Închide

Mesajul lui Boc pentru investitorii imobiliari din Cluj: Eu am un principiu în viață, de la bunica, „Fă cât mai multe fapte bune, că de restul se ocupă Dumneazeu”/Și asta trebuie să facă fiecare investitor/Să facă cât mai multe fapte bune pentru că, pe lumea cealaltă, nu o să ducă averile cu ei

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - nov. 04, 2022 0 1152

Primarul Emil Boc a vorbit public despre conflictul între municipalitatea și omul de afaceri Vasile („Sile”) Pușcaș pe care administrația locală l-a expropriat pentru un teren de 1,2 hectare din Cluj-Napoca în vederea realizării unui parc și care a obținut în primă instanță, despăgubiri de peste 10 ori mai mari. Emil Boc a ținut să spună că are valori diferite față de Pușcaș și că nu înțelege cum aceiași experți ai statului au stabilit valori diferite ale aceleiași exproprieri. „Eu nu am valori în care prima este banul. Am alte valori după care m-am ghidat în viață și în viața publică. Cred că atunci când într-o comunitate tu reușești ceva să obții datoritătă comunității și devii bogat cu toate generațiile de urmași ai tăi, ai obligația morală să dai ceva înapoi și comunității”, a spus primarul Clujului.

Oficialul a mai subliniat că „avem încredere în ultima etapă de justiție că ea va stabili prețul corect care trebuie acordat pentru un teren unde se face parc și nu altceva.” Cu acest prilej, primarul Emil Boc a ținut să transmită și un mesaj investitorilor imobiliari din oraș.

 

 

În 3 noiembrie, în aceeași zi în care Tribunalul Bistrița stabilea că suma oferită de Primărie Cluj pentru respectivul teren (circa 10 milioane lei) este mult prea mică iar valoarea justă a despăgubirii care i se cuvine societății Florisal controlată de omul de afaceri Vasile Pușcaș este de fapt peste 113 milioane lei, primarul Emil Boc s-a deplasat pe teren și a anunțat că încep lucrările de amenajarea a parcului Zorilor, pe terenul expropriat de municipalitate.

În 4 noiembrie, primarul Clujului a comentat la Ziua Live, decizia primită de la Tribunalul Bistrița de către omul de afaceri dar a penalizat și atitudinea acestuia față de comunitata clujeană, arătând că e orientat spre profit când, de fapt, ar fi trebuit să fie conștient că are o obligație morală să ofere și ceva în schimb orașului care a fost cel care i-a permis să investească aici.

„Evident, eu am o problemă cu funcționarea statului român. Cum este posibil ca aceiași agenți ai statului român, care se ocupă de exproprieri, să dea valori atât de diferite. Experți ai statului român au fost aceia care au stabilit valoarea exproprierii, cu care Primăria a pornit mai departe, aceiași experți ai statului român stabilesc o valoare de 10 ori mai mare, printr-o instanță de judecată. Bun, e prima instanță. Asta este. Mergem la calea de atac, avem încredere în justiție, dar nu înseamnă că nu ne punem niște semne de întrebare și că nu le vom pune și autorităților statului. Pentru că aceste lucruri trebuie să fie în interes public. Cartierul Zorilor este singul din Cluj-napoca care nu are un parc. Pentru că, în rest, ne-am ocupat de celelalte cartiere, de la Gheorgheni, la Mănăștur, la malul Someșului. Pentru că toată lumea trebuie să aibă acces la o calitate a vieții. Era simplu pentru noi să lăsăm să se creeze aglomerări urbane, știu eu, blocuri de 15-20 de etaje, să distrugem șansa de calitate a vieții în fiecare cartier. Cred că orașul trebuie să aibă grijă de locuitorii care trăiesc acolo și, până la urmă, aceasta să fie prioritatea. Este o opțiune de valori. Ce valori promovezi. Unele bazate strict pe profit și atunci te duci într-o altă direcție sau valori bazate și pe profit, dar și pe calitatea vieții. Acest parc este clar necesar în cartierul Zorilor și Europa pentru că acolo nu există nicio oază de verdeață și nici terenuri publice pe care să se poată face parcuri. Nimeni nu credea că se face acest parc, uitați-vă că se face. Va fi făcut în continuare. Vom merge mai departe”, a fost comentariul primarul Emil Boc, la Ziua Live.

Primarul Clujului a ținut să transmită un mesaj către toți investitorii imobiliari, arătând că aceștia ar trebui să facă cât mai multe fapte bune, nu să fie preocupați să își adauge cu orice preț încă un milion sutelor de milioane pe care deja le au.

„Ca să ne înțelegem. Primăria nu a pierdut niciun proces cu acest investitor pe care, repet, l-am prezentat public în adevărată lui valoare. Avem valori diferite. Eu nu am valori în care prima este banul. Am alte valori după care m-am ghidat în viață și în viața publică. Cred că atunci când într-o comunitate tu reușești ceva să obții datoritătă comunității și devii bogat, cu toate generațiile de urmași ai tăi, ai obligația morală să dai ceva înapoi și comunității. Acest caz nu s-a întâmplat cu investitorul de la Platinia. Pentru că, să nu uitați, investiția de la Platinia s-a făcut cu votul Consiliului Local care putea să o accepte sau să o respingă. A acceptat-o pentru că a considerat că este necesar să dezvoltăm orașul în această direcție. Dar putea să spună, nu, până nu se face străpungerea cu strada Uzinei Electrice, pe care o facem acuma. Atunci n-ar fi câștigat niciun leu acest investitor. A câștigat prin votul Consiliului Local. Dar el, după ce Primăria i-a dat voie să facă investiția și a donat Primăriei teren pentru supralărgirea la Fabrica de Bere spunând, noi cedăm o suprafață de teren, dar lăsați-mă să fac investiția de la Platinia și Consiliul Local a acceptat, s-a răzgândit. După ce și-a făcut investiția a spus că mai vrea și 2 milioane de euro pentru bucata pe care a cedat-o, spunând, după ce a făcut investiția, dați-mi banii înapot. Evident că am câștigat în prima instanță. Asta spune ceva, repet, e o atitudine pe care o constat dar pe care nu o împărtășesc ca valoare. Să încerci să tragi cu orice preț banii de pe umerii clujenilor doar ca să îți mai pui tu, la alte sute de milioane pe care le mai ai, încă un milion de euro, sau două milioane de euro, în plus. Nu duci nimic pe lumea cealaltă decât onoare, glorie, respectul comunității și ceea ce ai făcut bine. Pentru că eu am un principiu în viață de la bunica, Fă cât mai multe fapte bune, că de restul se ocupă Dumneazeu. Și asta trebuie să facă fiecare investitor. Să facă cât mai multe fapte bune pentru că, pw lumea cealaltă, nu o să ducă averile cu ei. Tot acolo o să meargă, unde merge fiecare om obișnuit. Am avut o grămadă de procese în toată țara și pe toate le-am câștigat. Evident valoarea aceasta a exproprierilor este o problemă. Noi nu am spus că acest parc din Zorilor se va face fără exproprieri. Este clar că așa am mers. Dar unii experți au dat o sumă, iar alții de la instanță, o altă sumă. Iar atunci eu vin și pun o întrebare: care e avevărata față a statului român? Că aceiași experți sunt și tot în interes public lucrează. Avem încredere în ultima etapă de justiție, că ea va stabili prețul corect care trebuie acordat pentru un teren unde se face parc și nu altceva. Pentru că avem nevoie să trăim sănătos. Nu să trăim între betoane. Plus că artera Observator nu mai suporta blocuri de 14 etaje. Astea sunt valorile noastre. Dumenezeu este acolo sus și vede ce fapte bune facem în fiecare zi”, a mai subliniat primarul Emil Boc la Ziua Live.

 

Pe grupul de Facebook Clujul Civic, activiștii din oraș au radiografiat parcursul milioanarului „Sile” Pușcaș pe piața imobiliară din Cluj-Napoca dar și conflictul iscat între acesta, Primărie și primarul Emil Boc:

„2005
  • Vasile Pușcaș senior cumpără Florisal SA de la Primăria Satu Mare, cu 200.000 dolari.
  • Primăria Satu Mare îi concesionează lui Vasile Pușcaș întreaga sa bază materială, pe 6 ani, gratuit.
2006
  • Sile Pușcaș junior preia firma de la Vasile Pușcaș
2009
  • Sile Pușcaș se căsătorește cu Ioana Rus, fiica fostului ministru Ioan (Ucu) Rus – Semizeu al Napocăi.
  • Sile Pușcaș se avântă în construcții în Napoca lui Ucu
  • – pe Calea Dorobanților, buget estimat 2.4 milioane euro
  • – în Piața Mihai Viteazu, buget estimat 2.5 milioane euro
  • – Platinia Mall, buget estimat 25 milioane euro
2015
  • Sile Pușcaș donează Primăriei un teren de 2319mp, chiar lângă Platinia Mall
  • Sile Pușcaș cumpără terenul de 1.2ha de pe Observatorului, lângă Spitalul de Recuperare – conform surselor, cu 6 milioane euro.
2016
  • Florisal anunță dezvoltarea unui proiect imobiliar pe terenul de pe str. Observatorului
2017
  • Sile Pușcaș divorțează de Ioana Rus, fiica fostului ministru Ioan Rus
2018
  • Florisal termină documentația pentru PUZ-ul unui ansamblu mixt pentru terenul de pe Observatorului
2019
  • primarul Boc refuză să înainteze acest PUZ spre aprobare Consiliului Local
  • Primăria Cluj-Napoca aprobă studiul de oportunitate pentru amenajarea unui parc pe terenul lui Pușcaș și estimează prețul de achiziție a terenului la 1.5 milioane euro
  • Primăria declanșează exproprierea terenului
  • Sile Pușcaș dă Primăria Cluj-Napoca în contencios administrativ și cere despăgubiri de 200m RON
  • Sile Pușcaș câștigă la Satu-Mare, iar primarul este obligat să înainteze PUZ-ul spre aprobare în Consiliul Local
  • la Tribunalul Bistrița-Năsăud valoarea terenului e estimată de către doi dintre experţii numiţi de către instanţă la suma de 26.788.330 euro, iar prejudiciul cauzat la valoarea de 32.498.497 euro.
2020
  • Primăria reevaluează terenul, și urcă oferta la 10.9m RON
  • Consiliul Local aprobă bugetul de amenajare a parcului: 17.2m RON
2021
  • martie – Consiliul Local aprobă PUZ parc
  • Sile Pușcaș cere înapoi terenul de 2319mp de lângă Platinia, donat în 2015 Primăriei
  • Consiliul Local aprobă o creștere a bugetului de amenajare a parcului, de la 17.2 la 19.8m RON
  • aprilie – Primăria Cluj-Napoca pierde definitiv la Curtea de Apel Oradea: ”Admite recursul declarat de recurenta – reclamanta SC Florisal SA, în contradictoriu cu intimații – pârâți consiliul local al municipiului Cluj-Napoca și UAT municipiul Cluj Napoca, împotriva sentinței nr. 8/ca din 12.01.2021 pronunțată de Tribunalul Satu Mare, pe care o casează cu trimitere pentru o nouă judecare la aceea instanța ținând cont de considerentele prezentei decizii”.
  • Boc: „Primăria sprijinându-l total, dar TOTAL pe Sile Pușcaș! Vreau să știți că am făcut eforturi extraordinare ca să se realizeze complexul Platinia!” Dar „nu există niciun impediment juridic ca proiectul parcului să meargă mai departe. Cuantumul despăgubirilor este cel pe care îl va stabili instanța de judecată. Eu am aplicat legea în vigoare.”
2022
  • Primăria Cluj-Napoca pierde la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, care „stabileşte despăgubirea în sumă de 113.801.371 lei pentru terenurile expropriate. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare”
  • în aceași zi, Boc anunță începerea lucrărilor în parc.”, arată activiștii. 

Vezi și: Primarul Emil Boc anunță că au început lucrările pentru parcul Observator, de 1,2 hectare, pentru care Primăria l-a expropriat pe omul de afaceri “Sile” Pușcaș, în aceeași zi în care instanțele din Bistrița au stabilit că municipalitatea trebuie să achite despăgubiri de peste zece ori mai mari pentru teren

Detalii despre războiul între primarul Emil Boc și omul de afaceri Vasile Pușcaș, cel care controlează compania Florisal – AICI.

Foto Cover: Emil Boc și Vasile Pușcaș, colaj, sursa Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu