Închide

Modificări de lege în scopul protejării consumatorilor casnici de energie și gaze

ActualitateEconomie by Actual de Cluj - apr. 01, 2019 0 68

Ministerul Energiei a adus patru modificări la Ordonanțaa de Urgență 114/2018, în scopul protejării consumatorilor casnici de energie electrică și gaze din România.

Prima modificare îi vizează pe producătorii de gaze naturale care vor avea obligaţia să vândă cu preţul de 68 lei/MWh cantităţile de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă către furnizori şi clienţi finali eligibili. „Această măsură va permite menținerea acestui preț, fără riscurile unor creșteri viitoare incontrolabile, populația având astfel o predictibilitate în raport cu facturile la gazele naturale în perioada 1 aprilie 2019 – 28 februarie 2022”, a transmis ministrul ALDE, Anton Anton.  Producătorii de gaze naturale vor mai avea obligația să vândă cu prioritate către furnizori, în condiții reglementate de ANRE, pentru asigurarea întregului necesar de consum și al producătorilor de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinată consumului populației, din producția curentă și/sau din depozitele de înmagazinare.

A doua modificare prevede reducerea, de la nivelul de 2%, la nivelul inițial de 0,2%, a contribuţiei din cifra de afaceri pe care o vor plăti producătorii de energie electrică pe bază de cărbune. Acest lucru va reduce presiunea exercitată asupra acestor producători de valoarea ridicată a certificatelor de CO2.

A treia modificare vizează stabilirea la nivelul de 6,9% a ratei de rentabilitate a capitalului investit (RRE) pentru distribuitorii de energie electrică și gaze naturale. Acest lucru creează premisele unor investiții mari în rețelele de electricitate și gaze naturale.

A patra modificare reprezintă o corecție adusă legislației care prevede extinderea rețelelor de distribuție a gazelor naturale la nivelul întregii țări, în sensul că autoritățile publice locale vor putea acum să acceseze și fonduri publice pentru a astfel de investiții. Astfel, tot mai multe localități vor putea beneficia de acest serviciu public.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare