Închide

Și Clujul pietonal e al MAȘINILOR. Punct! Politică pro 4 roți în Piața Unirii

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 21, 2016 1 762

Primăria a deschis, din nou, ușa pieței publice – pietonala pitică a orașului Piața Unirii – pentru mașini. Timp de trei zile, clujenii au putut circula cu patru roți și SUV-uri, direct pe dale pietonale, în buricul orașului, în cadrul unui eveniment organizat de un dealer de mașini din Cluj și autorizat de primărie.

De ce mașini în buricul pietonal al Clujului, și așa, minuscul?

De ce se deschide o piață publică pietonală a orașului, mașinilor?

De ce o politică pro mașini la primăria Cluj-Napoca, fie și pentru trei zile, cu parafă, când aceeași administrația vrea să scoată mașinile de pe latura de vest a Pieței Unirii, în cadrul unui proiect de continuare a zonei pietonale pe care l-a anunțat pentru anul acesta?

Mesajul lui Hava pentru Boc: “Orașul vostru se sufocă de mașini”.”Noi o să facem ca la Moscova, la noi, la Alba”

„E un eveniment temporar. Punc”, spune directorul din primăria Cluj-Napoca, Ovidiu Câmpean, participant chiar la conferința celebrului arhitect danez Jan Gehl despre orașe pentru oameni. „Ce să spun? A fost autorizat”, a completat.

Câmpean a managerit probleme pro circulație pietonală în primăriei, pe bani europeni, ba chiar a participat la conferința de la Alba a arhitectului Jan Gehl privind importanța regenerării spațiilor din oraș, pentru oameni, nu pentru mașini. A luat și o carte – Viața Urbană și a spus că la Cluj vor continua proiectele de încurajarea a mersului pe jos și cu bicicleta, direcția bună pe care primăria a adoptat-o deja.

Piața Unirii, Cluj-Napoca, weekendul pentru mașini, februarie 2016

Piața Unirii, Cluj-Napoca, weekendul pentru mașini

 

„Au depus (dealer-ul auto) și au primit aurizație. Dacă considerăm că se încadrează în strategia de evenimente publice pentru oraș, atunci se aprobă. Nu am stat să ne gândim la Piața Unirii, că o vom face pietonală. L-am aprobat și atât. Și clienții lor sunt clujeni. Acolo și-au dorit să facă un eveniment inedit pentru clienții lor, în Piața Unirii, acolo au primit autorizație. Au venit cu proiectul prin care ne-au explicat că vor să ofere o experiență diferită clienților. Nu-i poate cel mai nimerit lor pentru un astfel de eveniment. Dar au venit și cu platformele unde cei interesați se puteau urca să testeze mașinile pentru o experiență diferită. Nu și-au trântit pur și simplu mașinile într-o piață publică”, a explicat și Călin Forna, director pe evenimente publice în cadrul primăriei Cluj-Napoca.

Păi și dacă vin toți dealerii clujeni de mașini cu evenimente și mai inedite, se deschide Piața Unirii pentru mașini? A zis primarul da și n-ați avut ce face?

„Să fim serioși. Nu se procedează așa. Au venit și au prezentat proiectul. Și în alte capitale europene se fac evenimente și sunt mașini. Acum a fost o manifestare temporară”, a adăugat Forna.

În Piața Unirii, s-a autorizat și parada Retromobil, dedicată autoturismelor de colecție care, la fel, au parcat lângă statuia lui Matei Corvin. Și alte evenimente, contestate de clujeni și tot așa dorite de sponsori și organizatori ca să aibă loc, fix în petecul pietonal de la kilometrul 0 al orașului.

A apărut petiția împotriva organizării concertelor în Piața Unirii. Și plângerile contra celor care confiscă piața centrală a orașuluii. Ce răspunde primarul

 

 

 

 

 • author photo two

  Luminiţa Silea

  Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

  Un comentariu

  1. Deschideți cutia Pandorei cu impunerea de limitări la ce se poate organiza și ce nu acolo. Dacă este să o luăm pe bune, se vor găsi destui care să comenteze că organizarea de concerte nu este proprie acolo. Altora nu le place să vadă standuri de vânzare. Până la urmă, ajungem să nu mai facem nimic. Este greu să respingi un proiect, fie el și comercial. Piața respectivă este până la urmă un domeniu public de pe care primăria trebuie să încerce să scoată profit. Atâta timp cât respectă niște reguli, și plătesc prețul, nu se poate interzice explicit decât un comportament obscen, vulgar sau ilegal.

  Scrie un comentariu

  Articole similare