Închide

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a fost somat să elibereze două treimi din spațiu

Actualitate by Actual de Cluj - sept. 15, 2023 1 1416

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a fost somat să elibereze două treimi din Palatul Banffy, în două săptămâni, directorul spune că nu e exclus ca în schimb clădirea să fie transformată în hotel.

Astfel, muzeul a fost somat ca în următoarele două săptămâni să predea două treimi din Palatul Bánffy unei presupuse moștenitoare,
Paraschiva Roșca din Săliște. ”De ce nu toată clădirea, dacă tot este o moștenire in integrum, chiar e greu de înțeles! S-a mai scris despre acest ticălos … aranjament! Nu am acum dispoziția de a relua povestea unei injustiții postcomuniste”, a declarat directorul muzeului, Lucian Năstasă-Kovacs. ”Muzeului de Artă i s-a luat viitorul”, a adăugat acesta. ”Credeați că trăim doar printre drogați și bețivi, printre hoți și șmenari, oameni leneși ori indiferenți? Nici pomeneală! V-ați procopsit cu o societate amorfă, în care tăcerea acoperă o lașitate de veacuri, iar noi susținem tot soiul de Dinu Păturică, impostori mai de pretutindeni! Zilele astea rămânem și fără Muzeul de Artă! Că avem ca temei o sentință judecătorească absurdă și nedreaptă, taman invers decât mărimea „pensiilor speciale” – n-ar fi de mirare și nici unica injustiție postcomunistă! Însă nimeni, dar absolut nimeni nu a mișcat un deget pentru a salva ceea ce se mai poate! Invocând măcar ideea „Exproprierii pentru cauză de utilitate publică” este ca și cum ai arunca cu agheasmă asupra necuratului! Iar cei care au pierdut procesul se spală pe mâini și pasează altora imorala punere în posesie a edificiului. Așadar, orașul de „Cinci stele” va avea în curând un Hotel de „cinci stele” în chiar centrul urbei! În loc de Grigorescu, Pallady, Tonitza, Hollósi ș.a. veți admira aroganța îmbogățiților prin tot ce este mai abject și fără scrupule! Cu alte cuvinte, un tezaur de peste 16.000 opere de artă (în cuantum de sute de milioane de euro) va fi în curând ascuns privirilor în profitul limuzinelor și a prostului gust! Iar voi hrăniți-vă cu iluzii că alții „muncesc” și se frământă pentru prosperitatea noastră!”.

Palatul a intrat din februarie 1945 în posesia statului român. Din 1956 aici funcționează Muzeul de Artă. Sentința definitivă prin care Paraschiva Roșca devenea proprietara a două treimi din clădirea Muzeului de Artă din Cluj datează din 1999 – de aproape un sfert de secol.

Citește și:

Nu mai e clădirea lor, dar investesc 1 milion de euro pentru a o cosmetiza

Începe împărțirea Muzeului de Artă din Cluj. O parte din el trebuie retrocedat unor proprietari privați

Un comentariu

Scrie un comentariu