Închide

Medicii cer să fie testați cu prioritate împotriva infecției cu coronavirus. ”Constatăm că acest lucru nu se întâmplă încă în totalitate și peste tot, lucru care în opinia noastră trebuie remediat de îndată și necondiționat”

Sănătate by Actual de Cluj - mart. 27, 2020 0 237

Colegiul Medicilor din România cere ca doctorii să fie testați cu prioritate împotriva infecției cu noul coronavirus.

Președintele Colegiului Medicilor Gheorghe Borcean spune că declarațiile politice sunt una, iar faptele sunt alta – ”cu toate că începând cu discursurile președintelui, Klaus Werner Iohannis, ale premierului, Ludovic Orban, și ale ministrului demisionar, Victor S. Costache, s-a solicitat protecția fizică și biologică a medicilor, constatăm că acest lucru nu se întâmplă încă în totalitate și peste tot, lucru care în opinia noastră trebuie remediat de îndată și necondiționat. Cerem aceasta, în primul rând, pentru securitatea sanitară națională și abia apoi pentru securitatea sanitară a medicilor”, arată el. Borcean spune că asociația medicilor cere ”testarea imediată a tuturor medicilor din țară cu prioritate”. În plus ar trebui testați toți pacienții internați: ”solicităm ca pentru fiecare pacient admis în spitale, pentru că acum, cu câteva mici excepții, sunt admise doar cazurile de urgență medico-chirurgicală, să se efectueze testarea indiferent dacă se încadrează sau nu în definiția de caz, aceasta pentru că de acum transmiterea este comunitară”.

E singura soluție pentru ca infecțiile din câteva dintre spitalele din țară să nu se întâmple și în altele. ”Dotarea spitalelor cu materiale de protecție este deja, după cum vedem, în atenția guvernanților. Același lucru va trebui să se întâmple și în ceea ce privește medicina primară, care în mod evident preia multe dintre sarcinile epidemiologice și direct medicale. În acest context, reiterăm solicitarea noastră urgentă ca Ministerul Sănătății, prin Direcțiile de Sănătate Publică, să achiziționeze echipamente și materiale de protecție pentru cabinetele medicilor de familie și de ambulator și să solicite medicilor de familie, așa cum, de exemplu, a făcut Direcția de Sănătate Publică Prahova, necesarul de astfel de echipamente și materiale care să poată fi distribuite medicilor din cabinete”, mai arată el.

Să mai precizăm, o asistentă medicală de la Unitatea de Primire a Urgențelor din Cluj, dar și o alta de la spitalul din Huedin, au fost confirmate cu infecție cu noul coronavirus după ce s-au ocupat de o pacientă infectată. Și la spitalul din Turda s-a deschis o anchetă epidemiologică după ce aici a fost internat un bolnav ce a interacționat cu personalul medical fără să știe decât după multe zile că e infectat cu noul coronavirus. Tot la Cluj Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a anunțat azi că în spitale ajung 5.000 de combinezoane de protecție și zeci de litri de dezinfectanți iar săptămâna viitoare ar urma să ajungă 10.000 de măști cu grad ridicat de filtrare. Cantități comparabile de halate, măști și mănuși ajung în spitalele din Cluj cumpărate din donații private.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare