Închide

Mesajul lui Hava pentru Boc: „Orașul vostru se sufocă de mașini”.”Noi o să facem ca la Moscova, la noi, la Alba”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 21, 2016 0 893

Primarul din Alba, Mircea Hava, l-a avut invitat, săptămâna aceasta în cetate, pe celebrul arhitect danez Jan Gehl care a conferențiat despre orașe atractive pentru locuit în secolul XXI, la Universitatea 1 Decembrie. Arhitectul danez a învățat primari din mari metropole de pe glob cum să spună nu mașinilor și da spațiilor publice pietonale, pentru oameni. Serviciile de consultanță a lui Gehl au fost contractate de primarii Moscovei, New York-ului sau cei ai marilor orașe din Australia care au reușit să aplice o politică pro-plimbare pe jos sau cu bicileta.

Orașe pentru oameni versus Orașe pentru mașini. Un arhitect danez ne arată cum suntem cu zeci de ani în urmă

Cer este că europenii sunt la ani lumină de noi, după cum a susținut arhitectul danez, au început mult mai devreme și au reușit. „La Moscova, care e un oraș al mașinilor, se parca pe arterele principale până pe trotuar, lângă magazine. A fost greu să impui o politică pentru pietoni. Dar primarul de acolo a spus, de mâine, nimeni nu mai parchează și așa s-au creat zone pentru pietoni”, spunea Gehl.

6

După conferință, Hava a declarat pentru Actualdecluj.ro că nu știe dacă va contracta serviciile de consultanță ale lui Gehl, dar cer este că va aplica, cel puțin în primă fază, una dintre învățăturile, pe gratis din timpul conferinței. „Sunt multe soluții ca să faci zone pietonale în oraș și să descurajezi mersul cu mașina. Când vrei să faci ceva, sar nu știu câți să zică nu. Așa că, cred că o să facem și noi ca la Moscova. De mâine, fără mașini parcate și atunci avem garanția că facem ceva și pentru oameni. Chiar dacă nu s-ar zice, avem foarte multe mașini în oraș. 24.000 de mii. Multe pentru cât e orașul și avem deja probleme. Voi, la Cluj, sunteți de 7 ori mai mari ca noi. Eu i-am spus și lui Emil, de multe ori, ai grijă, orașul tău se sufocă, trebuie să faci ceva”, a spus Hava.

Administrația din Alba Iulia și-a revitalizat cetatea istorică a orașului și intenționează în care, deocamdată, se intră și se și parchează. Planul este ca proiectele de zone pietonale să continue și Alba să devenină „cetate vie”, pentru oameni.

5

Moscova – după colaborarea cu Gehl

 

orase

Cluj-Sibiu-Alba – zone pietonale

 

sursa foto: Ziurul Unirea Alba Iulia (ziarulunirea.ro)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.