Închide

Medicul pediatru Mihai Craiu demontează teoriile anti-vacciniste, într-o emisiune cu Olivia Steer

Sănătate by Kristina Reştea - mart. 21, 2019 0 1138

 

Vaccinurile îmbolnăvesc, dau autism, sunt periculoase? Nu. Medicul pediatru Mihai Craiu a demontat, cu argumente ştiinţifice şi medicale, pas cu pas, teoriile preferate pe care le vehiculează antivacciniştii.

În opoziţie cu cei care pun în pericol sănătatea publică popularizând idei fără baze ştiinţifice, doctorul pediatru a explicat – încă o dată – necesitatea şi beneficiile vaccinării, în cadrul emisiunii Vorbește lumea, de la Pro TV. Aici a fost invitat alături de vedeta tv Olivia Steer, una dintre cele mai cunoscute voci ale mişcării antivacciniste din România. Asta în contextul în care România se confruntă cu o epidemie de rujeolă, chiar în această perioadă.

Mihai Craiu este conferenţiar al Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davilla, medic primar pediatru la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului “Alessandrescu – Rusescu” şi iniţiatorul paginii Spitalul Virtual pentru Copii, un proiect de educaţie medicală.

Câteva dintre teme şi declaraţii:

Mihai Craiu a precizat, în cadrul unei discuții privind epidemia de rujeolă din România, că“pentru bolile care omoară este absolut necesară vaccinarea”, potrivit Ştirileprotv.ro. ″În prezent există o epidemie de rujeolă în România. Sunt 16.000 de cazuri de rujeolă, din septembrie 2016, și sunt 62 de decese. Din toți cei 62, există 61 de nevaccinați și un vaccinat, care însă prezenta alte comorbități. În aceste cazuri, picătura care a umplut paharul a fost rujeola”, a declarat medicul Mihai Craiu.

“Domnul doctor trebuie să precizeze că există 2 tipuri de virus, virusul sălbatic și virusul derivat din vaccin. Se știe sau s-a analizat dacă virusul cu care au fost infestați acei copii provine din vaccin sau este sălbatic? Ca să știm și noi dacă nu cumva tocmai vaccinații îi îmbolnăvesc pe cei nevaccinați”, a replicat Steer.  “Asta este una din ipotezele favorite ale fanilor doamnei Steer și a celor care se opun vaccinării. În vaccin există o tulpină atenuată de virus rujeolos, care se comportă ca un sparring-partner, adică îţi dă cu „pumnul”, dar nu te omoară. El mimează un răspuns inflamatoriu în organismul nostru, asemănător bolii şi ştim, când ne întâlnim cu virusul rujeolos, să-l ținem la poartă. Trebuie să spunem că 9 din 10 copii care nu sunt vaccinați, dacă se întâlnesc cu un copil bolnav, și este de spus că nici nu trebuie să se întâlnească, pentru că virusul trăiește zeci de minute și ore pe suprafețe, adică dacă eu îmi duc copiii la grădiniță, după ce a venit copilul altcuiva, care era bolnav, pentru că așa a decis părintele lui că nu trebuie vaccinat, e posibil ca 9 din cei 10 să se îmbolnăvească. E extrem de contagios. Cred că cel puţin pentru bolile care pot omorî este absolut necesară vaccinarea”, a precizat medicul pediatru. Ştirea AICI

“Există studii de siguranță pentru toate schemele naționale [de vaccinare – n.red.] reglementate în Uniunea Europeană și asta o face Agenția Europeană a Medicamentului“, a răspuns medicul pediatru, la întrebările repetate ale Oliviei Steer cu privire la siguranța vaccinurilor și la sursa de finanțare a studiilor de siguranță, notează EduPedu.ro.

Răspunsul medicului pediatru Mihai Craiu, după ce Olivia Steer a citit dintr-o carte despre faptul că folosirea aluminiului în alimente este periculoasă și a făcut legătura cu aluminiul din vaccinuri: „Este de spus că acei copii care se nasc și care sunt alăptați la sân primesc în primele 6 luni de viață de vreo 10 ori mai mult aluminiu din laptele matern, decât ar primi în primele 6 luni din vaccinurile pe care trebuie să le facă la diversele scheme vaccinale. Dacă acel copil are probleme de sănătate și este alergic si nu poate să primească lapte și primeşte lapte de soia, care se dă unor pacienți cu alergii grave […], este de spus că aceștia primesc cu aproape de 50 de ori mai mult aluminiu, decât ar conține vaccinurile primelor lor 6 luni de viață. Cred că dacă ar exista o relație cauzală între aluminiu, care apropo – vorbim de 4 micrograme în toate vaccinurile pe care le-ar putea primi un copil într-o țară dezvoltată din Uniunea Europeană. Dacă foarte puțin aluminiu face foarte mult rău la creier… Să știți că Dumnezeu ne face destul de bine […] și dacă Dumnezeu a hotărât că trebuie să crească copiii alăptați la sân venind de acolo și 28 de micrograme de aluminiu, atunci cele 4 cu siguranță nu fac rău. E o explicație foarte simplă“. Ştirea AICI

Vaccinurile dau autism? „Răspunsul simplu este: nu. Trebuie să plecăm de la o realitate documentată de instituţii abilitate: că articolul lui Wakefield este fraudă ştiinţifică, e obţinut prin fraudulenţă ştiinţifică (Andrew Jeremy Wakefield – fost gastroenterolog și cercetător britanic, cunoscut pentru cercetarea frauduloasă din 1998 care susținea că există o legătură între administrarea vacinului împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei și apariția autismului, n.red.). Sunt descrişi 12 copii despre care se presupune că au făcut autism din cauza vaccinului. Săptămâna trecută a apărut articolul cu faimoasa cohortă daneză, care urmăreşte în dinamică [sute de mii de copii] pe o durată de toată copilăria lor şi care dovedeşte indubital că vaccinurile nu provoacă autism„, a spus medicul. Mai multe despre studiu AICI

Vedeta curentului anti-vaccinuri a ţinut să mai întrebe de ce în prospectul anumitor vaccinuri ar apărea la reacţii adverse „autism”, dar medicul Craiu a făcut o precizare importantă. „Să nu amestecăm lucrurile! Asta e interpretarea dvs. despre prospect. În prospect scrie că după vaccin au fost descrise…, nu scrie că vaccinul produce. Coincidenţa temporală nu înseamnă cauzalitate. Dacă ieşim acum afară şi vedem că e înnorat şi e joi, asta nu înseamnă că noi avem această discuţie fiindcă e înnorat afară”, a exemplificat medicul.

Dr. Craiu a făcut o precizare şi referitor la cartea „Vaccinurile şi autoimunitatea”, din care Steer a citat în mod repetat. Aceasta nu e o carte de referinţă pentru medici. „Specialiştii nu citesc această carte, nu vreau să înţeleagă telespectatorii că aceasta e o carte pe care noi o studiem la facultate sau la rezidenţiat. Şi asta tocmai pentru că are vicii grave de concepţie. Conceptul se numeşte „cherry picking”, adică să să „culegi” ce îţi convine din studiile ştiinţifice şi atunci ajungem la o concluzie sau alta”, a explicat Craiu.

Dr. Mihai Craiu: „Mesajul meu ca părinte şi ca doctor: vaccinurile primei vârste, cele pentru boli mortale, trebuie făcute, sunt eficiente şi sigure”.

Emisiunea poate fi urmărită AICI

 

Sursa foto: protvplus.ro

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare