Închide

Liberalii, vot pentru comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale / Daniel Buda: Nu există niciun impediment pentru comasarea alegerilor

ActualitatePoliticaTop News by Actual de Cluj - ian. 31, 2024 1 200

Propunerea privind comasarea alegerilor europarlamentare cu locale prinde contur, conform înțelegerii dintre PNL și PSD. Eurodeputatul clujean Daniel Buda a spus în ședință că nu există niciun impediment pentru comasarea alegerilor.

G4Media arată că în aceeași ședință s-a votat ca românii din diaspora să poată vota două zile la europarlamentare. Potrivit publicației, votul a pornit dat la propunerea europarlamentarului Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL.

În ce privește comasarea alegerilor europarlamentare din iunie cu cele locale, care ar fi trebuit să aibă loc în septembrie, Biroul Politic Național a mandatat conducerea executivă (președinte, secretar general și cei patru vicepreședinți) să analizeze această variantă și să o discute cu partenerul de coaliție, PSD.

Eurodeputatul clujean Daniel Buda le-ar fi transmis colegilor din BPN că nu există niciun impediment pentru comasarea alegerilor. „Sigur că este vorba de o decizie politică. Trebuie avut în vedere câteva elemente: în 7 state din UE sunt comasate alegerile în acest an (Irlanda, Malta, Belgia etc). Avem precedentul”, le-a transmis Daniel Buda liberalilor prezenți, potrivit unor surse liberale”, a spus Buda, citat de psnews.ro.

După discuțiile din coaliție, liberalii ar urma să revină pentru un vot în cadrul Consiliului Național, mai arată G4Media.

Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu a confirmat marţi, la sediul partidului, discuţiile privind două zile de vot în diaspora, el afirmând că au fost colegi ai lui care au avut propunerea, dar au fost şi colegii de la PNL, pentru a nu se crea o emoţie în diaspora.

La ședința conducerii PSD de marți cu conducerile regionale, mai mulți șefi de filiale care nu au primari de municipii sau președinți de consilii județene s-au pronunțat împotriva comasării alegerilor europarlamentare cu locale, dar majoritatea liderilor locali s-au declarat de acord, au declarat pentru G4Media surse social-democrate. O decizie finală nu a fost luată, urmând fiind ca Marcel Ciolacu să discute cu Nicolae Ciucă în coaliție despre întreg calendarul de negocieri. Dar, potrivit informațiilor G4Media, decizia va fi luată rapid, astfel încât eventualele modificări legislative să fie făcute rapid pentru ca alegerile locale și europarlamentare să fie organizate în 9 iunie.

G4Media.ro a dezvăluit, săptămâna trecută, în premieră, că PSD și PNL iau în calcul varianta comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare, programate pentru 9 iunie. Mutarea ar dezavantaja AUR și USR, care nu dispun de infrastructura de primari pe care cele două mari partide din coaliție o vor mobiliza la vot.

AUR și USR au criticat intenția guvernului, calificată drept o măsură anti-democratică,

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare