Închide

UDATE Cum s-a rezolvat problema blocurilor cu 10 niveluri dorite în Apahida, pe o fostă platformă industrială înconjurată de case

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - mai 13, 2021 0 1808

După o revoltă din iulie 2019 a riveranilor din localitate, Comisia de Urbanism a Consiliului Județean a respins proiectul imobiliar propus pe platforma industrială de pe strada Libertății nr.237 în comuna Apahida. Atunci se propuneau blocuri cu 10 niveluri și 600 de apartamente. Proiectul a revenit la comisia de urbanism a Județului și a fost rediscutat la ședința din 13 mai 2021. Studiul de oportunitate a fost preluat de proiectanții de la biroul RVD, cei care fac și PUG-ul comunei. Ei au venit cu o nouă propunere de mobilare a terenului de peste 5,7 hectare, învecinat și cu liniile ferate, cu clădiri de 28 și 32 de metri înălțime, însă deservite de o zonă verde – piațetă de circa 6000 de mp și de o grădiniță, ultimele urmând să fie cedate comunității. Proiectul a fost criticat din nou de Asociația Pro Apahida care a spus că e pregătită să aducă semnături împotriva edificării acestor blocuri între casele din comună, în vatra satului.

De această dată, s-a mers pe o cale de compromis și s-a admis investiția. Însă s-au cerut mai puține etaje și dimensionarea rețelelor de utilități. Primarul din Apahida, Grigore Fati, prezent la ședința de urbanism, a arătat că investiția e la limita vetrei satului, pe un teren industrial dezafectat și a opinat că în această zonă se pot edifica blocuri cu 3 etaje sau cu 4 etaje, plus un etaj retras, ca o soluție de compromis pentru a nu bloca dezvoltarea imobiliară în localitate. El a mai arătat că, deși riveranii au propus Primăriei să cumpere acest teren și să îl trasforme într-o zonă publică, el costă peste 2 milioane de euro, bani pe care primăria comunei nu i-ar avea disponibili.

 

Noul concept pentru dezvoltarea zonei de pe strada Libertății nr.237, fosta platformă industrială a ISCIR – Transgex, a fost prezentat comisiei de urbanism a județului de către arhitectul Rareș Drăgan de la biroul RVD, cei care se ocupă și de noul PUG al comunei Apahida.

El a amintit că Primăria din Apahida a văzut această investiție ca oportună, dar că nu exista avizul de oportunitate dat de Consiliul Județean, așa că documentația a revenit, cu o viziune nouă pentru dezvoltarea respectivei zone de peste 5,7 hectare. A mai spus că și noul PUG al comunei prevede un CUT compensatoriu în funcție de dotările publice care se propun pentru comunitate.

Proiectul a fost contestat în iulie 2019 de către riveranii din comună, inclusiv de Ligia Pop, candidata PNL care a pierdut alegerile în comună. Atunci se propuneau blocuri cu 10 niveluri și 600 de apartamente iar riveranii au cerut chiar Primăriei fie să nu permită investiția, fie să cumpere proprietatea și să îi dea o destinație de dotări publice. Oamenii au arătat că infrastructura din comună nu e capacitată dar și că această investiție este un exemplu tipic de blocuri între case în condițiile în care în noul PUG se propun zone dedicate pentru ansamblurile de locuințe în Apahida. Atunci proiectul era făcut de Progis Consulting, o privilegiată a proiectelor imobiliare în comuna Florești, alături de firme legate de numele arhitectului șef al primăriei de acolo, după cum scrie media locală.

Detalii AICI: Apahida se revoltă împotriva blocurilor dorite în comună. Oamenii au cerut Județului să stopeze un proiect imobiliar cu blocuri de zece etaje ca să nu se ajungă ca-n Florești

De această dată, Drăgan a spus că prin proiect, dezvoltat în zona căii ferate, se va amenaja o viitoare gara metropolitană și se va configura o altă zona centrală pentru localitatea Apahida. A mai spus că se va crea și o grădină publică – piațetă de 6000 de mp în centrul viitorului ansamblu dar și că se va edifica o grădiniță publică care să deservească întreaga comună. „Proiectul avea deja un CUT de 1,8 de la Primărie. Ni s-a cerut să venim aici la Județ cu partea de utilități și cu punerea în perspectivă a investiției”, a arătat proiectantul.

El a prezentat planșe potrivit cărora peste tot în zonele unde există PUZ-uri în lucru în Apahida, CUT-ul este de 1,8. Despre investiția imobiliară dorită pe această fostă platformă industrială, proiectantul a spus că va asigura și capacitarea rețelelor, a drumurilor din această zonă. „Pentru locuire propunem un POT De 30% iar pentru servicii și comerț, unul de 60%”, a arătat proiectantul.

Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță a spus că regimul de înălțime e puțin mare pentru o localitate rurală. S-a mai interesat dacă piațeta și grădinița vor deveni publice, donate comunității. El a semnalat că potrivit legii, la clădirile de locuințe de peste P+3 se cere un POT de 20% și că nu se poate propune unul mai mare.

Președintele Alin Tișe, cel care a condus ședința de urbanism a Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și Urbanism a Consiliului Județean, a arătat că decizia și viziunea de dezvoltare pentru această fostă zonă industrială aparține Primăriei din comună. Arhitectul Radu Spânu din comisie a recomandat reconfigurarea proiectului cu o zonă verde tampon spre calea ferată dar și cu un regim de înălțime de maxim P+4+etaj retras.

Proiectul a fost contestat de Marius Corîci de la Asociația Pro Apahida, constituită să apere comuna de blocurile între case și să vegheze la dezvoltarea coerentă a acestei localități, nu cum s-a întâmplat la Florești. El a spus că există zone prevăzute în noul PUG pentru blocuri și că acestea n-ar trebui permise în vatra satului din comună, implicit și pe această platformă. Mai ales că majoritatea arterelor din comună au capacitatea de trafic depășită sau aproape să fie depășită, potrivit unor studii din 2019.  „Noi ne dorim să se dezvolte comuna, dar să nu se distrugă vatra satului pentru că ne pierdem identitatea pe care vrem să ne-o construim și să o lăsăm nepoților noștri.  Pe planșele prezentate tocmai asta se vede, sunt PUZ-uri dorite peste tot în vatra satului. Spuneți de câte semnături este nevoie să aduc ca acest proiect să nu se aprobe și le aduc. Cetățenii nu își doresc blocuri între case. Ar tebui ca acest teren să îl ia Primăria și să-l facă parc pentru comunitate. Tot proiectanții aceștia au spus că în noul PUG vor fi zone dedicate unde se vor consturi blocuri, pe deal sau între Apahida și Someș”, a mai spus Corîci.

În discuție a intervenit și primarul Grigore Fati care a recunoscut că există probleme serioase cu rețelele subdimensionate sau cu străzile care au capacitatea de trafic depășită, dar a apreciat că în prezent acest teren e o fostă zonă industrială aflată în paragină și trebuie găsit un compromis pentru dezvoltarea ei, mai ales că ea e situată la limita vetrei satului Apahida. Fati a mai spus că Primăria a dorit să cumpere proprietatea, însă că ea costă undeva la 2,5-3 milioane de euro, sumă pe care Primăria din Apahida nu și-o permite. „Fiecare vrem să nu avem blocuri unde locuim, dar nu putem să oprim dezvoltarea din Apahida, mai ales că este un teritoriu situat la marginea vetrei satului. Avem probleme cu încărcătura de pe șosele, dar în viitor se vor rezolva probabil prin proiectul centurii metropolitane. Apreciez parcul și zona verde dar am rețineri și eu vizavi de aglomerație. Cred că un P+3 – P+4 plus câte un etaj retras este suficient pentru Apahida. Nu îmi doresc să se facă zgârie nori aici”, a spus Fati.

În final, Comisia a văzut proiectul ca oportun, însă a cerut ca viitoarele blocuri să aibă maxim 5 etaje (din care ultimul retras). De asemenea, proiectanților li s-a reiterat cerința de a se preocupa de dimensionarea corectă a rețelelor de utilități.

Proiectanții nu au spus în noua abordare despre câte apartamente ar fi vorba. În schimb, au evidențiat investițiile publice și private din acest proiect. Beneficiarul investiției este THYS DEVELOPMENT AND CONSTRUCTION, o firmă înființată în 2019 pe strada Tăuți în comuna Florești, firma administrată și deținută de Thys Jeffrey Monique G., cetățean belgian din Antwerpen. Inițial firma a avut alt administrator, Roxana-Andreea Moldovan, însă în 2019, asociatul unic i-a revocat mandatul, preluând el și calitatea de administrator. Firma este specializată în lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale are, potrivit bilanțului din 2019, datorii și pierderi raportate – peste 5,8 milioane lei, respectiv peste 115.000 lei. Are active imobilizate de 5,4 milioane lei.

UPDATE: Oficiali ai societății au explicat că datoriile și pierderile declarate au legătură cu situația internă a societății. „Societatea noastră nu are datorii. Datoriile raportate sunt înspre propritarul societății care a creditat-o. Pierderile, de asemenea, sunt ca urmare a diferențelor de curs valutar tranzacționate la bancă. Avem fonduri proprii pentru proiectul imobiliar din Apahida”, a arătat Ovidiu Moldovan din partea Thys Development an Construction.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.