Închide

Unul dintre cele mai neobișnuite festivaluri din România, Lights On, care aduce în țară instalații artistice de lumină, revine în Cluj, primele instalații prezentate azi

Actualitate by Actual de Cluj - nov. 04, 2022 0 361

Unul dintre cele mai neobișnuite festivaluri din România, Lights On, care aduce în țară instalații artistice de lumină, revine în Cluj-Napoca între 18 și 27 noiembrie, anunță azi organizatorii.

Asociația Daisler anunță azi lansarea ediției cu numărul cinci al unuia dintre cele mai nonconformiste evenimente din țară, festivalul de instalații de lumină Lights On. Artiști din Polonia, Franța, Olanda, Marea Britanie și România expun lucrări în premieră în cadrul festivalului care va avea loc între 18 și 27 noiembrie la Cluj-Napoca. În acest an lucrările sunt prezentate în zonele clădirilor de birouri The Office și Record, dar și în Iulius Parc și pe podul Elisabeta de lângă parcul central al orașului. ”Sub sloganul “Light is more than energy”, evenimentul vorbește despre contextul crizei energetice într-o manieră extrem de deschisă și onestă prezentând în premieră consumul de energie pe care fiecare instalație de lumină îl are, astfel încât publicul să înțeleagă că este în măsură să contribuie activ la economisirea energiei electrice, un subiect extrem de dezbătut în această perioadă”, arată fondatorul festivalului, Andi Daiszler. ”Într-un peisaj național și internațional extrem de sceptic și nesigur, festivalul Lights On vine să vindece, să unească și să aducă într-o manieră creativă un pansament al vremurilor pe care le traversăm”.

Tema generală a ediției este Intersection, cu lucrări noi, dar și vechi – în total zece lucrări vor putea fi admirate în diverse zone ale orașului. Iată cum sunt prezentate primele dintre acestea, despre restul organizatorii precizând că vor aduce detalii în curând:

Stringed, creația olandezului Gijs van Bon, o instalație spectaculoasă de 20 de metri lungime, va capta cu certitudine privirile publicului în Iulius Parc, cred organizatorii.

Aici va fi expusă și Butterflies Cluster – instalația trimisă în premieră în România de Light Night Leeds, cel mai mare festival de lumină al Marii Britanii, cu care Lights On Romania derulează în prezent un parteneriat. Pe lângă artista Anne Bennet, lucrarea e însoțită în România și de managerul festivalului britanic Abbe Robinson.

Diva (foto), creația francezului Thomas Voillaume, o altă lucrare sculpturală inedită fi prezentată în zona Stables din Parcul Record).

in[visible], lucrarea românului Daniel Popescu – directorul artistic al Lights On Romania – va fi montată în zona The Office.

ȘI MIE, creația fondatorului Lights On Romania, Andi Daiszler. Aceasta va fi în dialog cu mai celebra MI-E DOR DE TINE, lucrare care se va aprinde în premieră într-o altă metropolă globală, după ce anii trecuți a fost expusă în Chicago anul trecut, Washington în 2020 și Londra în 2019.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare