Închide

Mesajul BT despre „taxa pe lăcomie”: „România are nevoie de un sistem bancar puternic şi de ritmuri superioare de creştere a creditării”. Ce profit a făcut în 2018 Banca Transilvania?

Uncategorized by Actual de Cluj - feb. 27, 2019 0 220

 

Activele Grupului Financiar Banca Transilvania au ajuns la finele anului trecut la 77,9 miliarde lei, iar creditele au crescut până la 38,02 miliarde lei. Profitul net consolidat al Grupului BT este de 1.257,17 milioane lei. Conducerea BT vrea să distribuie din profitul anului 2018 dividende în numerar în cuantum de 818.121.781 lei. În 2018, grupul financiar cu sediu la Cluj a integrat Bancpost, după preluare, şi a început implementării modelului său de business la Victoriabank, în Republica Moldova.

În decursul acestor ani am crescut baza de capital a băncii capitalizând profitul anual, venind cu majorări de capital cu bani de la acționari, luând împrumuturi subordonate așa încât să ținem mereu un ritm alert al creditării tuturor categoriilor de clienți – de la IMM-uri, start-up-uri, la populație”, a declarat Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administrație BT.

Activele Grupului Financiar Banca Transilvania au ajuns la finele anului trecut la 77,9 miliarde lei, iar creditele au crescut până la 38,02 miliarde lei. Profitul net consolidat al Grupului BT este de 1.257,17 milioane lei, din care cel al băncii este de 1.219,39 milioane lei, rezultat care include și cheltuielile semnificative de integrare Bancpost. Profitul operațional al băncii a crescut la 1.801,41 milioane lei. Depozitele clienţilor au ajuns la 65,16 miliarde lei, din care 43,34 miliarde lei sunt depozite ale clienţilor persoane fizice, iar 21,82 miliarde lei, depozite ale persoanelor juridice.

Pe lângă fuziunea dintre Banca Transilvania și Bancpost, în 2018 am avut loc fuziunea dintre BT Leasing și ERB Leasing, companie achiziționată de la Eurobank Group odată cu Bancpost şi ERB Retail Services. BT Direct şi ERB Retail Services, instituții nebancare destinate acordării creditelor de consum, vor fuziona în prima parte a anului 2019.

Consiliul de Administrație BT a decis, în sedința de ieri, din 26 februarie, să propună Adunării Generale a Acționarilor din aprilie a.c. să distribuie din profitul anului 2018 dividende în numerar în cuantum de 818.121.781 lei (brut), reprezentând un dividend brut de 0,17 lei/acțiune. De asemenea, se va propune AGA capitalizarea diferenței până la totalul profitului anului 2018, care va fi disponibil pentru a fi distribuit.

Cifre în 2018:

  • ≈65.000 de credite cu dobândă fixă au fost acordate anul trecut de bancă persoanelor fizice;
  • 3,7 milioane de carduri are BT în portofoliu, ceea ce înseamnă 21% cota de piață privind cardurile emise în România;
  • 15,5 miliarde de lei este portofoliul creditelor IMM (IMM, conform definiției europene);
  • 11 miliarde de lei este soldul creditelor ipotecare/imobiliare;
  • 125 de sedii BT din întreaga țară au fost modernizate pe parcursul anului 2018.
  • 23 milioane de lei investiți în comunități, educație şi sport în peste 1.000 de proiecte de implicare şi responsabilitate socială, anul trecut.

 

Alte informaţii financiare & rating Fitch:

  • Rata expunerilor neperformante, conform indicatorului EBA, este de 4,97% la 31 decembrie 2018;
  • Gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante conform standardelor EBA este de 94%. În cazul în care sunt considerate şi garanţiile, rata de acoperire este de 133%;
  • Solvabilitatea băncii fără profitul anului 2018 este de 18,59%, iar dacă includem profitul, aceasta este de 21,53%;
  • În ianuarie a.c., Fitch Ratings a confirmat ratingul pentru finanțări pe termen lung al Băncii Transilvania (IDR) la ‘BB+’, cu perspectivă stabilă, respectiv nivelul ratingului de viabilitate la nivelul ‘bb+’.

 

Taxa suplimentară pe active

În aşteptarea unei decizii în legătură cu taxa suplimentară pe activele bancare, Banca Transilvania reiterează ideea conform căreia capitalul şi competențele băncilor au fost construite în timp şi se pot pierde repede în lipsa investițiilor, iar România are nevoie de un sistem bancar puternic şi de ritmuri superioare de creştere a creditării pentru a micşora decalajele față de țările vestice. „Diminuarea profitului disponibil pentru capitalizare va încetini dezvoltarea sistemui bancar românesc și va afecta creșterea economică. Cu toate acestea, BT, bancă şi entitate românească, va rămâne alături de clienții săi, aşa încât aceştia să fie cât mai puțin afectați de eventuala taxă”, transmit reprezentanţii băncii.

În România, noţiunea de „profit” a fost luată cu asalt de opinia publică şi a devenit un „cuvânt urât”, spunea recent Omer Tetik, CEO BT în cadrul Romanian Stock Market Summit, citat de Ziarul Financiar. „Profitul în sine a devenit un cuvânt urât în România. Când faci profit este ca şi cum ai fi implicat în activităţi ilegitime”, spune Omer Tetik. Tetik menţionează că este foarte important „cum faci profit şi cum îl foloseşti”. Mai multe AICI

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu