Închide

Locuinţele, „motor” în piaţa construcţiilor. Clujul e pe locul 5 în topul şantierelor

EconomieTop News by Kristina Reştea - nov. 25, 2017 1 990

Clădirile rezidenţiale sunt cele care au impulsionat piaţa construcţiilor în 2017, conform studiilor IBC Focus, companie de consultanţă care monitorizează şantierele din România. Clujul e pe locul 5 în clasamentul cu numărul şantierelor de locuinţe, în vreme ce municipiul Cluj-Napoca rămâne cea mai scumpă piaţă din ţară în ceea ce priveşte preţurile din domeniul rezidenţial.

IBC Focus a monitorizat și publicat anul acesta 13.964 proiecte (construcții noi) din care 7.229 sunt pe segmentul rezidențial, potrivit datelor prezentate de companie. Valoarea totală a acestor șantiere se ridică la suma de 10 miliarde de lei, iar ca suprafață totală, aceste locuințe ocupă 7.12 milioane de metri pătraţi. În fruntea acestui top sunt dezvoltatorii din județul Timiș cu 933 de șantiere active, urmați îndeaproape de București (852 șantiere), Iași (607 șantiere), Ilfov (495 șantiere) și Cluj-Napoca (429 șantiere). În ceea ce priveşte suprafețele ocupate, locul 1 revine Bucureștiului cu o suprafață totală de 3.04 mld mp. Urmează  Timiș cu 969.233 mp și Constanța cu 647.207 mp. „Pe de altă parte, referitor la autorizațiile eliberate pentru clădirile rezidențiale, acestea au fost într-o ușoară scădere în luna septembrie conform Institutului Național de Statistică”, precizează reprezentanţii IBC Focus. Cifrele publicate de INS la 30 octombrie 2017, arată că în luna septembrie 2017 s-au eliberat 4030 autorizații, în scădere cu 8,7% față de luna august a aceluiași an, și cu 0,8% față de luna septembrie 2016. Analiza indică, de asemenea, faptul că 63,1% din numărul total de autorizații sunt pentru zona rurală, în timp ce zonele cu cele mai semnificative creșteri față de luna august 2016 sunt: Nord-Vest (cu un plus de 89 de autorizații) și Centru (plus 26 autorizații).

 

 

 

De asemenea, compania de consultanță imobiliară Coldwell Banker România arăta că peste jumătate (54%) din locuințele finalizate anul trecut în cele mai mari șapte piețe rezidențiale din România – București, Cluj – Napoca, Timișoara, Iași, Constanța, Sibiu și Brașov – au fost ridicate în localitățile limitrofe marilor orașe. Astfel, din cele 27.273 de locuințe finalizate anul trecut în cele mai mari șapte piețe rezidențiale locale, doar 12.417, sau 46%, au fost amplasate în interiorul orașelor, în vreme ce 14.856, adică 54%, au fost amplasate în localitățile limitrofe. Cifrele vin de la Institutul Național de Statistică. Cele mai disproporționate raporturi se întâlnesc în București, Timișoara și Sibiu, piețe rezidențiale unde numărul locuințelor livrate în localitățile limitrofe este dublu comparativ cu cel al locuințelor predate în interiorul orașelor. Comuna Florești e exemplu de analiză: în ultimii zece ani aici au fost finalizate peste 16.300 de locuințe în Florești, comparativ cu 12.400 în Cluj – Napoca. „Deși unii dezvoltatori au construit adevărate mini-orașe în localitățile limitrofe, probleme generale de infrastructură continuă să reprezinte principală provocare a dezvoltării limitrofe din România”, explica directorul diviziei New Homes, Gabriel Voicu.

Citeşte şi:

Cum răspunde Primăria traficului infernal generat de Florești în unul dintre cele mai frumoase cartiere ale Clujului

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare