Închide

Nu mai e clădirea lor, dar investesc 1 milion de euro pentru a o cosmetiza

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - mart. 28, 2017 0 1123

Trei pătrimi din clădirea Palatului Bánffy (în care funcționează Muzeul de Artă Cluj), au fost retrocedate, anul trecut, printr-o decizie definitivă a instanței. Paraschiva Roșca, o femeie de 88 de ani, din județul Sibiu, legatara universală a lui Nicolae Roșca, a moștenit nu doar imobilul ci și despăgubiri financiare din partea statului, având în vedere că în curtea Palatului se afla și un cinematograf, care a fost demolat după ce clădirea a fost naționalizată.  Consiliul Județean Cluj a decis, totuși, să investească peste 1 milion de euro, pentru a cosmetiza această clădire, având în vedere că se află în plin centrul orașului.  De altfel, Primăria Cluj Napoca a trimis o notificare Consiliului Județean, solicitându-i să demareze cât mai repede lucrăile de refațadizare. În acest scop, e invocată Legea privind măsurile de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor, Primăria aflându-se în plin proces de refațadizare a imobilelor din centrul orașului.

Reprezentanții administrației județene au explicat că deși clădirea a fost retrocedată anul trecut,  Consiliul Județean figurează ca deținător al imobilului, astfel că are obligația de a asigura lucrările de întreținere și de cosmetizare, încă patru ani de acum înainte, adică până în 2021. Mai trebuie spus că decizia instanței prevede ca Muzeul să își poată desfășura activitatea în cadrul acestui imobil până în 2026, astfel că moștenitorii Paraschivei Roșca nu vor putea decât, fie să aștepte, pentru a putea intra în posesia imobilului, fie să accepte să vândă, iar statul – Consiliul Județean și Ministerul Culturii – ar urma să-și exercite dreptul de preemțiune. De altfel, liderul Consiliului Județean, Alin Tișe, a transmis că dacă la finalul acestei perioade proprietarii vor decide să vândă cota-parte care le revine, administrația județean va putea decide să cumpere imobilul, urmând, evident, să se țină seama și dei sumele care se investesc acum în lucrările de refațadizare.

Cum a ajuns o bătrână de 88 de ani să moștenească Palatul Bánffy

Nicolae Roşca, soțul Paraschivei Roșca, era un negustor din Săliște, Sibiu, care se împrietenise cu Dionisie Bánffy, fiul lui Albert Bánffy. Împreună au pus bazele unui cinematograf, în incinta Palatului. Nicolae Roșca era omul care proiecta filmele. Soția lui spune că el ar fi fost cel care ar fi realizat întreaga investiție. De altfel, Roșca era cunoscut drept un mic milionar în zonele din Sibiu, Alba și Cluj, arată Pressone, care a mers pe urmele Paraschivei Roșca pentru a afla întreaga poveste care a transformat-o în proprietară a clădirii Muzeului. Femeia a mai relatat c, soțul ei l-ar fi împrumutat cu mulți bani pe Dionisie Bánffy. Cum acesta n-a mai putut să-i restituie, a acceptat să-i dea la schimb apartamente în incinta Palatului. Așa a devenit negustorul Nicolae Roșca proprietar și peste cinematograf și peste apartamentele din clădirea Bánffy. Istoricul clujean Ucu Bodiceanu a confirmat pentru Pressone, că în clădirea Palatului din Piața Unirii a existat un cinematograf Corso, care și-a schimbat numele în Capitol.  În perioada 1940-1944, când nord-vestul Ardealului s-a aflat sub stăpânire maghiară, cinematograful a primit numele de Mátyás Király (Regele Matei). După 1948 a devenit cinematograful Progresul. A fost desființat, apoi, în 1970.

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.