Închide

Mafie la USAMV: președintele Senatului inventează conferință ca să închirieze căminele universității și să scoată banul gros la Untold, are dosar penal

ActualitateEducaţieTop News by Actual de Cluj - iul. 31, 2017 0 2543

E groasă pentru președintele Senatului USAMV, Ioan Oroian, care a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de fals în înscrisuri, alături de alți trei acuzați de complicitate și de un al patrulea, acuzat de delapidare.

Bombă la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, unde președintele Senatului și alți patru au fost trimiși în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj după ce ar fi inventat un pretext ca să închirieze camerele din căminele studențești și să încaseze bani frumoși la ediția de anul trecut a Untold.

Astfel, spun procurorii, anul trecut Ioan Gheorghe Oroian avea calitatea de profesor universitar în cadrul USAMV Cluj-Napoca și îndeplinea funcția de președinte al Senatului aceleiași universități. „Atât în virtutea calității de mai sus, dar mai ales raportat la faptul că prima sa funcție în cadrul USAMV Cluj-Napoca a fost aceea de administrator de cămin, inculpatul cunoștea modul în care puteau fi închiriate camerele de cămin pe timp de vară, motiv pentru care — în calitate de președinte al Societății de Protecție a Plantelor Transilvania — a inventat un pretext științific în vederea rezervării spațiului de cazare din Căminul Agronomia II, pe perioada 04 — 08 august 2016, în care s-a organizat festivalul Untold la Cluj-Napoca, cu intenția de a închiria în interes propriu aceste spații de cazare către participanții la festivalul menționat”, explică procurorii.

Totuși însă, cel care putea încheia contracte și reprezenta instituția în probleme administrativ economice, respectiv cel care conducea instituția în toate problemele ce revin compartimentului economico-administrativ, și cel care aproba folosirea spațiilor de cazare, era directorul general administrativ al universității, Vasile Poruțiu. „Inculpatul Oroian Ioan Gheorghe l-a instigat pe acesta să aprobe blocarea închirierii spațiului de cazare din Căminul Agronomia II, sub pretextul organizării unei conferințe științifice, în perioada 04-08 august 2016”, acuză procurorii. Astfel, Poruțiu a primit și a aprobat o cerere formulată de Oroian în calitate de reprezentant al Societății de Protecție a Plantelor Transilvania, știind că acel document este fals deoarece manifestarea științifică preconizată nu va avea loc, arată procurorii, care adaugă că cei doi urmau să-și însușească banii ce urmau să fie percepuți ca chirie de la festivalieri.

În 7 martie anul trecut Oroian a depus adresa falsă, din care rezulta că, în perioada 04 — 07 august 2016, la Cluj-Napoca se va organiza a XXXV-a ediție a Conferinței Societății Naționale de Protecția Plantelor din România, motiv pentru care era necesară aprobarea a 120 de locuri de cazare. În aceeași zi Poruțiu a aprobat cererea. „Deoarece cei doi erau conștienți că — raportat la funcțiile lor înalte deținute în cadrul USAMV Cluj-Napoca — închirierea acestor camere de către ei în mod direct ar fi însemnat o expunere prea mare și o dare în vileag a planului lor în cadrul instituției și că acesta nu ar fi fost realizabil fără persoanele din eșalonul administrativ inferior, inculpații Oroianu Ioan Gheorghe și Poruțiu Vasile Viorel au apelat la ajutorul coinculpaților Avram Alin Florin, care îndeplinea funcția de administrator al Căminului Agronomia II, și Grebenișan Traian Marcel, care era administratorul financiar al restaurantului studențesc Agronomia”, mai arată procurorii în rechizitoriu.

Grebenișan a cerut la rândul său ajutorul altor doi inculpați din dosar, Adina Grigorean și Claudiu Popa, care aveau experiență în închirierea unor spații, respectiv în activitatea de relații publice, care urmau să promoveze pe Internet oferta de închiriere a camerelor. În final conferința nu a fost organizată și, oricum, în august anul trecut căminul a fost închiriat doar sporadic. În cămin au ajuns 150 de participanți la festival, la prețuri piperate – 150 de euro pe cameră, pe noapte. „Este de menționat că USAMV Cluj-Napoca, în aceeași perioadă, a închiriat în mod legal 300 de paturi către două asociații, în ambele contracte fiind stipulată interdicția de cesiune sau subînchiriere a spațiilor respective”, mai arată procurorii.

Se poate și mai rău: în probatoriu procurorii arată că restaurantul universității ar fi trebuit să fie închis în perioada festivalului, dar din verificările efectuate a reieșit că personalul restaurantului a fost înregistrat ca fiind prezent în perioada 1 – 5 august și între 4 și 8 august au fost furnizate mese.

USAMV Cluj-Napoca s-a constituit parte civilă în dosar și cere 80.000 de lei de la inculpați – contravaloarea chiriei neîncasate de USAMV Cluj-Napoca, plus 1.200 lei ce reprezintă contravaloarea meselor acordate în mod ilegal din fondurile universității.

Dosarul a fost trimis spre judecare Judecătoriei Cluj-Napoca.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu