Închide

Licitație pentru modernizarea parcului Farmec al cărui proiect a fost criticat de clujeni

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 03, 2020 0 1043

O licitație pentru modernizarea unui părculeț de peste 3000 de mp cu vedere la Canalul Morii a fost lansată de Primărie. Anul trecut, proiectul de modernizare prezentat public de oficialii instituției a fost criticat de clujeni în cadrul dezbaterilor publice organizate prin Centrul de Inovare și Imaginației Civică.

Contractul (proiectare și execuție) de peste 1.930.000 de lei pentru modernizarea parcului Farmec din cartierul Mărăști a fost scos la licitație de Primăriei în luna august. Licitația urmează să se deruleze în 17 semptembrie iar criteriul de adjudecare este prețul cel mai scăzut.

Amenajarea parcului Farmec urma să fie un model de bune practici privind amenajarea unor zone verzi și accesibilizarea Canalului Morii, de la testarea de idei, la implicarea comunității, dezbaterea propunerilor, colaborarea între public și privat, implicarea specialiștilor. Mai mult, a fost un proiect susținut și din fondurile Primăriei, prin asociația Centrul Cultural Clujean, care și-a asumat rolul „de a scrie” politici publice pentru oraș.

Consiliul Local a aprobat în toamna anului trecut studiul de fezabilitate pentru modernizarea parcului Farmec, studiu făcut de o firmă din București care a cifrat investiția la 2,5 milioane lei, cu TVA. Imediat după, oficialii Primăriei au prezentat pe Facebook imagini simulate privind felul în care va arăta acest parc după modernizare.

Cei implicați în proiectul de accesibilizare a Canalului Morii au spus că respectivele randări nu au nicio legătură cu realitatea înconjurătoare – altă biserică, lipsește blocul Farmec – că sfidează logica și demonstrează că cei care s-au ocupat de studiu (firma Hentza Business din București contra a 32.000 lei plătiți de Primărie) nu cunoaște realitatea din teren.

Anda Gheorghe de la inițiativa Verde pe Canalul Morii (cei care au lucrat pe finananțarea amintită și au colaborat cu locuitorii din zonă și au testat proiecte de amenajări temporare pe Canal și în parc) a spus pentru Actuladecluj.ro că, din păcate, imaginile prezentate în mediul online și propunerile din studiul de fezabilitate nu au nicio legătură cu politica asumată de Primăria din Cluj de a întoarce orașul cu fața spre apă, nici cu cea de accesibilizare a zonelor verzi din cartiere. Aceasta a arătat că propunerea făcută de Henza, votată de CL și postată pe Facebook nu aduce niciun fel de accesibilizare a parcului Farmec – improvizațiile metalice înlocuite cu podețele pietonale, treptele de lemn impiedică, de fapt, accesul familiilor cu copii și cărucioare în parc, sau a celor care vin cu bicicleta. Apoi, parcul Farmec e întors cu fundul la apă iar podețul propus ca trecere peste Canalul Morii e prost amplasat, iar diferențele de nivel nu au fost exploatate pentru oameni. Detalii despre criticile aduse proiectului: Primăria a întors cu bani publici un parc cu fundul la apă. Și s-a mai lăudat public cu proiectul de modernizare

Anda Gheroghe a semnalat situația și în cadrul unei dezbateri organziate de Primărie în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică care a avut ca temă altă propuenre de reamenajare a unei zone de pe Canalul Morii. Atunci, oficialii de la Primărie au promis că vor ține cont de observații.

În caietul de sarcini al licitației prospăt lansate de Primărie se arată că modernizare va viza reamenajare actualui parc de 3125 de mp cu zone separate pentru odihnă, zone de mișcare, sectoare de joacă pentru copii. În parc va fi amenajat un rondou cu un brad arintiu în mijloc care va găzdui vegetație și flori dar și o fântâna arterziană, element folosit și în centrul orașului sau în alte parcuri deja modernizate de Primărie. Despre cele două podețe propuse în proiect peste Canalul Morii, se arată în documentație că ele vor fi amenajare în așa fel încât să permită accesul persoanelor cu dizabilități sau a celor cu cărucioare dar și că se vor monta instalații de lemn care să faciliteze accesul utilizatorilor parcului la apă.

 

(sursa: caiet sarcini licitație modernizare Parc Farmec, primariaclujnapoca.ro)

AȘA ARĂTA PROIECTUL PARCULUI FARMEC PREZENTAT ÎN TOAMNA LUI 2019

 

parcul farmec – proiect

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.