Închide

Marcel Bonțidean, pensionarul de lux care conduce Poliția Locală, mizează că nicio lege nu îi va schimba statutul și îl va pune să aleagă între pensie și salariu

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 01, 2021 0 1626

Directorul Poliției Locale Cluj-Napoca, Marcel Bonțidean, mizează că o viitoare lege care să nu mai permită cumulul pensiei cu salariul va fi automat declarată neconstituțională iar el  nu va fi în situația în care să aleagă între salariul de la Primărie și pensia de polițist. Bonțidean are un salariul de aproape 9200 de lei pe lună ca director în cadrul Primărie și o pensie de peste 11.000 lei, potrivit ultimei declarații de avere. El s-a pensionat în 2016 din poliție și, la scurt timp, a preluat șefia Direcției Poliției Locale, mai precis în 3 august.

 

Prezent la o emisiune de la Napoca FM, Marcel Bonțidean, directorul Poliție Local din Primăria Cluj-Napoca, și-a spus punctul de vedere legat de cumulul pensiei cu salariul și de o eventuală lege care să interzică acest lucru.

În prezent, Bonțidean e pensionar de lux din poliție (pensie de peste 11.000 lei pe lună) și e și director în Primăria Cluj-Napoca (salariul de peste 9200 de lei pe lună). El a spus că nu crede că vreo lege îl va pune să aleagă între Emil Boc și pensia de lux. Dacă ar fi să aleagă. Bonțidean a sugerat că ar alege echipa în care a intrat, însă a ținut să amintească că e convins că orice lege care va interzice cumulul pensiei cu salariul va fi declarată neconstituțională.

”Am citit și eu legile și mi se pare că este neconstituțională, în momentul în care va fi adoptată, dacă va fi adoptată… Știți că au mai fost niște încercări și au fost declarate neconstituționale aceste ordonanțe. Vreau să vă mai spun ceva. Recent am fost… Fac parte dintr-un proiect european la nivelul Ministerului Dezvoltării și am fost într-o misiune la Poliția municipală din Paris. Printre discuțiile pe care le-am avut acolo la diferite niveluri, am discutat și cu un adjunct al ministrului de Interne. Printre altele am întrebat legat de modul în care se conduc polițiile municipale și a spus că ei optează ca aceste funcții de conducere să fie ocupate de către foști polițiști sau jandarmi. Am întrebat dacă pot să cumuleze pensia cu salariul și a spus că ”Da, nu este niciun fel de problemă!”. Au spus că profită de experiența lor, pentru că este destul de greu să formezi un manager”, a spus Marcea Bonțidean la Napoca FM.

Fost șef al Poliției municipiului Cluj-Napoca, Marcel Bonțidean, s-a pensionat în 2016. La puțin timp, a câștigat concursul pentru funcția de director al Poliției Locale Cluj-Napoca, invitat fiind în echipa primăriei de Emil Boc.

În 2009 când era premierul României, Emil Boc a emis și el o ordonanță de urgență ce avea același obiect de reglementare. Pensionarii angajați la stat erau obligați să opteze, fie pentru salariu, fie pentru pensie. În septembrie 2014, Parlamentul, din inițiativa Guvernului PSD, a abrogat prevederile Legii 329/2009.

Guvernul a adoptat, în ședința din 8 iunie proiectul de lege prin care angajații pot rămâne în câmpul muncii până la 70 de ani, la cerere și prin care bugetarii nu vor mai putea cumula salariul cu pensia, însă cu multe excepții, necesare pentru ca legea să fie constituțională, după cum motivau oficialii de la Ministerul Muncii, citați de hotnews.ro.

Potrivit proiectului de lege adoptat de Guvern și trimis în Parlament, vor putea cumula pensia cu salariul următoarele categorii:

  • persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau cele pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție
  • persoanele care beneficiază de drepturi de autor în condițiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, republicată, cu modificările și completările ulterioare
  • personalul didactic de predare pensionat încadrat în regim de plata cu ora
  • pensionarii încadrați în gradul III de invaliditate
  • membrii Academiei Române
  • asistenții personali și asistenților personali profesioniști prevăzuți de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare
  • asistenții maternali prevăzuți de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare
  • îngrijitorii la domiciliu pentru persoana vârstnică prevăzuți de Legea nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Proiectul adoptat de Guvern pervede că angajaţii din sectorul public care sunt şi în pensie au obligaţia ca în termen de 30 de zile de intrarea în vigoare a legii să opteze, fie îşi continuă activitatea până la 70 de ani, cu suspendarea pensiei, sau se suspendă contractul de serviciu şi intră în pensie. Continuarea activității bugetarilor în câmpul muncii nu este condiționată de acordul prealabil al angajatorului. Persoanele care au calitatea de pensionari şi continuă activitatea pot opta, la cerere, pentru reluarea plății pensiei şi încetarea raporturilor de muncă sau a raporturilor de serviciu oricând, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Proiectul de lege adoptat la începtul lunii iunie de Guvern va fi trimis în Parlament unde va intra în procedură de dezbatere și adoptare.

Vezi și:

Marcel Bonțidean s-a făcut șef peste poliția locală a primăriei

Citește și

Pensionar de lux, cu salariul din Primărie ajunge la 4000 euro/lună. Nemărginită ipocrizia lui Boc

Nici un comentariu

Scrie un comentariu