Închide

Primarul Emil Boc anunță că au început lucrările pentru parcul Observator, de 1,2 hectare, pentru care Primăria l-a expropriat pe omul de afaceri “Sile” Pușcaș, în aceeași zi în care instanțele din Bistrița au stabilit că municipalitatea trebuie să achite despăgubiri de peste zece ori mai mari pentru teren

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 03, 2022 0 511

Azi (3 noiembrie) au început lucrările la Parcul Observator din cartierul Zorilor, investiție de peste 1,5 mil. euro cu termen de finalizare 9 luni (+ lunile de iarna în care nu se poate lucra, conform legii). Parcul urmează să fie amenajat pe un teren de circa 1,2 hectare pentru care Primăria l-a expropriat pe omul de afaceri Vasile (“Sile”) Pușcaș, cel care controlează compania Florisal, la valoarea de 10 milioane lei. Anunțul primarului vine în aceeași zi în care media locală a anunțat că Tribunalul Bistrița a stabilit printr-o decizie o valoare justă a despăgubirii de 113 milioane lei în favoarea lui Sile Pușcaș care dorea să construiască blocuri pe terenul din cartierul Zorilor pentru care municipalitatea l-a despăgubit cu 10 milioane lei.

 

Primarul Emil Boc a ținut să informeze că respectiva decizie (care a stabilit valoarea despăgubirilor la 113 milioane de lei) nu este definitivă și că valoarea finală a sumei va fi stabilită de Curtea de Apel Cluj.

„Până acum Primăria a câștigat toate litigiile cu privire la procedura de expropriere pentru realizarea parcului. Cuantumul final al valorii terenului expropriat va fi stabilit de către instanța de judecată, prin sentința definitivă. În prezent există doar o sentință de la Tribunalul Bistrița-Năsăud, sentința finală cu privire la valoarea terenului expropriat va fi stabilită de către Curtea de Apel Cluj, conform procedurilor legale”, a scris primarul Emil Boc pe Facebook, la finalul unei postări prin care a anunțat că au început lucrările de amenajare a Parcului Observator.

„Acesta va fi amenajat pe o suprafață de 1,2 ha și le va oferi clujenilor diverse posibilități de relaxare și petrecere a timpului liber. Situat în centrul cartierului Zorilor, parcul va oferi atât locuitorilor din zonă, cât și celorlalți clujeni de toate vârstele un spațiu verde de calitate, cu diverse facilități: loc de joacă cu dotări moderne pentru copii, zonă de recreere pentru seniori (cu mese de șah și fântâni arteziene), zonă de fitness, zone de promenadă și piste pentru biciclete. De asemenea, sistemul de iluminat LED prevăzut va dispune de sistem de telegestiune, iar întreaga infrastructură tehnico-edilitară va fi amplasată în subteran. În ceea ce privește dimensiunea verde pe care municipalitatea clujeană s-a axat în realizarea proiectelor de infrastructură, în viitorul parc se vor planta peste 180 arbori și peste 240 arbuști, pe lângă cei deja existenți. Sistemul de irigație prevăzut în proiect va reduce costurile de întreținere și va asigura prospețimea vegetației în perioadele de secetă. Aleile vor fi amenajate din materiale permeabile pentru un impact minim asupra mediului și vor permite accesul persoanelor cu dizabilități în toate zonele parcului. Parcul Observator este o reafirmare a direcției generale de dezvoltare a municipiului nostru, una similară cu cea a orașelor europene – Verde.Digital.Rezilient. Valoarea totală a proiectului este de peste 1,5 mil. euro (7.378.372,64 lei cu TVA), iar durata de execuție a lucrărilor este de 9 luni (termen finalizare: iulie 2023). Executantul lucrărilor este Garden Center, alături de Ro-Verde Landscaping”, a mai arătat pe Facebook primarul Emil Boc.

Acesta a pus și fotografii de pe teren, în cadrul unei vizite care a marcat deschiderea șantierului de amenajare a parcului.

În 3 noiembrie, Tribunalul din Bistrița a stabilit, printr-o decizie, despăgubiri de 113 milioane lei în favoarea omul de afaceri Vasile Pușcaș pentru terenul din cartierul Zorilor pentru care Primăria l-a expropriat în vedere amenajării unui parc, în timp ce acesta inițiase demersuri pentru un proiect urbanistic, pentru construirea unor blocuri.

„Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active a SC F SA, invocată în dosar nr. 1879/117/2022, ca rămasă fără obiect. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului CLM C-N, invocată în dosar nr. 4684/117/2019 (dosar la care s-a trimis dos. nr. 1879/117/2022 ca urmare a admiterii excepţiei litispendenţei). Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta SC F SA, continuată de SC PSC I SA, în contradictoriu cu pârâtul CLM C-N, obiect al dosarului nr. 4684/117/2019, ca fiind formulată împotriva unei persoane lipsite de calitate procesuală pasivă. Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta SC F SA, continuată de SC PSC I, în contradictoriu cu pârâţii UAT M C-N şi LIB SA, obiect al dosarului nr. 4684/117/2019, şi în consecinţă:

Stabileşte despăgubirea în sumă de 113 801 371 lei pentru terenurile expropriate, înscrise în prezent în CF 340693 C-N,nr. cadastral 340693, şi obligă pârâta UAT M C-N, în calitate de expropriator, la plata către reclamanta SC PSC I SA a diferenţei dintre această sumă şi suma de 10 911 765 lei stabilită drept despăgubire prin Hotărârile de stabilire a despăgubirilor nr. 1/28.12.2020, 2/28.12.2020 şi 3/28.12.2020, emise de M C-N – CPA Legii nr. 255/2010 CL C-N.

Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta LI B SA în contradictoriu cu pârâţii UAT M C-N, CL al M C-N şi SC F SA, înregistrată sub nr. 2903/117/2021, ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 03.11.2022.”, se arată în soluția pe scurt a Tribunalului Bistrița, citată de gasetadecluj.ro.

detalii despre războiul între primarul Emil Boc și omul de afaceri Vasile Pușcaș, cel care controlează compania Florisal – AICI.

Vasile („Sile”) Pușcaș este fostul ginere al omului politic Ion Rus. Afaceriel sale din Cluj-Napoca și a dezvoltat o serie de proiecte imobiliare importante în oraș, printre care complexul Platinia. Afacerile sale au început să meargă prost în oraș, odată cu despărțirea de fiica lui Rus, după cum a arătat media locală.

 

sursă foto: Facebook/Emil Boc

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare