Închide

Medic din Cluj din prima linie anti-Covid: „Simt revoltă, supărare și neputință!” Recomandare după decizia Curții Constituționale de a da liber la externările pacienților cu Covid-19

ActualitateOpinieSănătateTop News by Catalin Suciu - iul. 07, 2020 0 9582

Curtea Constituțională a României a decis săptămâna trecută, între altele, că pacienții cu Covid-19 pot cere externarea din spitale. Carantina și autoizolarea nu sunt obligatorii, ci recomandate.

CCR-ul a stabilit că aceste măsuri de carantină, autoizolare și spitalizare obligatorie sunt nelegale.

De la decizia CCR, sute de pacienți și persoane aflate în carantină au solicitat să plece acasă.

Cum stăm la Cluj? Vorbim cu doctorul Violeta Briciu, director medical al Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, unul dintre principalele centre regionale care tratează pacienți cu Covid-19.

„Încercăm să discutăm cu fiecare pacient în parte, să venim cu argumente medicale prin care sperăm să-i convingem să respecte izolarea, să rămână în spital. Deși unii nu prezintă simptome, ele pot apărea după 6-7 zile. Recomandarea noastră este să respecte măcar acel interval de 10 zile de stat în spital”, spune doctorița pentru actualdecluj.ro.

Ea completează: „Dacă cineva refuză spitalizarea, semnează un document pe propria răspundere. Îi întrebăm pe pacienți de familie, cu cine locuiesc, dacă au posibilitatea de a se autoizola, dacă sunt persoane vârstnice în casă. Oamenii înțeleg în mare măsură și ascultă sfaturile noastre. La Cluj am avut o singură solicitare de externare, dar persoana respectivă a înțeles că e mai bine să-i protejeze pe ceilalți și a rămas. Dacă te externezi și nu ai un loc sigur unde să stai, pot apărea breșe și apare un risc în familie. E argumentul cel mai puternic, fiindcă contagiozitatea e crescută, riscul de infectare e ridicat. Pornim mereu de la speranța că oamenii vor înțelege, dar lucrurile pot scăpa de sub control, iar reversul ar fi un număr foarte mare de pacienți care se vor adresa spitalului. Pot cere extenare inclusiv cei cu simptome. Este un risc foarte mare.

Luni, la Spitalul de Boli Infecțioase mai erau 5 locuri libere la secția de Anestezie și Terapie Intensivă.

„Noi ne facem munca noastră. Sunt medici care lucrează foarte mult, care sunt în prima linie de atâtea luni și care duc o muncă extraordinar de complicată, cu mari sacrificii. Nu trebuie să primim flori ca și medici, nu e nevoie de asta, nu suntem eroi, dar mi-ar plăcea ca munca noastră, a doctorilor, să nu fie denigrată. Munca colegilor mei. Sunt persoane care nici acum nu cred în existența acestui virus, persoane care consideră că acest virus nu înseamnă nimic. Când citesc aceste mesaje care circulă pe facebook, în spațiul public, simt revoltă, supărare și neputință. Nu știm ce le-am putea spune oamenilor ca să creadă, nu știu, efectiv. Unii nu pot să asculte, nu-mi dau seama. Îmi pare rău, dar măcar nu denigrați munca medicilor”, a adăugat medicul.

Sute de pacienți infectați cu coronavirus s-au externat la cerere în ultimele zile din toate zonele țării, inclusiv pacienți cu simptome. S-au golit, de asemenea, și sute de centre de carantină din România.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, luni, la Digi 24, că autoritățile nu au nicio pârghie în momentul de față pentru a-i obliga pe pacienții externați la cerere să respecte izolarea la domiciliu. Ministrul a mai transmis că speră ca într-o săptămână să fie adoptată legea care pune în acord deciziile CCR cu privire la carantină și izolare.

„Oamenii care s-au externat la cerere pot umbla liberi. Nu avem nicio pârghie să îi obligăm să stea în case”, a declarat Nelu Tătaru. Ministrul Sănătății a mai declarat că într-o singură zi au fost externați la cerere mai mult de 500 de pacienți, printre care și persoanele asimptomatice.

Citiți și:

Apel public în Cluj. Medic epidemiolog și șef DSP: „Vă rugăm, oameni buni, respectați măsurile de protecție și igienă. În ritmul acesta într-o săptămână riscăm să nu mai avem locuri în spitale!”

Medic clujean aflat în prima linie în lupta anti-Covid: ”Nu mai pot citi mesajele celor care neagă în continuare existența Covid-19 sau spun că e o simplă gripă care trece!” / Cum arată plămânii unor tineri fără alte afecțiuni după ce s-au infectat cu coronavirus

Tratamentul pentru Covid-19 în România a pornit din Cluj-Napoca. Doctorițele din spatele protocolului terapeutic național: „Ne-am temut să nu ajungem ca Italia, să fim nevoiți să alegem pe cine punem pe ventilație și pe cine nu”

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.