Închide

Mai mulți riverani de pe strada Nicolae Iorga au acuzat nereguli în proiectul urbanistic al clinicii dorite de medicul din Alba, Teodor Holhos, fost consilier local USR, la intersecția cu Calea Turzii și au cerut plenului să nu îl aprobe. Primarul Boc, după lămuriri de la arhitectul-șef: Respectă legea/Dacă nu le aprob sau le amân proiectul, mă dau în judecată

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - nov. 03, 2022 0 670

Mai mulți riverani de pe strada Nicolae Iorga din Cluj-Napoca, 33 de persoane, reprezentați de avocata Camelia Isac, au intervenit în ședința de Consiliu Local din 2 noiembrie și au cerut plenului să amâne aprobarea proiectului urbanistic al clinicii oftalmologice dorite de medicul Teodor Holhoș la intersecția dintre această arteră și Calea Turzii. Avocata a invocat mai multe nereguli legate de proiect, centralizate într-un memoriu adresat Primăriei, în 5 mai, mult după aprobarea proiectului de către comisia de urbansim, printre care necesitatea elaborării unui Plan Urbanistic Zonal, fiind vorba despre o zonă protejată unde se dorește investiția, edificarea unei clădiri mult prea înalte lângă o zonă de locuit de pe strada Iorga, mărginită de case parter, aglomerarea zonei, edificarea unei policlinici ”mascate”, cu alte rigori privind asigurarea numărului necesar de parcări etc.

Primarul a cerut explicații arhitectului șef al municipiului. Daniel Pop a combătut multe dintre obiecțiile formulate, arătând că regulamentul permite chiar autorizarea directă, cu avizul comisiei de monumente, în cazul arterelor din zona protejată, că proiectanții au prevăzut parcări suplimentare față de numărul legal cerut, că în faza în care este proiectul, Primăria nu are competențe să stabilească dacă este vorba despre o policlinică, dar și că regimul zonei impune edificarea unei construcții cu 5 etaje, fiind vorba despre restructurarea arterelor de importanță locală, cum este Calea Turzii. Pop a mai spus că, fiind vorba despre un PUD, vecinii de pe arteră nu trebuie consultați și nici nu este nevoie de acordul lor pentru investiție.

În concluzie, primarul Emil Boc a arătat că nu poate amâna proiectul, motivând că ar fi acționat în instanță de beneficiar pentru întârzieri. „Nimeni nu e scutit de necunoașterea legii”/ Oricât ne-am ofta, legea este pentru toți”/”Până la proba contrarie (atacarea regulementului local de urbanism care nu impune PUZ în zona protejată în instanță și obținerea unei decizii definitive), mă dau ăștialalți în judecată dacă nu le aprob proiectul și invocă că și-au luat credit pentru investiție și eu nu respect procedura legală de 45 de zile  pentru promovarea proiectului.”

 

În fața plenului Consiliului Local, avocata Camelia Isac a trecut în revistă obiecțiile formulate de 33 de riverani de pe strada Nicolae Iorga, privind proiectul urbanistic pentru edificareunui imobil mixt (clinică oftalmologică) la intersecția dintre această arteră și Calea Turzii. Potrivit avocatei, Planul Urbanistic de Detaliu aferent investiției, al căruit beneficiar este medicul din Alba Teodor Holhoș, a fost aprobat în luna martie de comisia de urbanism a Primăriei, iar riveranii au fost informați mult prea târziu pentru a formula obiecții cu privire la proiect (în 5 mai, însă termenul de consultare expira în 28 aprilie). Avocata a invocat mai multe aspecte de nelegalitate ale documentației, printre care necesitatea elaborării unui Plan Urbanistic Zonal, așa cum spune Legea 350 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, fiind vorba despre o zonă protejată, dar faptul că se edifică o clădire cu 7 niveluri, lângă case parter, că nu se calculează potrivit regulamentului distanțele față de vecinătăți dar și că, de fapt, beneficiarul dorește să edifice o policlinică care ar avea alte rigori legate de asigurarea locurilor de parcare. De asemenea, ea a invocat faptul că viitorii clienți vor ajunge să parcheze pe strada Nicolae Iorga și vor crea un prejudiciu celor care locuiesc pe strada Nicolae Iorga. Camelia Isac a mai arătat că, în condițiile regulamentului local de urbanism, o parcelă este construibilă dac[ adâncimea ei este mai mare ca frontul la stradă, însă proiectanții s-au raportat la strada Nicolae Iorga și nu la Calea Turzii, cum era normal, ca să îndeplinească această condiție.

„Să aveți în vedere intersul public al celor care locuiesc în zonă”, a mai spus avocata.

La cererea viceprimarului Dan Tarcea, arhitectul-șef, Danile Pop, a intervenit și a arătat că proiectații au prezentat mult mai detaliat proiectul, că acesta respectă regulamentul local de urbanism care impune un regim de înălțime de 5 etaje în această zonă, dar și că, chiar dacă este dorit într-o zonă protejată, regulile în vigoare permit chiar autorizarea directă a lucrărilor, în condițiile în care există avizul Comisiei Zonale a Monumentelor. „Imobilul se prezintă cu 5 etaje, cum spune regulementul”, a arătat Pop. Potrivit lui Pop, vecinii construcției au fost notificați și și-au exprimat acordurile notariale pentru proiect.

„Noi nu putem cataloga dacă este clinică sau policlinică. Ministerul Sănătății poate face acest lucru. Proiectul a fost prezentat de trei ori la Comsia Zonală a Monumentelor și în comisia de urbanism a Primăriei (…) Proiectanții au făcut calcule matematice riguroase și au asigurat cele 21 de locuri de parcare necesare pentru funcțiunea de clinică. Noi am venit și am cerut suplimentar locuri de parcare și așa s-a ajuns la 24 de locuri (…) Aprobăm un PUD astăzi pentru că este o parcelă de colț cu două accese. Noi am cerut cel de al doilea acces”, a mai spus arhitectul-șef.

Primarul Emil Boc a reintrat în ședință la finalul prezentării, însă a dat și el cuvântul arhitectului-șef pentru a face precizări privind procedurile îndeplinite la avizarea proiectului, înainte ca acesta să ajungă pe masa Consiliului Local, ca să caute un eventual temei legal pentru neaprobarea proiectului.

„Sunt deschis la asemenea lucruri însă proiectul a fost dezbătut public la urbanism, vecinii au fost notificați public, ședința a fost publică”, a arătat primarul.

A intervenit și Alina Rus, șefa serviciului juridic, care a arătat că regulementul local prevede ca în zona protejată, cu avizul de la Monumente, să se permită constuirea pe baza unui Plan Urbanistic de Detaliu.

„Chiar autorizarea directă este permisă”, a adăgat Pop, invitat să confirme poziția celor de la Juridic.

Avocata a motivat că, deși are Regulementul General de urbanism în față, nu identifică repectivele exigențe. Vieprimarul Dan Tarcea arătase deja că Regulamentul general de Urbanism servește localaităților care nu au un Plan Urbanistic General detaliat.

În schimb, primarul Emil Boc a invitat-o să atace în instanță prevederile și să aducă o decizie definitivă pentru modificarea regulementului local, în spiritul legii 350 și a HG 525/1996 privind aprobarea regulamentului general de urbanism.

Consilierii USR au cerut amânarea proiectului și verificarea aspectelor semnalate de riverani, specificând că nu doresc ca investiția să primească un vot nefavorabil, însă primarul a arătat că „Nimeni nu e scutit de necunoașterea legii” sau că „Oricât ne-am ofta, legea este pentru toți” dar și că „Până la proba contrarie (atacarea regulementului local de urbanism care nu impune PUZ în zona protejată în instanță și obținerea unei decizii definitive), mă dau ăștialalți în judecată dacă nu le aprob proiectul și invocă că și-au luat credit pentru investiție și eu nu respect procedura legală de 45 de zile pentru promovarea proiectului.”

„Suntem nici cu unii, nici cu alții. Suntem cu legea. Aștept argumente. Dacă vin, acționez în consecință, dacă nu lăsam dezbaterea și procedăm în spiritul legii”, a mai spus primarul.

În final, Consiliul Local a aprobat proiectul urbanistic al clinicii oftalmologice de pe strada Nicolae Iorga nr 2 – Calea Turzii, cu 19 voturi pentru și 4 abțineri.

Proiectul urbanistic al clinicii oftalmologice a fost discutat public în decembrie 2021, când a fost respins de comisie, specialiștii solicitând asigurarea mai multor locuri de parcare. Proiectanții de la Joy Arhitectură/RAM Arhitectură arătau atunci că proiectul a fost acceptat de comisia de monumente dar și că au gândit viitoarea clădire în așa fel încât să nu se poată parca în zona ei, nici pe Calea Turzii, nici pe strada Nicolae Iorga. Dar și că lucrează de 5 ani cu medicul Teodor Holhoș căruia i-au proiectat o clinică în Alba Iulia a cărei activitate se dorește extinsă și în Cluj-Napoca.

Detalii aici despre discuții – O clinică de oftalmologie dorită pe Calea Turzii în Cluj-Napoca a format tabere la urbanism: mai multe parcări vs. orice loc în plus generează trafic și mai mare în oraș

Proiectul a revenit la Comisia de urbanism în ședința online din martie 2022, când a fost dezbătut public și a primit avizul specialiștilor.

„Proiectul presupune realizarea unei clădiri S+P+5 cu funcțiuni mixte – Clinică medicală de interes pentru public, pe diverse specialități, cu caracter ambulatoriu, compusă din 15 cabinete medicale, 4 birouri administrative, 1 apartament de serviciu și 1 spațiu comercial specializat cu vânzare de ochelari.

Distribuția funcțiunilor pe nivele:

– Subsol: parcare subterană, adăpost protecție civilă, spații anexe.

– Parter: 3 cabinete medicale, 1 spațiu comercial specializat cu vânzare de ochelari

– Etaj 1: 4 cabinete medicale

– Etaj 2: 4 cabinete medicale

– Etaj 3: 4 cabinete medicale

– Etaj 4: 4 birouri administrative fără acces public

– Etaj 5: 1 apartament de serviciu

În total urmează să fie asigurate 24 de locuri de parcare, 8 la sol, 16 la subsol dintre care 2 locuri accesibile persoanelor cu handicap locomotor. Parcarea subterană – dotată cu 1 stație de încărcare pentru autovehicule electrice.

Necesar locuri de parcare velo:

– sunt necesare 18 de locuri de parcare. În total sunt asigurate 26 de locuri de parcare, 18 la sol, 8 la subsol; parcarea subterană este dotată cu 1 stație de încărcare pentru biciclete electrice.

Se exclude parcarea mașinilor pe strada Nicolae Iorga. Pe stradă nu se poate parca pentru că nu există locuri de parcare. Pe parcela în fata clinicii NU SE VA PARCA NICIODATĂ. Spre ambele străzi Calea Turzii și Nicolae Iorga se propun grădini de fațadă, adica doar spații verzi, și împrejmuire ceea ce face imposibil accesul autovehiculelor”, se mai arată în documentația aferentă proiectului”, se arată în memoriul Planului Urbanistic de Detaliu al imobilului mixt propus pe strada Nicolae Iorga nr.2.

Medicul Teodor Holhoș din Alba și-a deschis deja o clinică oftalmologică în Cluj-Napoca. El a fost candidat USR și la Primăria Alba Iulia, a fost și consilier local USR, însă a demisionat anul acesta din plen.

foto cover: simulări proiect Joy Arhitectura/RAM Arhitectură – primariaclujnapoca.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare