Închide

Minor consumator de psihoactive condamnat la Cluj după ce și-a lovit tatăl vitreg cu toporul în cap în timp ce dormea, după care a mers să-și cumpere droguri

ActualitateTop News by Actual de Cluj - ian. 31, 2024 0 290

Un tânăr încă minor, consumator de droguri, care și-a lovit tatăl vitreg cu toporul în cap în timp ce acesta din urmă dormea, a fost condamnat ieri de Tribunalul Cluj la internarea într-un centru de minori pentru șase ani.

Fapta s-a petrecut în 24 august anul trecut, noaptea în jurul orei 1 dimineața, pe strada Rapsodiei din Turda.

Agresorul, care avea vârsta de 17 ani la data faptelor, a fost adoptat încă de la vârsta de șase luni. În 23 august în jurul orei 16 inculpatul a ieşit în oraş cu prietenii săi. Spre miezul nopţii a mers fiecare la casa lui, însă inculpatul i-a spus unui prieten să rămână treaz deoarece urmează să chefuiască, mai exact că o sa facă rost de substanţe psihoactive, după cum reiese din motivarea deciziei de condamnare emisă de instanța Tribunalului Cluj ieri și consultată de actualdecluj.ro.
Mama minorului dormea la ora la care a ajuns acasă acesta, însă înainte l-a auzit pe soţul ei sunându-l şi întrebându-l pe unde este, aflând că este în drum spre casă. Din declaraţii a reieșit că din urmă cu doi ani au început să apară schimbări în comportamentul minorului, datorate faptului că acesta începuse să consume substanţe psihoactive sau droguri. Inculpatul absenta de la şcoală, avea probleme disciplinare, vorbea necorespunzător şi obraznic şi apoi a început să plece de acasă mai multe zile. Părinţii au luat măsuri, nu îi mai dădeau bani de buzunar pentru a nu-şi cumpăra droguri, îl supravegheau atent şi au montat un sistem de supraveghere în locuinţă şi în afara acesteia, fără ca inculpatul minor să ştie.

Din imaginile surprinse de camerele de supraveghere montate în casă inculpatul poate fi observat în timp ce mergea, doar în lenjerie intimă, în camera tip living unde dormea tatăl său, aproape de ora 1 dimineața, pentru a se asigura că acesta doarme. În jurul orei 1.20 inculpatul intră în raza vizuală a camerei de supraveghere, având asupra sa un topor pe care îl ţine în ambele mâini. Inculpatul se aproprie încet de tatăl său şi simulează aplicarea unei lovituri, asigurându-se că îl va lovi în cap. Inculpatul luase toporul din camera birou de la parterul casei, unde se află şi o sobă şemineu.

După pregătirea atentă a loviturii, inculpatul i-a aplicat tatălui o lovitură cu tăişul toporului în cap, după care s-a retras pe scările care duc la etaj. Această lovitură i-a cauzat persoanei vătămate o fractură deschisă calotă craniană fronto-parietală dreaptă şi plaga tăiată latero-cervicală dreaptă, deoarece toporul a ricoşat din cap la nivelul gâtului. După cum a declarat persoana vătămată, s-a trezit nedumerită, a văzut că e plină de sânge pe piept şi haine şi a mers la baie unde a constatat că îi ţâşnea sângele din cap, acordându-şi un minim ajutor pentru a stopa sângerarea. Neştiind ce s-a întâmplat, a ieşit din baie şi atunci l-a observat pe fiul său coborând scările având în mână un topor şi i-a spus acestuia să meargă să o trezească pe mama sa, deoarece nu îşi găsea telefonul să sune la 112. Inculpatul nu a spus nimic şi cu acelaşi topor i-a mai aplicat încă o lovitură tatălui său la nivelul capului, apoi a urcat din nou pe scări . De data aceasta, lovitura i-a cauzat persoanei vătămate o fractură deschisă calotă craniană parietală stângă. De abia acum a realizat persoana vătămată că şi prima lovitură a fost aplicată tot de fiul său. S-a întors din nou în baie şi şi-a pus prosoape cu apă rece pe cap, timp în care se poate observa pe imaginile surprinse de camera de supraveghere cum inculpatul, la ora 01.29, ia de pe masa din living telefonul mobil al persoanei vătămate, pe care îl duce la el în cameră.

După aplicarea loviturilor, pe imaginile surprinse se poate observa în continuare cum persoana vătămată cu prosoapele cu apă rece pe cap se întoarce în living şi discută cu fiul său. La un moment dat, inculpatul lasă toporul din mână şi ia un cuţit de pe scaunul de lângă masă, pe care şi-l pune la gât şi avertiza că urmează a se sinucide. Tatăl său i-a dat cheile de la casă. Ulterior, inculpatul a lăsat toporul şi cuţitul în holul locuinţei, s-a îmbrăcat şi a ieşit din casă la ora 01.46, întâlnindu-se cu un prieten în spatele pieţei, de unde s-au deplasat pe jos până la un stand de taxi, au urcat într-un taximetru și şi au mers în zona Policlinicii Oprişani, unde inculpatul a cumpărat substanţe psihoactive pentru care a plătit suma de 100 lei. Cei doi au consumat substanţele şi în jurul orei 5.40 au fost depistaţi de jandarmi.

Conform raportului de expertiză medico-legală loviturile cu toporul au fost atât de puternice încât au produs fractură deschisă calotă craniană fronto-parietală dreaptă şi parietală stângă, plagă tăiată latero-cervicală dreaptă, multiple eschile osoase şi dilacerare cerebrală. Inculpatul a fost testat şi pentru prezenţa drogurilor în sânge şi urină, buletinul de analiză toxicologică arătând rezultate pozitive pentru mefedronă şi metcatinonă. În urma expertizei medico legale psihiatrice a reieșit că inculpatul a avut capacitatea psihică de a aprecia critic conţinutul şi consecinţele social negative ale acţiunilor sale, cu discernământ prezent la momentul comiterii faptei. Conform declaraţiei din faza de judecată a persoanei vătămate, l-au crescut pe inculpat cât se poate de bine şi nu îşi explică ”momentul acela de violenţă”, îl susţin în continuare, dorind integrarea lui socială, iar minorul şi-a reveni, este alt copil, iar victima l-a iertat şi îl aşteaptă acasă.

Instanța Tribunalului Cluj a stabilit că din probele administrate în cauză rezultă că acţiunea inculpatului se îndepărtează de o simplă acţiune de vătămare corporală, fiind aptă să producă decesul victimei. La formularea acestei concluzii instanţa a avut în vedere și declaraţia inculpatului, care a recunoscut săvârşirea faptei, de unde reiese că actele de violenţă au fost exercitate de inculpat la nivelul unor zone sensibile şi vitale, respectiv la nivelul capului, cu un topor și cu intensitate suficientă încât să îi pună în pericol viaţa şi apte prin natura lor să conducă la decesul victimei.

Tribunalul Cluj l-a condamnat pe inculpat, minor, aflat în prezent în arest preventiv, la măsura educativă privativă de libertate a internării într-un centru de detenţie pe durata de șase ani pentru săvârşirea infracţiunii de violenţă în familie sub forma omorului calificat. Instanța a menținut măsura arestării preventive, decizie care e executorie, în vreme ce decizia de condamnare, luată ieri, poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare. Aici sentința

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare