Închide

Ministrul Justiției: un sfert din investițiile din 2024 merg la Palatul de Justiție din Cluj, o sută de milioane de euro în total

ActualitateTop News by Actual de Cluj - feb. 29, 2024 0 148

Ministrul Justiției Alina Gorghiu, sosită ieri la Cluj pentru bilanțul Curții de Apel Cluj, spune că un sfert dintre investițiile ministerului din acest an merge la Palatul de Justiție din Cluj.

”Ministerul Justiției pune umărul la dezvoltarea infrastructurii sistemului judiciar din Cluj. 25% din bugetul de investiții pentru 2024 merge către Palatul de Justiție de aici. Investiția finală se ridică la aproximativ 100 de milioane de euro”, a arătat Gorghiu pe facebook.

Clădirea Palatului Justiției a fost construită între anii 1898 și 1902 și are valoare de monument istoric. ”E de departe cea mai mare investiție pe care Ministetrul Justiției o realizează pentru următorii ani, aproximativ o sută de milioane de euro”, a spus Gorghiu ieri într-o conferință de presă la Curtea de Apel Cluj. Aceasta a adăugat că între investițiile programate pentru acest an se numără și fondurile ”relevante” după cum a menționat aceasta pentru consolidare structurală și reabilitare termică a clădirii în care funcționează Judecătoria Turda.



În clădirea Palatului de Justiție funcționează Judecătoria Cluj-Napoca, Tribunalul Cluj, Tribunalul Comercial, Curtea de Apel Cluj și Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj. În imediata vecinătate funcționează secția exterioară a Penitenciarului Gherla și Serviciul Teritorial Cluj al Direcției Naționale Anticorupție.
Clădirea are o suprafață desfășurată de aproape 20.000 metri pătrați și o amprentă la sol de 11.400 metri pătrați. A fost proiectată, în urmă cu un secol, pentru destinația pe care o are și acum, adică activitatea Justiției într-un oraș care atunci număra 50.000 de locuitori, mai puțin de o cincime din populația actuală. Conform unei prezentări oficiale numărul curților interioare ajunge la 13, pentru lumină naturală și ventilație.

Prin Hotărârea Guvernului României nr. 1034/21.12.2018, s-a procedat la transmiterea dreptului de administrare a imobilului, „Palatul de Justiţie din Cluj”, din patrimoniul Ministerului Justiţiei În patrimoniul Curţii de Apel Cluj, cu o valoare de inventar de 49.392.434,33 lei. În anul 2014, clădirea a fost extinsă prin supraetajare, dobândind o suprafaţă suplimentară utilă de 750 mp, în acest fel devenind posibilă ameliorarea situaţiei judecătorilor şi grefierilor Judecătoriei Cluj-Napoca.

În momentul de faţă se derulează prin sistemul de achiziţii SICAP  procedura deschisă de achiziţie pentru servicii de proiectare şi execuţie, fiind postat anunţul cu nr. CN1064326, ”Reparaţii capitale şi modernizare Palatul de Justiţie Cluj”, cu termen limită de depunere a ofertelor 25 martie 2024 ora 15, cu o valoare estimată de 353.450.340 lei + TVA (420.605.904,6 lei inclusiv TVA), cu o durată de execuţie a investiţiei de 36 luni din care șase luni perioada de proiectare şi 30 luni perioadă de execuţie.

Planul de renovare implică modificarea unor spaţii interioare şi a planurilor de amenajare, adaptarea spaţiilor existente pentru noi funcţiuni şi realizarea a două noi construcţii în curţile interioare. De asemenea, se vor amplasa lifturi pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi. Din punct de vedere energetic şi al sustenabilităţii, se impune să fie luate măsuri de reducere a consumului de energie, se arată într-un raport al Curții de Apel Cluj prezentat ieri.

 

Citește și:

Labirintul Justiției: cum te descurci în cea mai alambicată clădire a Clujului, în care ai nevoie de hartă

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare