Mai mulți bani de la Primărie pentru Asociația care îi ia primarului Emil Boc o piatră de pe inimă/Plătește pentru ca romii care locuiesc la groapa de gunoi a Clujului, Pata Rât, să aibă Wi-Fi gratuit
ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - sept. 06, 2023 0 398
După ce Consiliul Județean a ieșit din Asociația Zona Metropolitană Cluj (din care face parte municipiul Cluj-Napoca și 19 comune din proximitate), implicit nu mai achită contribuția anuală de 150.000 lei, entitatea se cofruntă cu probleme financiare. Asociația condusă de Zoltan Coroian (membru PNL) a cerut mai mulți bani Primăriei pentru a nu fi în situația de a apela la credite.
De la 600.000 de lei anual, contibuția Primăriei urmează să crească la 1 milion de lei. Consilierii locali urmează să debată propunerea la ședința din 7 septembrie.
Asociația Zona Metropolitană Cluj are cheltuieli consistente, pe lângă cele cu salariile, pentru asigurarea cheltuielilor rețelei Wi-Fi care ar funcționa în Pata Rât -20.000 de lei anual. Mai mult e specializată, mai nou, în furnizarea de servicii sociale și și-a asumat să deruleze programe pentru integrarea romilor de la Pata Rât. Inclusiv prin intermediul unei finanțări din fonduri norvegiene s-au cumpărat locuințe pentru relocarea a câtorva familii de romi (158 de persoane se mută în locuințe noi, situate în Cluj-Napoca (9 apartamente), Florești (18), Apahida (2) și Gilău (2), cupărate cu peste 4,3 milioane de euro, printr-o finanțare norvegiană, potrivit unui anunț făcut în mai 2023 de primarul Emil Boc pe Facebook).
Asociația Zona Metropolitană și-a asumat să degreveze Primăria problema sutelor de romi care locuiesc în condiții improprii la groapa de gunoi a Clujului, Pata Rât. Deja, 158 de persoane au fost mutate în 31 de apartemente cumpărate în Cluj-Napoca și comunele Apahida, Florești și Gilău, printr-un grant norvegian accesat de Asociație.
În luna august, Asociația a mai primit o finanațre de 664.130 lei pentru un pachet de măsuri de asistență socială comunitară pentru incluziunea persoanelor vurnerabile de la Pata Rât, care să se deruleze până la finalul acestui an (vezi pe ce se vor cheltui banii, la finalul articolului).
Primarul Emil Boc a anunțat public că intenția Primăriei este ca până în 2030, să nu mai existe niciun rom care să locuiască pe rampa de gunoi a orașului, la Pata Rât.
*cheltuieli anuale Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj
31 de familii se mută din Pata Rât în Cluj-Napoca și localitățile învecinate, printr-un proiect cu fonduri norvegiene
O fundație clujeană și facilitatori romi din Pata Rât pun bazele unui centru comunitar mobil pentru tinerii care trăiesc la groapa de gunoi a Clujului/Cer sprijin clujenilor pentru ca acest centru, botezat Khetane (Împreună) să poată funcționa
(sursa: primariaclujnapoca.ro – Proiect nr. 35)
Pentru ce a primit ADI-ZMC (forța motică a procesul de desegregare a romilor, după cum spune președintele Zoltan Coroian), peste 600.000 de lei în luna august de la Primărie