-un apartament variază între 350 și 500 de euro. De obicei, acest preț include costurile TV, Internet, asigurarea. Camerele sunt, de obicei, moderne, bine mobilate, cu dimensiuni între 15 și 20 mp, dar se găsesc și camere cu 9 mp la 340 de euro (cheltuieli incluse). În marea majoritatea a timpului se cere un depozit în valoarea a trei luni de chirie.

Autorii analizei au comparat pe numbeo.com costul chiriilor din Viena cu cel al chiriilor din Cluj, iar rezultatul arată că în Viena apartamentele sunt cu 126% mai scumpe decât la noi. Pe de altă parte, în Viena, salariul mediu pe economie este mai mare cu 230% decât la Cluj.

Linz, Salzburg, Innsbruck.

Conform datelor de pe numbeo.com , un apartament cu trei camere în afara centrului costă în jur de 990 euro, iar în centru – 1.300 euro. Un apartament modest, cu o cameră costă în jur de 655 de euro pe lună. Se găsesc și apartamente cu trei camere pentru sub 900 de euro, dar acestea de obicei au două dormitoare si un living cu bucătărie.

„Cel mai ieftin apartament de 3 camere pe care l-am găsit este la 620 de euro, dar nu este atât de modern mobilat, comisionul agenției este 1.200 euro și se plătesc 2.000 euro depozit. Numebo.ro ne arată faptul că în Linz chiria costă cu 122% mai mult decât la Cluj dar venitul mediu este cu 231% mai mare”.

Munchen

Cele mai multe garsoniere se prezintă cu un preț între 750 și 1.000 de euro. Există și garsoniere la prețuri mai ridicate, de 1.200 sau chiar peste 2.000 de euro. Numbeo.com arată că în general un apartament cu o cameră costă 1.042 de euro.

Totuși, pe Craigslis apar camere la prețuri acceptabile: 300 euro o cameră (într-un apartament de două/trei camere) de 15 mp și costurile incluse, în centru. Dar reprezentanţii portalului exprimă o reţinere şi, totodată, o recomandare. „Cel care a pus anunțul se descrie așa: I’ m a very cool man and easy going. I m outgoing, I love people, yoga, music, travel & good home-made food. I travel a lot for work while having plenty of fun too… the nature of my job! – nu știm ce așteptări are proprietarul și nu vrem să ajungem la concluzii pripite, dar recomandăm să fim precauți cu persoanele care postează astfel de anunțuri”. Pe Craiglist, dacă îți cauți o cameră într-un apartament de 2, 3 camere o vei găsi la un preț între 350 și 600 de euro, dar prin alte resurse de căutare prețul ajunge în general la 500 – 700 euro.

Pe numbeo.com o garsonieră, în general, este cu 227% mai scumpă, însă și venitul mediu este cu 365% mai mare decât la noi.

Berlin

Având în vedere nivelul chiriilor, Berlinul pare să fie oraşul de care ne apropiem cel mai mult. Prețurile sunt cu ”doar” 144% mai mari, iar salariile sunt în medie cu 265% mai mari decât la Cluj. Prețurile la restaurante sunt cu doar 88% mai mari decât la noi. Apartamentele cu o cameră se găsesc la 450-800 de euro, iar o cameră într-un apartament de trei camere te costă în jur de 300-550 de euro.  De cele mai multe ori avansul este la fel, destul de mare, de trei ori chiria lunară.

Manheim

„Poate comparațiile cu orașele de mai sus sunt nedrepte pentru Cluj. Manheim este de mărimea Clujului și am făcut un mic research și aici. Am găsit anunțuri la prețuri mult mai accesibile, garsoniere între 350 – 550 euro, și cameră într-un apartament de mai multe camere ar veni la 250 de euro/cameră”, arată analiza nemutăm.ro.

Conform numbeo.com chiriile sunt cu 84% mai scumpe, însă veniturile cu 374%  mai mari decât la noi.

Geneva

În Geneva din exclusivista Elveţie chiriile sunt cu 444% mai mari, însă salariul mediu este cu 751% mai mare decât la Cluj. Prin comparație, costurile de consum sunt cu doar 235% mai mari decât la noi. În general, apartamentele cu o cameră se găsesc la prețul de 1.200 de euro, dar sunt şi câteva sub 1.000 de euro.

Lyon

În Lyon îți poți găsi o garsonieră și cu 417 euro, dar prea puține – cele mai multe costă 500- 600 de euro. O camera într-un apartament de mai multe camere costă în jur de 300 – 400 de euro. Chiria în general este cu 100% mai mare decât la noi, iar salariul mediu este cu 253% mai mare.

Amsterdam

În Amsterdam, salariile și prețurile chiriilor sunt ambele mai mari cu 320% decât la noi. Deci, în procente, locuitorii orașului Amsterdam alocă pe chirie la fel de mult ca locuitorii din Cluj.

Un apartament cu o cameră costă în jur de 1.400-1.600 de euro, iar o cameră într-un apartament cu 3 sau 4 camere o poți închiria cu 500-900 de euro pe lună.

În Budapesta  chiriile s-au scumpit (acum sunt cu 34% mai scumpe) foarte mult însă salariul mediu este doar cu aproximativ 13% mai mare. În această categorie a orașelor în care salariile nu au crescut la fel ca prețurile chiriilor se află și Vilnius, Bratislava, Varșovia sau chiar Roma.

 

Cum stăm printre oraşele româneşti? „În Timișoara, conform numbeo.com, ne putem găsi chirie în medie cu 21% mai ieftină decât la Cluj. În schimb și salariile sunt mai mici cu 10% decât la Cluj. Pe de altă parte, conform unui studiu făcut de INS, salariul net mediu în județul Timiș este de 2.500 lei iar la Cluj, 2.600 de lei, asta înseamnă o diferență de doar 3,46% în ”favoarea” noastră. La București, cifrele diferă puțin. Conform numbeo.com chiriile sunt cu 6% mai scumpe decât la noi, iar salariile mai mari cu doar 1%. Totuși, cifrele INS spun altceva. Conform datelor publicate de ei, salariul mediu lunar este cu 19% mai mare decât al clujenilor”, arată cei de la nemutăm.com.

„Nu putem spune că prețurile chiriilor la noi, în Cluj, ar fi egale sau mai mari decât în orașele mari din țările vestice, însă în comparație cu salariul nostru, noi stăm muuuuult mai prost. Un chiriaș clujean dă un procent mai mare din venitul său pe chirie decât un vest-european”, concluzionează autorii analizei.

Date preluate de pe numbeo.com.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu