Închide

Maratonul vaccinării începe mâine la Cluj: peste 600 de voluntari, 20 de cabinete

ActualitateSănătateTop News by Kristina Reştea - mai 13, 2021 0 361

Peste 600 de voluntari vor participa la maratonul vaccinării anti-COVID-19, care se va desfăşura la Sala Polivalentă BT Arena din Cluj-Napoca  în acest final de săptămână. Vor fi amenajate 20 de cabinete de vaccinare, iar de proces se vor ocupa medici, asistenţi medicali, rezidenţi şi studenţi ai UMF “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, anunță reprezentanții universității. Maratonul începe vineri, 14 mai, la ora 16:00 şi se va încheia luni, 17 mai, la ora 8:00. Centrul va fi deschis nonstop, produsul folosit e cel al Pfizer/BioNTech, iar persoanele care vor să se vaccineze pot veni fără programare.

Un astfel de maraton a avut loc week-end-ul precedent în București, iar evenimentul a înregistrat cifre-record: în cele două locații amenajate au fost vaccinate 20.360 de persoane, au anunțat autoritățile. S-au implicat 1.349 de medici, rezidenți, asistenți medicali și studenți.

Urmează maratonul de la Cluj. Timp de trei zile și trei nopți, atât clujenii, cât și cei din alte localități, se vor putea vaccina cu produsul Pfizer-BioNTech, fără programare, în cadrul Maratonului Vaccinării – Împreună pentru Cluj!. De asemenea, se vor putea vaccina și cetățenii Uniunii Europene, ai Spațiului Economic European și ai Confederației Elvețiene, precum și cetățenii străini cu ședere legală pe teritoriul României.

La Sala Polivalentă BT Arena vor fi amenajate 20 de cabinete de vaccinare, ce vor asigura un flux continuu, non-stop, pentru persoanele care vor veni să se vaccineze, au anunțat organizatorii. Nu va fi necesară programarea, cei interesați trebuie să se prezinte la centrul de vaccinare doar cu cartea de identitate. Pentru că vaccinul Pfizer-BioNTech se poate administra celor cu vârsta de peste 16 ani, minorii trebuie să aibă asupra lor acordul scris al unui părinte sau al tutorelui legal. Rapelul se va administra după 21 de zile, în perioada 4-7 iunie, tot la BT Arena. Accesul în centrul de vaccinare, care va funcționa în holul de la etajul I al Sălii Polivalente BT Arena, se va face prin intrarea dinspre stadionul Cluj Arena.

Evenimentul este organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Instituția Prefectului Cluj, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Direcția de Sănătate Publică Cluj, Colegiul Medicilor Cluj, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, filiala Cluj și spitalele universitare din Cluj-Napoca.

“Am organizat acest maraton din dorința de a oferi o șansă la vaccinare tuturor celor care își doresc să se vaccineze și nu au avut posibilitatea până acum. UMF “Iuliu Hațieganu” s-a implicat activ în combaterea pandemiei de COVID-19 încă din martie 2020, iar studenții noștri lucrează ca voluntari la DSP Cluj și în spitalele COVID-19. Pentru acest eveniment, comunitatea noastră academică a realizat o mobilizare de forțe extraordinară și ne bucurăm de implicarea unui număr foarte mare de studenți și cadre didactice din cadrul universității noastre, precum și a personalului sanitar din spitalele clujene”, a transmis Anca Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

Incidența infecției cu coronavirus din Cluj, deși în scădere, e cea mai ridicată din țară azi, arată datele Grupului de Comunicare Strategică. E vorba de o incidență de 1,38 de cazuri la mia de locuitori în Cluj, cea mai mare din țară. Spre comparație media națională e azi de 0,98 cazuri la mie. Pe de altă parte, Clujul e județul din țară cu cel mai mare procent de rezidenți vaccinați împotriva coronavirusului până azi, după Capitală, a anunțat în urmă cu două zile coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Acesta a spus azi că peste o treime din populația rezidentă a Capitalei s-a vaccinat împotriva coronavirusului, iar pe locul al doilea în țară e Clujul, cu 30,2% din populația rezidentă vaccinată.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.