Închide

Mediateca Institutului Francez din România la Cluj primește numele Ioana Costaș, în memoria fostei directoare, după o ceremonie ieri

Actualitate by Actual de Cluj - sept. 27, 2022 0 60

Mediateca Institutului Francez din România la Cluj primește numele Ioana Costaș, în memoria fostei directoare, după o ceremonie ieri.

Institutul Francez a organizat ieri o ceremonie de omagiere a Ioanei Costaș, fostă directoare delegată a Institutului Francez din România la Cluj-Napoca, în prezența ambasadoarei Franței, Laurence Auer. Cu această ocazie, mediateca Institutului Francez la Cluj-Napoca a primit numele Ioana Costaș, în memoria fostei directoare. Aceasta a decedat în 30 iulie anul trecut la doar 36 de ani. Costaș a făcut parte din echipa Institutului Francez din România la Cluj-Napoca încă din 2013 și a ocupat funcția de conducere a instituției din 2019, fiind primul director român din istoria sa.

Unul dintre cele mai originale proiecte culturale și de cooperare inițiate de Costaș a fost schimbul de artiști street art între Cluj-Napoca și orașul francez Nantes, intitulat „Apropiați. Spargem zidurile”. Două fresce murale de mari dimensiuni, una la Nantes și o alta la Cluj, pe strada Constanța, sunt rezultatul acestei colaborări. Autorii lucrării de la Nantes, Kero și Ocu, au fost prezenți în cadrul ceremoniei de ieri pentru a inaugura, în interiorul mediatecii Institutului Francez, o frescă graffitti creată în memoria Ioanei Costaș. Lucrarea integrează versurile „Tous les mots que j’avais à dire se sont changés en étoiles / Toate cuvintele pe care le aveam de spus s-au preschimbat în stele” aparținând lui Guillaume Apollinaire, poet francez care a fost subiectul tezei de doctorat susținute de Costaș la universitatea Sorbona. Un recital de muzică clasică a încheiat ceremonia.

Citește și:

S-a stins din viața la numai 36 de ani / Institutul Cultural Francez din Cluj anunță pierderea directoarei Ioana Costaș

Nici un comentariu

Scrie un comentariu