Închide

UPDATE/ Putoare de gunoi în putrefacție, din nou, resimțită în Cluj-Napoca/Operatorul Centrului Integrat pentru Managementul Deșeurilor a primit amendă minimă, chiar dacă s-a constatat că gestionează prost gunoiul Clujului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 06, 2023 6 5306

Miroase din nou a gunoi în putrefacție în centrul Clujului.

Săptămâna trecută, clujenii reclamau aceeași problemă în mai multe cartiere din Cluj-Napoca.

Problema ar fi fost generată de faptul că instalațiile de tratare a deșeurilor din cadrul noului Centru de Management Integrat al Deșeurilor, operat din aprilie de Supercom, s-ar fi defectat iar o cantitate de gunoi zăcea netratată în CMID. Garda de mediu a amendat cu o amendă minimă, potrivit surselor Actualdecluj.ro, firma Supercom.

Update: Amenda aplicată Supercom este în valoare de 80.000 lei, potrivit Gărzii de Mediu.

“Numai eu simt mirosul acesta îngrozitor sau și tu?””Sper să fie de la punctul gospodăresc din curte și să nu miroase la fel și pe stradă”, va ajunge să fie o conversație normală în Cluj-Napoca, într-o zi mai caldă.

Pe Bulevardul Eroilor, în centrul Clujului, unde a avut loc conversația citată, miroase la fel, în 6 septembrie, a gunoi în putrefacție. Duhoarea e subiect de conversație și într-un autobuz electric cu aer condiționat al Primăriei. “Miroase foarte urât de afară”, constată niște călători. Mirosul se resimte în jurul orei 16.00 și în cartierul Grigorescu unde a oprit autobuzul în care se dezbătea intens despre putoarea din oraș.

Într-un răspuns oficial pentru Actualdecluj.ro, remis în aceeași zi, în 6 septembrie, zi în care în Cluj-Napoca, se resimte duhoarea de gunoi în putrefacție, Garda de Mediu arată că a constat că în cadrul CMID a fost constată gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor și încălcarea condițiilor din Autorizația de Mediu. Mai mult, Garda de Mediu a arătat că „mirosul” ar fi putut fi generat de faptul stocarea pe o perioadă îndelungată de timp a unei cantități de deșeuri netratate.

 

(răspuns Actualdecluj.ro, 6 septembrie – Garda de mediu)

De altfel, Garda de Mediu arată că s-au prelevat probe și că urmează să se stabilească exact sursa mirosului resimțit în Cluj.

Operatorul Supercom a fost, însă, amendat, după cum arată Garda de Mediu, fără să precizeze cuantumul amenzii. Oficialii Gărzii de Mediu au explicat pentru Actualdecluj.ro că mirosul este o cauză, dar că trebuie căutate efectele situației, arătând că instalațiile noului CMID nu sunt capacitate pentru o cantitate de gunoi impresionantă ca cea colectată din Cluj, motiv pentru care, cu siguranță, o să mai miroase a gunoi în putrefacție în oraș.

Potrivit surselor Actualdecluj.ro, Supercom a primit amendă minimă prevăzută de lege, adică 50.000 de lei, din care operatorul ar fi plătit jumătate, având în vedere că a achitat-o în primele 24 de ore de la aplicare.

Supercom a încercat să paseze vina, într-o declarație publică, pe rampa de gunoi temporară a Primăriei, care ar genera miros sau pe ferma de pui din Aiton, arătând cu date și măsurători că activitatea sa la CMID nu este cea care a generat mirosul pestilențial din oraș.

„Este foarte interesant că nu au fost dispuse măsuri și la depozitul vechi, care este neacoperit și care produce in continuare gaze si levigat. Nu au fost realizate verificări și la alți agenți economici mari care prin activitatea lor pot degaja mirosuri. Tinand cont de faptul ca mirosul in orasul Cluj a fost puternic in zilele premergatoare controlului, considerăm ca sursa mirosului o reprezinta activitati derulate înainte cu minim 5 zile în zona, iar printr-o simpla verificare a direcției vânturilor se poate determina zonal sursa”, arăta Supercom, citată de cluj24.ro.

6 comentarii

  1. In zona Marasti pute frecvent pestilential a gunoi sau fum de la gunoi.Acum a ajuns si in centru. Poate le miroase si la cei din primarie si fac ceva.

  2. Este ușor să dăm vina pe autorități da intr-adevar și ei sint de vina,dar noi oamenii ce facem pentru a stopa toate lucrurile astea așteptam să cadă de sus toate sa dam vina pe altii, dar noi nu sîntem în stare să selectăm gunoaiele macar sau sa facem ceva pentru binele nostru.!!!!!!

  3. Sunt destul de convins ca mirosurile vin și de la fermele de lângă Aiton. Atunci când aceștia impraste gainatul pe terenul arabil, aerul din Aiton este foarte greu respirabil. Trebuie făcute verificări și pe aceasta linie.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.