Închide

Presiuni la Apahida pentru un proiect cu 34 de blocuri și 58 de case, pe un teren extravilan, situat sub culoarul de zbor al aeroportului/Proiectant este un fost membru al comisiei de urbanism a Primăriei Cluj

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - sept. 15, 2023 0 4646

În localitatea din Apahida promovată ca fiind la doar 6 minute de Cluj-Napoca pe site-urile agențiilor imobiliare, unde pe metrul pătrat de teren agricol se cere circa 10 euro, iar pe parcela cu Plan Urbanistic Zonal pentru ridicarea unei case cu aproape 60 de euro metrul pătrat locuință, se forțează, înainte de noul PUG, mărirea intravilanului pentru construirea de bloculețe cu două etaje. Chiar și dacă zona este afectată de culoarul de zbor al Aeroportului Internațional. În noul Plan Urbanistic General, terenul este prevăzut ca intravilan, însă doar pentru construirea de case. 

La ultima ședință a comisiei de urbanism a Consiliului Județean, arhitectul Mihai Racu, de la Arhi Box a arătat că zgomotul este o chestiune asumată de beneficiar (Documentația are ca inițiator pe cetățeanul sirian Chaikh-Sulaiman Abdul-Basset și soția sa, Adriana Chaikh-Sulaiman, acum câțiva ani, contestatari la urbanism la Primăria Cluj, după ce un vecin voia să consturiască o spălătorie auto, lângă locuința sa din cartierul Zorilor. Aceștia dețin o parcelă de 831 mp, „vârful de lance” pentru inițierea PUZ-ului).

Arhitectul Mihai Racu a cerut, la ședința online din 14 septembrie, avizul de oportunitate comisiei de urbanism a Consiliului Județean, implicit arhitectului-șef al județului Cluj pentru introducerea în intravilan a unui teren de peste 13 hectare din localitate Sub Coastă pentru dezvoltarea unei zone de locuințe și funcțiuni complementare. Mai pecis, construirea a 58 de locuințe individuale, 34 de blocuri un cu regim maxim de două etaje, spații comerciale, a unei funcțiuni medicale plus a unei biserici cu înălțime maximă de 18 metri.

Față în față cu proiectul, arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță, a arătat că tocmai zona care se propune a fi introdusă în intrarvilan este afectată de culoarul de zbor al Aeroportului Internațional „Avram Iancu”. Arhitectul șef a mai arătat că terenul are și o declivitate mare dar și că există alte proprietăți în intravilan, mult mai plate, încă neocupate cu construcții.

În afară de interesele private, investiția nu se justifică, au concluzionat specialiștii care l-au trimis pe proiectant la echipa care a elaborat Planul Urbanistic General (încă în lucru) pentru a se pune la curent cu propunerile de dezvoltare a zonei pe care doresc să o introducă în intarvilan.

În replică, proiectantul de la Arhibox, arhitectul Mihai Racu a spus că este o chestiune asumată, cea care privește zgomotul, dar și că accesele facile sunt cele care recomandă construirea, propritatea fiind și la drumul european și racordată la Bulevardul Muncii și strada Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca.

Odată cu poziția specialiștilor, Alin Tișe a fost nevoit să supună la vot avizarea nefavorabilă a proiectului, însă a recomandat proiectanților să meargă la Primăria Apahida pentru că doar administrația locală singura care poate dicta chiar și proiectanților PUG în cazul în care se convinge asupra oportunității proiectului.

În noul Plan Urbanistic General pregătit la Apahida, cele 13 hectare din zona Sub Coastă sunt prevăzute să fie introduse în intravilan, însă respectiva zonă este una de urbanizarea pentru construirea de case, neacceptându-se locuințele colective. 

Arhitectul Mihai Racu a fost membru în comisia de urbanism a Primăriei Cluj, din care a demisionat ca să nu aibă eventuale probleme sau să fie descalificat, acesta participând la concursul de soluții pentru modernizarea Liceului Lucian Blaga organizat de Primăria Cluj pe care l-a câștigat, alături de alți colegi de la Arhi Box, plus colabooratori pe partea de arhitectură și inginerie.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.