Închide

Marș de protest al cadrelor didactice în Cluj în aceste momente, li s-au alăturat și părinții

Actualitate by Actual de Cluj - iun. 08, 2023 0 153

Marș de protest al cadrelor didactice în Cluj în aceste momente, li s-au alăturat și părinții.

Sute de persoane cu pancarte au pornit într-un marș în urmă cu puține momente pe traseul Piața Unirii – Bulevardul Eroilor cu restricţionarea circulaţiei rutiere – întoarcere Bulevardul Eroilor și retur. A fost restricționată circulația pentru buna desfășurare a protestului pe strada Baba Novac, de la intersecția cu strada I. C. Brătianu până la intersecția cu Bulevardul Eroilor, cu excepția riveranilor.

”Educația are nevoie de respect, și pentru respect trebuie să fim fermi în fața întregii societăți”, a spus la protest Lucia Cojocaru, liderul Sindicatului Liber din Învățământ – Cluj. ”Am arătat că guvernul acesta nici în al 12-lea ceas nu s-a trezit să ne dea importanța cuvenită, astfel încât noi trebuie să arătăm astăzi că suntem cineva și trebuie să ne redobândim demnitatea în societatea noastră”.

Protestatarii agită pancarte pe care au scris ”Eu îndrăznesc”, ”Uniți suntem puternici” sau ”Educația are prioritate” și au scandat ”Uniți vom fi puternici” sau ”Nu ne lăsăm!”, aceasta din urmă cu referire la cea mai recentă propunere a guvernului față de protestatari, ”astăzi guvernul va emite un memorandum prin care ne dau sumele acelea fabuloase de o mie de lei brut și patru sute de lei brut la meditații. Acceptați aceste sume?”, a întrebat Cojocaru. ”Nuuu”, au răspuns protestatarii.

”Acum suntem codașii societății. Vrem să avem demnitate și să fim în față puși pentur toată lumea. Demnitate vrem, da? Demnitate!”, a completat aceasta. ”Un principiu pe care îl solicităm și pe care Guvernul nu vrea să-l asume printr-un act normativ este cel al salariului profesorului debutant să fie egal cu salariul mediu brut pe economie, iar acest lucru îl vrem într-o singură tranșă, ne-am săturat să ne dea în tranșe în trei ani, nu mai avem încredere în guvern, în acordurile și memorandumurile semnate”.

Un procent de 85% dintre cadrele didactice din Cluj, din toate unitățile de învățământ din județ, s-au raliat protestului din Cluj până azi, a adăugat Cojocaru.

Mai mulți părinți au anunțat că se vor alătura protestului cadrelor didactice de azi, al treilea din ultimele săptămâni. Aceștia îi susțin pe profesori și spun că Educația are nevoie de respect și susținere ”aici și acum”. ”Noi, părinții, precum și toți cei care manifestăm spirit civic, avem responsabilitatea să strângem rândurile în jurul profesorilor și elevilor. Împreună, formăm o comunitate de interese. Cu toții, formăm o țară. Și nu putem fără educație de calitate”, spun aceștia.

”Greva profesorilor este o oportunitate unică pentru toți, ca țară, să abordăm lucid nevoile Educației în România. Cu toate acestea, guvernul Ciucă expediază cu superficialitate și aroganță greva profesorilor, și, în acest fel, pe noi toți”.

Protestul vine în contextul în care ministrul Educației, Ligia Deca, a acceptat cel mai mic buget din istoria recenta a României, de 2.1% din PIB, în condițiile în care legea prevede 6%. În presă se vehiculează că acordarea pe anul viitor a minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat pentru educație, așa cum prevede noua lege a învățământului, nu va fi respectată. ”Premierul Nicolae Ciucă și Ministrul Afacerilor de Interne, Lucian Bode, sunt plagiatori dovediți, care au rămas în funcție. Demonstrarea plagiatelor flagrante ale doctoratelor lor nu a clătinat sprijinul politic al președintelui Klaus Johannis, el însuși profesor, și inițiator al proiectului România educată, o tentativă eșuată de reformare a învățământului. Dacă nu ne solidarizăm cu profesorii, riscul este că vom aluneca în România eșuată”, e unul dintre argumentele părinților care susțin protestul de azi.

Revenim cu informații

Foto arhivă

Citește și:

Sute de cadre didactice protestează în aceste momente în piața Unirii din centrul Clujului

Nici un comentariu

Scrie un comentariu